fbpx Φοιτητικές εκλογές με επιχειρήματα και χωρίς φωνές στο Δ.Π.Θ.
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 17 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ

Φοιτητικές εκλογές με επιχειρήματα και χωρίς φωνές στο Δ.Π.Θ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2018
Φοιτητές
Εκλογές
Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
ΠΚΣ
ΠΑΣΠ

Ο "Χ" βρέθηκε στη Νομική Κομοτηνής, οι φοιτητές της οποίας απέχουν από τα νοσηρά φαινόμενα που κατά καιρούς παρατηρούνται στις Νομικές Αθηνών και Θεσσαλονίκης

Διονύσης Βοργιάς

Μακριά από βρισιές, βία και νοσηρά φαινόμενα, φάνηκε να κινείται το σύνολο των φοιτητών Κομοτηνής του Δ.Π.Θ. κατά τις χθεσινές φοιτητικές εκλογές, ανεξαρτήτως παρατάξεων. Αν εξαιρέσουμε την εικόνα στην παλιά Νομικής Κομοτηνής όπου τοποθετήθηκαν δεκάδες αφίσες της ΠΑΣΠ από φοιτητές ΤΕΦΑΑ και κάποιες μεμονωμένες συμπεριφορές σε Παλιά Νομική και Πανεπιστημιούπολη, οι τόνοι παρέμειναν χαμηλοί και οι φοιτητές προσπάθησαν να πείσουν με επιχειρήματα κι όχι με φωνές και πολλές αφίσες. Στη Νομική Κομοτηνής ιδίως η εικόνα δεν είχε καμία σχέση με αυτή που παρουσιάστηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 


Γ. ΝΑΣΙΑΡΑΣ: "Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ" 
Με κεντρικό επιχείρημα ότι πρέπει να δοθεί εξουσία στις γενικές συνελεύσεις φοιτητών, ο Γιάννης Νασιάρας της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης μας δηλώνει τα εξής: "Βασική μας αρχή είναι πως όλη η εξουσία πρέπει να είναι στις γενικές συνελεύσεις και οι φοιτητές μέσα από τα συλλογικά τους όργανα είναι οι αρμόδιοι να παίρνουν αποφάσεις σε ζητήματα σχολής, εργασιακής προοπτικής και όσα απασχολούν την κοινωνία μας κι επηρεάζουν το πανεπιστήμιο.

Τασσόμαστε υπέρ του συνδικαλισμού μέσα στα πανεπιστήμια, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες δυνάμεις που προσπαθούν να καταστρατηγήσουν το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και συνδικαλίζεσθαι. Ζητάμε την ψήφο για να διατηρήσουμε την αριστερή αντικαπιταλιστική παρουσία στην σχολή μας". Αναφορικά με το τελευταίο ψήφισμα του συλλόγου φοιτητών Νομικής που επέτρεψε σε φοιτητές που πήραν εντός εξαμήνου το πτυχίο τους να ψηφίσουν, σημειώνει: "Δεν πρέπει μόνο οι φοιτητές που βρίσκονται στην πόλη να ψηφίζουν, γιατί πολλοί συμφοιτητές μας δεν έχουν χρήματα και σπουδάζουν εξ αποστάσεως.

Για τους φοιτητές όμως που έχουν φύγει πολύ καιρό από την σχολή μας, αυτό μας αφήνει ουδέτερους, αν και πολλές φορές αυτό γίνεται ξεκάθαρα για να επωφεληθούν παρατάξεις από τη δυναμική που είχαν παλαιότερα".


ΠΣΚ: 10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙΣ 
Οι φοιτητές της Πανσπουδαστικής μας μεταφέρουν τις θέσεις τους μέσα από το φυλλάδιο "10 λόγοι για να ψηφίσεις Πανσπουδαστική", που αναφέρει τα εξής: "Οι σύλλογοί μας και τα διοικητικά τους συμβούλια θέλουμε να είναι στηρίγματα των φοιτητών και των σπουδαστών και όχι διακοσμητικά όργανα για παράγοντες. 


Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ΝΑΙ στα δικαιώματα και τις ανάγκες μας και λέμε 'ως εδώ' στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές έχουμε μία τεράστια δύναμη που δεν την έχουμε ακόμη δοκιμάσει. (...) Τον θυμό μας απέναντι στην κυβέρνηση δεν τον χαρίζουμε στη ΝΔ και την παράταξή της ΔΑΠ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ και στην ΠΑΣΠ. Οι φασίστες στις σχολές μας πρέπει να έχουν τη θέση που έχουν και στην κοινωνία: στο περιθώριο. Μας εξοργίζουν όσοι φορτώνουν στις πλάτες όλων των φοιτητών τη ρεμούλα και τη σαπίλα των γιάπηδων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Η αποχή βολεύει και δεν ενοχλεί όσους 'ενοχλούν' τις ζωές μας. Πρέπει να κάνουμε τη διαφορά σε αυτές τις φοιτητικές εκλογές κι αυτό σημαίνει ακόμα περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους και με την ψήφο τους τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας".


Λ. ΠΑΡΟΥΤΣΑΣ: "ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΤΥΧΕΙ ΠΟΛΛΑ" 
Τον εξωραϊσμό της σχολής, το ότι έφυγαν τα 'τραπεζάκια' κι άλλες ενέργειες προτάσσει το μέλος της Ανεξάρτητης Νομικής Κομοτηνής Λάμπρος Παρούτσας και σημειώνει: "Έχουμε πετύχει μία σειρά πραγμάτων, όπως η αναδιαμόρφωση του χώρου της σχολής, ενώ το βασικό που θέλουμε να επιτύχουμε είναι η αλλαγή του καταστατικού λειτουργίας του συλλόγου φοιτητών, γιατί υπάρχει από το 1970. Θέλουμε να γίνει γενική συνέλευση στην οποία ο κάθε φοιτητής να κάνει τις προτάσεις του και να διαμορφωθεί το νέο καταστατικό του σωματείου. Επίσης θέλουμε οι γενικές συνελεύσεις να γίνονται σε ένα ενιαίο πλαίσιο, δηλαδή να συνδιαμορφώνονται οι απόψεις των φοιτητών σε ένα κομμάτι χαρτί κι όχι να προτείνονται κατεβασμένα ψηφίσματα από κομματικά γραφεία. Επίσης, θέλουμε ταχύτερη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εξεταστικής και να υπάρξει εκμετάλλευση και του εξωτερικού όχι μόνο του εσωτερικού χώρου της σχολής, κλπ". 


Όσον αφορά στο ψήφισμα του συλλόγου φοιτητών (στον οποίο συμμετέχουν 3 μέλη της ΔΑΠ και 2 της ΑΝΟΚ και πέρασε κατά πλειοψηφία), αναφέρει: "Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό είναι αρνητικό, γιατί σίγουρα είναι πολύ πιο ουσιαστικό ένα αποτέλεσμα που κρίνεται από τους ίδιους τους φοιτητές Νομικής και παράγει ένα καλύτερο αποτέλεσμα".


Β. ΡΑΔΑΙΟΣ: "ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ" 
Την ενεργοποίηση του συλλόγου φοιτητών, αναδεικνύει ο απερχόμενος πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών και μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Βασίλης Ραδαίος: "Ενεργοποιήσαμε εκ νέου τον σύλλογο φοιτητών, ο οποίος λίγο πολύ ήταν ανενεργός. Μέσω του προεδρείου δώσαμε την ώθηση να τεθούν περισσότερα ζητήματα από άλλες χρονιές και με πιο αναλυτικό τρόπο.

Έτσι, ενισχύθηκε η δημοκρατία και η πολυφωνία και υπήρξαν άπειρες φορές που οι φοιτητές είχαν λόγο και θέση για τα προβλήματα". Αρχικά σημειώνει ότι η ΔΑΠ έχει συγκεκριμένες θέσεις: "Η περσινή νίκη που μας χάρισε την αυτοδυναμία, αποτέλεσε για μας μία μεγάλη πρόκληση και μας οδήγησε σε μία μεγάλη διαδικασία αυτοκριτικής, ώστε να ανιχνεύσουμε τα κακώς κείμενα και να προχωρήσουμε προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Η παράταξή μας, σε πανελλαδικό επίπεδο, διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων και θέσεων σε ευρύτερα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως η κατάργηση του ασύλου, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και η αξιοποίηση της ιδιωτικής χρηματοδότησης από τα κρατικά πανεπιστήμια.

Στη Νομική επίσης διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο χωρίζεται σε τέσσερις άξονες: Διδασκαλία, εξεταστική, υποδομές, εξωστρέφεια". Καταληκτικά για το 'επίμαχο' ψήφισμα σημειώνει πως "θεωρούμε πως ακόμη και ο φοιτητής που έχει λάβει το πτυχίο του για έξι μήνες διατηρεί την φοιτητική του ιδιότητα και άρα έχει δικαίωμα ψήφου".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε