ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΚΥΩΝΑΣ

Φυτέψαμε δέντρα μαζί με τους ναυτοπροσκόπους Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόσκοποι
ναυτοπρόσκοποι Κομοτηνής
Κέντρο Αλκυώνας
δέντρα

50 δέντρα φυτεύτηκαν από ναυτοπροσκόπους, φίλους του προσκοπισμού και επισκέπτες προκειμένου να ομορφύνει ο αύλειος χώρος

Διονύσης Βοργιάς

Σε μία δράση για το περιβάλλον αφιέρωσαν την Καθαρά Δευτέρα οι Ναυτοπρόσκοποι Κομοτηνής. Πιο συγκεκριμένα, στο Προσκοπικό Κέντρο Ροδόπης "Αλκυών", στην ομώνυμη ακτή του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών, πρόσκοποι, φίλοι και νέοι φίλοι του προσκοπισμού, γιόρτασαν την αρχή της Σαρακοστής με παραδοσιακή φασολάδα, νηστίσιμα εδέσματα και κρασί. Η είσοδος και τα προσφερόμενα ήταν δωρεάν για όλους.

Υιοθετήσαμε ένα δέντρο
Φέτος, η συνηθισμένη αυτή δράση έγινε ξεχωριστή, διότι συντροφεύτηκε από εθελοντική δεντροφύτευση μετά 'υιοθεσίας'. Σχετικά μας εξήγησε ο αρχηγός του Προσκοπικού Κέντρου Δημήτρης Ναλμπάντης. "Κάθε Καθαρά Δευτέρα οι ναυτοπρόσκοποι της Κομοτηνής προσφέρουν την παραδοσιακή φασολάδα για όλο τον κόσμο, όχι μόνο για τους προσκόπους. Με αφορμή την ημέρα κάνουμε μία δράση δεντροφύτεσης στον χώρο.

Φυτεύουμε δέντρα που μας έχει χορηγήσει η δασική υπηρεσία Κομοτηνής, περίπου 50, πάνω σε γραμμές αυτόματου ποτίσματος που διαθέτουμε, με σκοπό να πρασινίσουμε ακόμη περισσότερο τον χώρο, να έχουμε σκιά για να τους προσκόπους το καλοκαίρι", είπε και συνέχισε: "Φέτος έχουμε το μότο 'υιοθετήστε ένα δέντρο', άρα καθένας που φυτεύει ένα δέντρο το υιοθετεί εφ όρου ζωής. Άρα, πέραν από την φροντίδα που παρέχουμε εμείς, μπορεί να έρθει να το φροντίσει, να το κλαδέψει, να το λιπάνει και να δει κάποια χρόνια αργότερα το δέντρο μεγαλωμένο να τους θυμίζει ότι έκαναν ένα καλό στο μέρος".

Μετά την δράση ένα από τα 50 περίπου δέντρα που φυτεύτηκαν ονομάστηκε ..."Χρόνος" κι έτσι η εφημερίδα μας φέρει την ευθύνη να προσέχει την ανάπτυξή του όσο περνούν τα χρόνια.

Πρόσκοποι και αξίες προσκοπισμού
Στην Κομοτηνή υπάρχουν οι Ναυτοπρόσκοποι και οι Αεροπρόσκοποι, οι οποίοι είναι περισσότεροι από 100, ενώ οι γονείς και οι φίλοι του προσκοπισμού είναι περί των 200. Ο κος Ναλμπάντης ενημερώνει ότι "ο προσκοπισμός είναι ένα πλήρες παιδαγωγικό εξωσχολικό σύστημα, το οποίο εφαρμόζεται από μη παιδαγωγούς. Σκοπός μας είναι να αφήσουμε τον κόσμο καλύτερο από όσο τον βρήκαμε, να διατηρήσουμε αξίες και ιδανικά όπως αλληλεγγύη, φιλία, βοήθεια, αγάπη και κύριο εργαλείο την ζωή στην φύση".

Στην συνέχεια κάνει το κάλεσμά του προς εσάς, λέγοντας: "Προσκαλούμε κόσμο που θέλει να γνωρίσει τον προσκοπισμό, μικρούς και μεγάλους. Καθένας έχει θέση στον προσκοπισμό, ώστε τα παιδιά να γίνονται καλύτεροι και πιο ενεργοί πολίτες. Στην Κομοτηνή μας βρίσκετε στα ξύλινα σπιτάκια στη Νικολάου Πλαστήρα 6, ενώ πάντα υπάρχει το site μας. Πρόσκοποι υπάρχουν σε όλο τον κόσμο σε περισσότερες από 120 χώρες, δεν είναι κάτι που γίνεται μόνο στην Ελλάδα". 

Μία λέμβος μας διδάσκει...
Στο σημείο συναντάμε και τον Γιώργο Στεφανίδη, αρχηγό της κοινότητας ανιχνευτών Κομοτηνής, ο οποίος μας εξήγησε πώς διδάσκονται οι αξίες του ναυτοπροσκοπισμού μέσα στην θάλασσα. Πρόκειται για μία "παραδοσιακή ξύλινη δεκάκοπη λέμβο, η οποία κατασκευάστηκε το 1996 στην Καβάλα, έχει το όνομα Φίλιππος και την χρησιμοποιούμε ως εκπαιδευτικό μέσο για να περάσουμε τις αξίες του προσκοπισμού", εξήγησε και ανέδειξε πως "τα παιδιά ασχολούνται με την βάρκα από την συντήρηση, το βάψιμο, την κωπηλασία και την ιστιοπλοΐα. Δεν μπαίνουν απλώς μέσα να πάνε μία βόλτα".

Απαραίτητη συντήρηση μέσω Leader
Τέλος, άξιο αναφοράς είναι πως το Προσκοπικό Κέντρο Αλκυώνας έχει εξωραϊστεί μέσω Leader, το περασμένο διάστημα. Με αυτό τον τρόπο έγιναν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αναστήλωσής του, ενώ διατηρήθηκε ο προσκοπικός χαρακτήρας του, καθώς οι άνθρωποι του κέντρου θέλουν να διατηρήσουν τον χώρο έτσι ώστε να ενθαρρύνει το προσκοπικό παιχνίδι.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι