fbpx Φόρος τιμής για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 24 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Φόρος τιμής για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νοσοκομείο Κομοτηνής
Παύλος Πολάκης
Γιώργος Φιλιππίδης
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

"Να τσακίσουμε το τέρας της γραφειοκρατίας" κάλεσε τους αυτοδιοικητικούς της Ροδόπης ο αναπληρωτής υπ. Υγείας Παύλος Πολάκης


Πρόεδρος Ιδρύματος Στ. Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος: "Όταν δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες, αλλά σκληρή δουλειά, τα πάντα γίνονται"

Διονύσης Βοργιάς

Εκδήλωση προς τιμή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 23 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Φυσικά, λόγος της δεξίωσης ήταν η δωρεά του Ιδρύματος, αξίας 55 εκ. ευρώ, που αναμένεται να αλλάξει μία και καλή τον ιατρικό χάρτη της Ροδόπης, ανεγείροντας στην περιοχή νέο Νοσοκομείο!


Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος, ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, ο διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργος Φιλιππίδης, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης Ευστράτιος Πλωμαρίτης, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ καθώς και το μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τάκης Χαρίτου, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κος Παντελεήμων, εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, φίλοι του Νοσοκομείου και πλήθος κόσμου.


Γ. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: "ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΑΣ"
Εμφανώς χαρούμενος από τις εξελίξεις, παρουσιάστηκε στην εκδήλωση ως οικοδεσπότης ο διοικητής του Σισμανόγλειου Γιώργος Φιλιππίδης, για να ευχαριστήσει πρώτα και κύρια το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επικουρικά το υπουργείο και επιπλέον τον πρώην δήμο Αιγείρου και όλους όσους συνετέλεσαν ώστε να ωριμάσουν οι συνθήκες προ της δωρεάς. 


"Η Κομοτηνή γιορτάζει, γιατί ένα όνειρο πολλών ετών λαμβάνει επιτέλους σάρκα και οστά", είπε στην αρχή της ομιλίας του, για να σταθεί στην υφιστάμενη κατάσταση: "Το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής πέρα από τους 110.000 μόνιμους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, σήμερα εξυπηρετεί τους 18.000 φοιτητές που μένουν στην Κομοτηνή και σπουδάζουν στις σχολές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τους δοκίμους αστυφύλακες της σχολής Αστυφυλάκων που εδρεύει στην Κομοτηνή, τους 3.000 μόνιμους και εφέδρους στρατιωτικούς που υπηρετούν στην περιοχή, καθώς και τους χιλιάδες τουρίστες που κατά τους θερινούς μήνες έρχονται στην Ροδόπη από γειτονικά κράτη. Στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και γενικότερα στη χώρα, το Νοσοκομείο μας είναι από τα παλαιότερα σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό". 


Εξέφρασε κατόπιν την ευγνωμοσύνη του προς το ίδρυμα, εκ μέρους όλων των ανθρώπων του νοσοκομείου και των πολιτών της Ροδόπης, αναδεικνύοντας την διαχρονική κοινωνική προσφορά του Ιδρύματος, μέσω σύντομου βίντεο που προβλήθηκε. 


Ο κος Φιλιππίδης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έγιναν για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα και υπογράμμισε ότι "δεν σταματήσαμε τη δίκαιη διεκδίκησή μας". Συμπλήρωσε τα εξής: "Από τις πρώτες μας επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέσαμε το καθολικό αίτημα της κοινωνίας της Ροδόπης για την κατασκευή νέου Νοσοκομείου στην Κομοτηνή, καθώς το υπάρχον όσες βελτιώσεις και αν κάναμε δεν μπορούσε να μεταβάλλει την φθορά του χρόνου και δεν μπορούσε να συνεχίσει να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της Ροδόπης".


ΑΝ. ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ"
Μόλις δύο λεπτά μίλησε ο άνθρωπος στο πρόσωπο του οποίου τιμήθηκε το Ίδρυμα, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος. Στάθηκε αρχικά στον αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο: "Είναι μεγάλη μας τιμή που ήρθε μαζί μας ο κος Πιάνο και συνεργάστηκε μαζί μας και στο Κέντρο Πολιτισμού. Είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος, φιλέλληνας, με μεγάλο σεβασμό προς το περιβάλλον και προς τον τελικό χρήστη του κάθε έργου το οποίο κάνει. Είναι ο πλέον ειδικός για να μας βοηθήσει και σε αυτό το έργο".


Υπογράμμισε επίσης ότι οι συνθήκες είναι ώριμες στην περιοχή, κάτι που επιτρέπει στο έργο να ξεκινήσει σχεδόν άμεσα: "Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία (σ.σ. στην Κομοτηνή) είστε έτοιμοι να προχωρήσετε, και το νοσοκομείο βρίσκεται πάνω-πάνω στη λίστα της πρωτοβουλίας μας, γι' αυτό και βρισκόμαστε στην Κομοτηνή, ώστε να δούμε τον χώρο και πλέον να μπούμε μπροστά, με έργα, ώστε να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο". Καταλήγοντας, έκανε κι ένα σχόλιο αναφορικά με την συνεργασία του Ιδρύματος με την πολιτική ηγεσία: "Όταν δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες, όταν υπάρχει διαφάνεια και σκληρή δουλειά, τα πάντα γίνονται".


Π. ΠΟΛΑΚΗΣ: "ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ"
"Ερχόμαστε για να κάνουμε δουλειά, αλλά είναι απόλυτα κατανοητό ότι η τοπική κοινωνία θέλει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στους δωρητές". Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την πεντάλεπτη τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κος Πολάκης, ο οποίος μίλησε για τις ενέργειες του υπουργείου Υγείας τα τελευταία χρόνια, με αναφορές ως παράδειγμα και στο νοσοκομείο Κομοτηνής:


"Κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια εδώ και τρία χρόνια, ανάταξης ενός ρημαγμένου συστήματος υγείας. Το Νοσοκομείο σας είχε πολύ μεγάλα χρέη το 2015, ενώ το 2017 έκλεισε με 5 εκ. ταμειακό διαθέσιμο. Επίσης, έχουν προστεθεί 83 άτομα προσωπικό, ιατροί και λοιπό προσωπικό, και άλλα περίπου 40 άτομα από τις συμβάσεις με τα εργολαβικά συνεργεία. Άρα, 125 άτομα προσωπικού είναι μία σοβαρή ενίσχυση για ένα Νοσοκομείο όπως το δικό σας. Αντίστοιχα έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα, αλλά χρειάζονται να γίνουν πολλά περισσότερα και θα τα κάνουμε, γιατί είναι πολιτική μας επιλογή να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στηρίξαμε το ΕΚΑΒ, ανοίξαμε νοσοκομεία που πολλά χρόνια ήταν κλειστά όπως της Σαντορίνης, και σε αυτή την προσπάθεια βρήκαμε έναν πολύ καλό σύμμαχο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με το οποίο κάναμε κάποιους πολύ καλούς λογαριασμούς", για να μιλήσει στην συνέχεια αναλυτικά για την συνεργασία με τους ανθρώπους του Ιδρύματος σε διάφορες δωρεές. 
Κατέθεσε μάλιστα και το πολιτικό σχόλιο, ότι δηλαδή "χωρίς πολλές κουβέντες, κι αυτό δείχνει την άλλη ηθική (σ.σ. της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Ιδρύματος), έγινε δεκτή η πρόταση που κάναμε στο ίδρυμα και δρομολογήθηκαν τα πράγματα", ενώ για τον Ρέντσο Πιάνο είπε πως "έχει αφήσει το αποτύπωμά του παγκοσμίως" και χαρακτήρισε τα έργα του ως "αστικά μνημεία". 


Καταληκτικά, ζήτησε από τους φορείς της Ροδόπης να σταθούν αρωγοί στην μάχη κατά της ελληνικής γραφειοκρατίας, ώστε το έργο να συνεχιστεί απρόσκοπτα: "Έχουμε απέναντί μας ένα τέρας, αυτό της ελληνικής γραφειοκρατίας, το οποίο δεν περνάει με χαϊδέματα, αλλά πρέπει να τσακιστεί. Κι εδώ είναι και δικός σας ρόλος (σ.σ. θεσμικών της Ροδόπης) για να μην αρχίσουμε τίποτα ...Δασαρχεία και Αρχαιολογίες κι έχουμε καθυστερήσεις. Πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε ώστε το έργο σε έναν πολύ σύντομο χρονικό ορίζοντα".


Ρ. ΠΙΑΝΟ: "ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ"
Μία λέξη είπε στα ελληνικά ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο: "Πάθος", προκειμένου να χαρακτηρίσει την κοινωνία της Ροδόπης. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε συγκινημένος και ενθουσιασμένος με "το πάθος που δείχνει η κοινωνία της Ροδόπης για το έργο αυτό", ενώ δήλωσε ότι "κάθε έργο που ξεκινάει είναι μία στιγμή έμπνευσης" αναφέροντας μάλιστα και όλους τους συνεργάτες του-συντελεστές στην κατασκευή του νέου νοσοκομείου.


