fbpx Φουρτούνα αντιδράσεων κατά της τέταρτης Νομικής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Φουρτούνα αντιδράσεων κατά της τέταρτης Νομικής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικηγόροι
Νομική σχολή

Αποχή Αποφάσισαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της εφετειακής περιφέρειας Θράκης

Σήμερα συνεδριάζει η σύγκλητος Νομικής Σχολής, κατά της ίδρυσης ο πρύτανης ΔΠΘ Αλ. Πολυχρονίδης

Διονύσης Βοργιάς

Προειδοποιούν για ηχηρές κινητοποιήσεις, ζητούν ραντεβού με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση την αντίδρασή τους στην εξαγγελία ίδρυσης τέταρτης Νομικής στην Πάτρα. 

Πρόκειται για τους φορείς της Ροδόπης, που σύσσωμοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στις εξελίξεις. Μάλιστα, στην Κομοτηνή χθες Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, κατόπιν πρόσκλησης του Δ.Σ. του συλλόγου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή των προέδρων των διοικητικών συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας του Εφετείου Θράκης, οι οποίοι μάλιστα αποφάσισαν την πρώτη ηχηρή αντίδραση, δηλαδή αποχή από την Τετάρτη ως και την Παρασκευή.

Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή των πρύτανη ΔΠΘ Αλέξανδρου Πολυχρονίδη, κοσμήτορα της Νομικής σχολής Χρήστου Μαστροκώστα, προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου του Εφετείου Θράκης Χρήστου Τερζίδη, προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκου Αγγελίδη, προέδρου του ΤΕΕ-Θράκης Δημήτρη Λουρίκα, πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής δικηγόρου Κλεοπάτρας Στογιαννίδου, επικεφαλής της Πολη-τικής Ανατροπής Δήμου Κομοτηνής δικηγόρου Ελένης Λαφτσή, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κικής Κωνσταντινίδου, εκπρόσωπων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, και άλλων.

Παρουσίες με νόημα ήταν επίσης αυτές των δύο βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, οι οποίοι φαίνεται να 'σπάνε' την κυβερνητική γραμμή και να θέτουν εαυτούς κατά της ίδρυσης τέταρτης Νομικής. Θυμίζουμε ότι επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση έχει καταθέσει ο τρίτος βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ η δημοτική σύμβουλος Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού έχει ζητήσει την σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, αλλά μέχρι το απόγευμα της Τρίτης δεν έχει καρποφορήσει το αίτημά της. 

Καμία επίσημη θέση δεν έχει υπάρξει, επίσης μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Σήμερα συνεδριάζει επί του θέματος η Σύγκλητος της Νομικής σχολής.

Ψήφισμα - πλήρη εναντίωση των φορέων της Ροδόπης
Μετά από διεξοδική συζήτηση οι ως άνω φορείς, αποφάσισαν να προχωρήσουν συντονισμένα σε άμεσες κινητοποιήσεις κατά της απόφασης ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα και επικυρώνουν το από 9-2-2018 εκδοθέν ψήφισμα:

"Με ομόφωνη απόφαση εκφράζεται η πλήρης εναντίωση όλων στην επιδιωκόμενη με την παραπάνω εξαγγελία ίδρυση νέας (τέταρτης) Νομικής Σχολής και μάλιστα γεωγραφικά σε μικρή απόσταση από το Νομικό Τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Η ίδρυση μιας νέας Νομικής Σχολής θα έπρεπε να αποσκοπεί στην κάλυψη αναγκών επιστημονικών και κοινωνικών, με την αντίληψη ότι  ένα Πανεπιστήμιο αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού και ανάπτυξης  για την περιοχή στην οποία εδρεύει.

Η Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης των κοινωνιών της Θράκης και στηρίζεται αποφασιστικά ο ρόλος της αυτός από όλους τους φορείς της περιοχής, πρωτοστατούντος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και των λοιπών Δικηγορικών Συλλόγων της Εφετειακής Περιφέρειας. Η υλοποίηση της εξαγγελίας ίδρυσης μιας νέας Νομικής Σχολής είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ., η οποία χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς υποδομές και χάρη στη συνέπεια του επιστημονικού προσωπικού που τη στελεχώνει, ανταποκρίνεται σε υψηλό επίπεδο σπουδών, αντάξιο των λοιπών Νομικών Σχολών.

Αναμενόμενο από πλευράς Πολιτείας θα ήταν να ενισχύσει την υπάρχουσα Νομική Σχολή σε επίπεδο εκπαιδευτικού προσωπικού και υποδομών λειτουργίας της, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τοπική κοινωνία της απομακρυσμένης περιοχής και περαιτέρω να διευρύνει και να εξειδικεύσει τα αντικείμενά της, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. 

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τον υπερπληθωρισμό των αποφοίτων των τριών Νομικών Σχολών και την ανεργία και υποαπασχόληση, που πλήττει τον κλάδο, θα ανέμενε κανείς την εξαγγελία μέτρων ενίσχυσης και διαμόρφωσης προοπτικών των αποφοίτων νομικών επιστημών.

Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι ήδη με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες αφ ενός μεν επιτρέπεται στα μέλη ΔΕΠ μετά από 15ετή υπηρεσία σε Περιφερειακά Πανεπιστήμια, να μετακινούνται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του Κέντρου, αφετέρου δε και ΚΥΡΙΑ η ουσιαστική απελευθέρωση των μεταγραφών σε φοιτητές των οπoίων το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, είναι βέβαιο ότι θα αποδυναμώσει πλήρως τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και κυρίως το ακριτικό Δ.Π.Θ., ο σκοπός ίδρυσης του οποίου δεν έχει εκλείψει ως σήμερα. Εύλογα γεννώνται ερωτήματα νομιμότητας και σκοπιμότητας της συγκεκριμένης εξαγγελίας, εάν ληφθεί υπόψη ότι το ανώτατο θεσμικό όργανο των δικηγόρων, σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων, δηλαδή η Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, παρακάμφθηκε, ενώ ο νόμος ρητά προβλέπει προηγούμενη ενημέρωση αυτής και διαβούλευση για την αναγκαιότητα μέτρων που άπτονται του ευαίσθητου τομέα της απονομής της δικαιοσύνης και της διαμόρφωσης νομικών σπουδών.

Ζητούμε από τον υπουργό Παιδείας να αναθεωρήσει την απόφασή του για ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής και πιστεύουμε ότι θα τηρηθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού της χώρας για στήριξη και ανάπτυξη του Δ.Π.Θ., οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την πρόσφατη εξαγγελία του υπουργού, η οποία δεν υπηρετεί σκοπούς επιστημονικούς, επαγγελματικούς, οικονομικούς ή κοινωνικής ανάπτυξης, αλλά αντίθετα υπονομεύει την ίδια την ύπαρξη του Πανεπιστημίου και οδηγεί στη συρρίκνωση της ανάπτυξης της περιοχής". 

Φοιτητές Νομικής ΔΠΘ: Σε κίνδυνο το μέλλον της σχολής μας
Θέση πήραν και οι φοιτητές Νομικής σχολής ΔΠΘ, διαμορφώνοντας μάλιστα κοινό ψήφισμα - αίτημα για την μη ίδρυση τέταρτης Νομικής σχολής. Το ψήφισμα μάλιστα διανέμεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα προς υπογραφή προς το σύνολο των μελών του φοιτητικού συλλόγου Νομικής.

Βασικό επιχείρημα των φοιτητών είναι πως "η ίδρυση τέταρτης Νομικής στην χώρα θα προκαλέσει μια σειρά δυσμενών συνεπειών άμεσα συνδεδεμένων με την σχολή μας όσο και με το δικηγορικό επάγγελμα εν γένει. 

Η υποχρηματοδότηση των ελληνικών πανεπιστημίων σε συνδυασμό με τον κορεσμό του δικηγορικού επαγγέλματος αποδεικνύουν ότι η απόφαση αυτή υπονομεύει το ίδιο το ελληνικό ακαδημαϊκό σύστημα". Ιδίως, όμως για τη Νομική ΔΠΘ, οι φοιτητές χτυπούν καμπανάκι κινδύνου ακόμη και για την ίδια τη λειτουργία της σχολής - μακροπρόθεσμα. "Όσον αφορά την Νομική ΔΠΘ, η δημιουργία τέταρτης σχολής θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ίδιας της σχολής καθώς η παράλληλη λειτουργία ενός ακόμη τμήματος της ίδιας σχολής δύναται να υποβαθμίσει σημαντικά τη νομική μας".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε φορά που παρουσιάζεται οποιαδήποτε  διαδικασία αξιολόγησης που  αφορά δημοσίους  και δημοτικούς υπαλλήλους, όπως και τώρα με τους εκπαιδευτικούς,  πάντα αντιδρούν οι συνδικαλιστικές τους  οργανώσεις και