fbpx Φόρος τιμής αποδόθηκε στο άλσος Αγνοουμένων στα Άβδηρα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 21 Ιουλίου, 2020 - 10:00
46 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Φόρος τιμής αποδόθηκε στο άλσος Αγνοουμένων στα Άβδηρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης
Κυριάκος Μητσοτάκης
Αλέξης Τσίπρας

Από τον Σύλλογο Κυπρίων Ν. Ξάνθης 

Ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους από το Πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Συγκεκριμένα, 46 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το πρωί της Κυριακής 19 Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα μνημόσυνο στο παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα στο λιμάνι Αβδήρων. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, έγινε μετάβαση στο άλσος Αγνοουμένων Δ. Αβδήρων για απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς και τους αγνοούμενους.

Σε μήνυμά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Ξάνθης Ελένη Χατζηγεωργίου, έγραψε τα εξής: «Σήμερα 20 Ιουλίου 2020 συμπληρώνονται 46 χρόνια από την έναρξη της τουρκικής εισβολής και κατοχής του αιματοβαμμένου βόρειου τμήματος του νησιού μας. 

Σαν σήμερα λοιπόν στις 5 η ώρα το πρωί έπεσαν Τούρκοι αλεξιπτωτιστές στην Αγύρτα και οι πρώτες τουρκικές βόμβες στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Αυτό που σχεδίαζε η Τουρκία από τη δεκαετία του 1950, το κατάφερε. Βρήκε την ευκαιρία μετά το προδοτικό πραξικόπημα να εισβάλει στην Κύπρο, οι σχεδιασμοί και οι στόχοι του Νιχάτ Ερήμ και του Μεντερές, με εφαλτήριο τη συμφωνία της Ζυρίχης κατάφεραν υλοποιηθούν χρησιμοποιώντας μετά από 15 χρόνια τους δικούς μας ηλίθιους χειρισμούς με το άφρων πραξικόπημα και την μεγάλη προδοσία.

Εμείς οι Έλληνες της Κύπρου, όσα χρόνια και να περάσουν δεν θα καταθέσουμε τα όπλα και θα συνεχίσουμε να τιμούμε τους ήρωες μας, να αναζητούμε τη διαλεύκανση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας και να αγωνιζόμαστε για τη λευτεριά του τόπου μας. Το δεν ξεχνώ παραμένει πάντα ζωντανό και όπως λέει και το μνημείο μας στο Άλσος Αγνοουμένων: “Καρτερούμεν με πίστη στον αγώνα, σε πείσμα των καιρών, στην αντοχή του χρόνου”.

Ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης, ποτέ δεν ξεχνά, έτσι και φέτος διοργάνωσε χτες Κυριακή 19/7/2020 τις καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης για να τιμήσουμε τους νεκρούς και τους αγνοούμενους μας […]».

Κ. Μητσοτάκης: «Αγωνιζόμαστε για μία Κύπρο ενωμένη και ευρωπαϊκή»
Με μία φωτογραφία της κατά το ήμισυ αιματοβαμμένης Κύπρου, συνόδευσε το μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Σαράντα έξι χρόνια από την τουρκική εισβολή, η πληγή της Κύπρου εξακολουθεί να αιμορραγεί. Αλλά και τον ουρανό ολόκληρης της περιοχής συνεχίζουν, δυστυχώς, να σκεπάζουν όλο και περισσότερα σύννεφα προκλήσεων από τον ίδιο ένοχο.

Στην παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους προστίθενται τώρα και αλλεπάλληλες επιθετικές ενέργειες, που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κινήσεις εκτός Διεθνούς Δικαίου, νάρκες στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Μεσόγειο. Αλλά κι ανιστόρητες αποφάσεις, προσβολές στον παγκόσμιο πολιτισμό, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε απλό τέμενος.

Η επέτειος της ντροπής αντί να προκαλεί στην Τουρκία μία λυτρωτική αυτοκριτική, την βρίσκει να διολισθαίνει μακριά από την νομιμότητα, την Ευρώπη και τις αξίες του 21ου αιώνα. Απέναντι σ’ αυτά τα δεδομένα, ο Ελληνισμός αντιδρά με ωριμότητα κι αποφασιστικότητα. Με πίστη στη δικαιοσύνη και στην επανέναρξη ενός διαλόγου που θα φέρει βιώσιμη λύση στο μαρτυρικό νησί.

Σαράντα έξι χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε το σύνθημα “Δεν ξεχνώ”. Αγωνιζόμαστε για μία Κύπρο ενωμένη και ευρωπαϊκή. Για μία Ελλάδα που θα προοδεύει με πυξίδα το Δίκαιο, σε αρμονία με τους γείτονές της. Και για μία Μεσόγειο γόνιμης Ειρήνης. Σαράντα έξι χρόνια μετά, δεν επιτρέπουμε στη λήθη να γίνεται εμπόδιο στη λύση», δήλωσε αναλυτικά.

Α. Τσίπρας: «Αγωνιζόμαστε για επανένωση της Νήσου»
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν κι η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρα. Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε τα εξής, με αφορμή την θλιβερή επέτειο:

«46 χρόνια μετά, η παράνομη, βάναυση εισβολή στην Κύπρο παραμένει ανοιχτή πληγή για το σύνολο του Κυπριακού λαού, τον Ελληνισμό, την περιοχή μας, την Ευρώπη και κάθε δημοκρατικό πολίτη. Δεν ξεχνούμε τους νεκρούς, τους αγνοούμενους και την παράνομη κατοχή του 37% της Νήσου.

46 χρόνια μετά- μπροστά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε όλα τα επίπεδα- οφείλουμε, περισσότερο από ποτέ, να απαντήσουμε με μια εθνική στρατηγική, αποφασιστικής προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου στη βάση του διεθνούς δικαίου και επανεκκίνησης του ευρωτουρκικού διαλόγου, με την Ελλάδα πρωταγωνιστή.

Και δεν σταματάμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για τη μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση: την επανένωση της Νήσου και του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες, χωρίς εγγυητές, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες για την έναρξη των διερευνητικών επαφών,  τόσο πληθαίνει η ατζέντα των διεκδικήσεων, των  προκλητικών ανακοινώσεων, αλλά και οι συχνές αναφορές για τη  μειονότητα της Θράκης.