Καταληκτικά, έστειλε ένα όμορφο μήνυμα προς όλους: "Το να χτίζεις ένα νοσοκομείο είναι πάρα πολύ σπουδαίο, γιατί μέσα σε ένα νοσοκομείο είναι εκεί όπου η επιστήμη συναντά την ανθρωπιά. Η ανθρωπιά είναι η βάση της κοινωνίας μας. Όλοι οι Μεσόγειοι λαοί είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι".


ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΠΛΗΘΟΣ ΦΟΡΕΩΝ
Το λόγο πήραν πλήθος φορέων κι ανθρώπων της περιοχής, όλοι εκ των οποίων ευχαρίστησαν το Ίδρυμα πρωτίστως αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.


Ο μητροπολίτης κος Παντελεήμων είπε ότι "δεν σας λέω φιλοξενουμένους, γιατί πλέον σας συνδέει ένα μεγάλο έργο με τον τόπο και είστε κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας" "ακούσατε και αφουγκραστήκατε την αγωνία όλων μας".


Με τη σειρά του ο περιφερειάρχης κος Μέτιος σημείωσε: "Η κατασκευή ενός σύγχρονου Νοσοκομείου στην Κομοτηνή είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και πολλά χρόνια. Για την πραγματοποίησή του εργάστηκαν από κοινού και συνέβαλαν όλοι οι φορείς και οι εκπρόσωποι της Ροδόπης. Παρόλα αυτά, η υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου δε θα ήταν δυνατή χωρίς τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος" και δεσμεύτηκε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας θα κάνει τα πάντα ώστε να αξιοποιήσει αυτό το "δώρο" όπως το χαρακτήρισε.


Ίδια ήταν και η δέσμευση του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στον Σισμάνογλου και στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τονίζοντας ότι "με αυτή τη δωρεά εκπληρώνεται ένα όνειρο πολλών χρόνων" και ζήτησε αυτή η δωρεά να βρει μιμητές. 


Χειροκροτήματα απέσπασε ο δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Πετρίδης ο οποίος, αν και ανήκει στον χώρο του Κινήματος Αλλαγής, εξήρε την παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. "Θέλω να συγχαρώ αυτούς τους λίγους ανθρώπους που πίστεψαν ότι μετά από τόσα χρόνια αυτό το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ευχαριστώ την πολιτική ηγεσία και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, γιατί αυτό το όνειρο γίνεται χάρη σε αυτούς τους δύο φορείς. Ως δήμαρχος είχα επιχειρήσει - και δεν πολιτικολογώ γιατί ξέρετε τις πεποιθήσεις μου - να χτυπήσω πόρτες και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά πόρτα ανοιχτή βρέθηκε με αυτή την κυβέρνηση", είπε.


Από πλευράς εργαζομένων, ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κος Σπανός, τόνισε ότι "ως εργαζόμενοι έχουμε πλήρη επίγνωση του αξιακού φορτίου που φέρει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που στηρίζει σε όλη την επικράτεια το σύστημα υγείας. Με μεγάλη συγκίνηση κε Δρακόπουλε δεν βρίσκουμε τα λόγια να σας ευχαριστήσουμε για αυτό το δώρο ζωής και πνοής που προσφέρετε στην τοπική κοινωνία που θα στοιχηθεί πίσω από αυτό το μεγάλο εγχείρημα" και υπογράμμισε ότι "το πολύπαθο νοσοκομείο μας (σ.σ. Σισμανόγλειο) τα τελευταία χρόνια άρχισε να στέκεται στα πόδια του".


Γραπτή δήλωση μετά την εκδήλωση κατέθεσε ο κος Χαρίτου, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε και τα εξής: "Ο χρόνος πλέον  αρχίζει να μετρά αντίστροφα ώστε σε μικρό χρονικό ορίζοντα να έχουμε ένα υπερσύγχρονο, ένα αναβαθμισμένο και λειτουργικό νέο Νοσοκομείο".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλώς πράττουν και διαμαρτύρονται οι Ομοσπονδίες στον υπουργό Ανάπτυξης και στον περιφερειάρχη,  για να μη φορολογηθούν για τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων,  όπως στη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, με δεδ