fbpx Φοιτητές επέστρεψαν στην Κομοτηνή, παρά την e-εξεταστική
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 12 Ιουνίου, 2020 - 10:00
ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΟΣΟ;

Φοιτητές επέστρεψαν στην Κομοτηνή, παρά την e-εξεταστική

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φοιτητές
εξεταστική
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ανέστης Βαφειάδης

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Α. Βαφειάδης βλέπει όλες τις εκπαιδευτικές δομές να υποδέχονται δια ζώσης τους μαθητές, εκτός από το πανεπιστήμιο, και προβληματίζεται για το μέλλον της τοπικής οικονομίας

Χωρίς πρόστιμα μέχρι στιγμής ο κλάδος της Εστίασης στην Κομοτηνή - «καμπάνες» στην Καβάλα

Διονύσης Βοργιάς

Μπορεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να έχει λάβει απόφαση για τη διεξαγωγή εξ αποστάσεως της εξεταστικής περιόδου, ωστόσο ολοένα και περισσότεροι είναι οι φοιτητές που επιστρέφουν στην Κομοτηνή τις τελευταίες εβδομάδες.

Η παρατεταμένη περίοδος καραντίνας είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική δοκιμασία της αγοράς της πόλης, ενώ το restart έγινε τις πρώτες ημέρες απούσης της καταναλωτικής δύναμης των φοιτητών, που έγινε αισθητή εξ αρχής. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα φοιτητές έχουν επιστρέψει στην πόλη, κάτι που συντελεί σε αγοραστική κινητικότητα κυρίως σε καφέ και μπαρ. Πρόχειροι υπολογισμοί επαγγελματιών, αναφέρουν ότι τουλάχιστον το 30% των φοιτητών έχει επιστρέψει στην πόλη, κάτι που δίνει μεν μία καταναλωτική ώθηση, αλλά δεν είναι πανάκεια στο επιχειρείν, ιδίως μετά τη μακρά περίοδο του lock down που επέβαλε ο κορωνοϊός.

Πάντως, ένα μεγάλο ερώτημα παραμένει αναπάντητο από τους επαγγελματίες: Πόσο θα παραμείνουν οι φοιτητές στην περιοχή και πόσοι. 

Η μελλοντική «φυγή» των φοιτητών, θα συνδυαστεί με το παραδοσιακά «ξηρό» αγοραστικά καλοκαίρι στην (μη τουριστική) Κομοτηνή. Ο επίλογος σ’ ένα «ξηρό» καλοκαίρι αναμένεται να βρει τους επαγγελματίες και μπροστά στις υποχρεώσεις του κορωνοϊού, που έχουν ανασταλεί γι’ αυτούς τους μήνες, κι όχι διαγραφεί.

Α. Βαφειάδης: Χαμηλές πτήσεις σε αγορά και εστίαση, καλύτερα σε καφέ-μπαρ
Σχετικά με την κίνηση στην αγορά έκανε ένα σχόλιο στον «Χ» ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, ο οποίος παρατήρησε πως «συνεχίζονται οι χαμηλές πτήσεις, ειδικά στα εμπορικά καταστήματα», ενώ «στα χαμηλά» είναι και η εστίαση. Πάντως, «καλύτερα» σύμφωνα με τον κο Βαφειάδη πάνε τα καφέ-μπαρ, δεδομένης και της ώθησης των φοιτητών.

Στη μεγάλη εικόνα πάντως, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ εξηγεί ότι τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι καταναλωτές προσπαθούν να βρουν τους βηματισμούς τους, ενώ για το πότε θα γίνει ταμείο, βλέπει στον «Σεπτέμβριο» την απάντηση, μη κρύβοντας πάντως ότι στο μεσοδιάστημα «οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι καλές».

Εν τω μεταξύ, στα των φοιτητών, ο Ανέστης Βαφειάδης βάζει κι ένα ερώτημα στο τραπέζι της συζήτησης, ως εξής: «έχουν ανοίξει τα πάντα, ως και οι παιδικοί σταθμοί, γιατί δεν άνοιξε το Πανεπιστήμιο; Έχουμε να κάνουμε με ενήλικες που μπορούν να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας. Αυτό δεν το κατάλαβα ακόμη. Δεν μπόρεσα να βρω απάντηση». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας χαρακτηρίζει το πανεπιστήμιο «μεγάλο πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής» και απεύχεται η κατάσταση με τον κορωνοϊό να συνεχιστεί, γιατί έπεται και η εξεταστική του Σεπτεμβρίου, κατά την οποία η Κομοτηνή προσδοκά να υποδεχθεί πίσω το σύνολο των φοιτητών της.

Χωρίς πρόστιμα στην Κομοτηνή - «καμπάνες» στην Καβάλα
Από το Σάββατο επαναλειτούργησαν και στην Κομοτηνή οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης. Οι επαγγελματίες οφείλουν να πειθαρχούν σ’ έναν μακρύ κατάλογο υγειονομικών μέτρων και να διατηρούν αποστάσεις μεταξύ των πελατών, προκειμένου (το σημαντικότερο) να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, αλλά συγχρόνως ν’ αποφύγουν πρόστιμα. Άλλωστε, το τελευταίο στο οποίο μπορεί ν’ ανταπεξέλθει ένας επαγγελματίας μετά από το δίμηνο αναγκαστικού λουκέτου, είναι ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος, το οποίο θα τον βγάλει knock out από το επιχειρείν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ» δεν έχουν «πέσει» πρόστιμα από τις αρμόδιες αρχές στην Κομοτηνή. Απεναντίας, αναβρασμός επικρατεί στην αγορά της Καβάλας, όπου η Διεύθυνση Υγείας υπέβαλε πρόστιμο σε κατάστημα της παραλιακής οδού (της τάξης των 20.000 ευρώ και λουκέτου επί 30 ημέρες). Σε δεύτερη περίπτωση, επίσης στην Καβάλα, επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι κάθε περιοχή οφείλει να (αυτο)προστατευτεί έναντι της διασποράς του κορωνοϊού, προκειμένου να μην επιβληθούν τοπικά περιοριστικά μέτρα, όλοι μας -επαγγελματίες και καταναλωτές- οφείλουμε να πειθαρχούμε σε όσα έχουν οριστεί σχετικά με την πανδημία.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλώς πράττουν και διαμαρτύρονται οι Ομοσπονδίες στον υπουργό Ανάπτυξης και στον περιφερειάρχη,  για να μη φορολογηθούν για τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων,  όπως στη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, με δεδ