fbpx Φώφη Γεννηματά: «Ναι στη Διακομματική για τη Θράκη, αλλά…»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020 - 10:00
ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ

Φώφη Γεννηματά: «Ναι στη Διακομματική για τη Θράκη, αλλά…»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φώφη Γεννηματά
Κίνημα Αλλαγής

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εξέφρασε και τη θέση του Κινήματος για τις εξελίξεις στην Αγιά Σοφιά

Θανάσης Τσολάκης

Την Κομοτηνή επέλεξε η Φώφη Γεννηματά για να διατυπώσει τη θέση του Κινήματος Αλλαγής, επί των εξελίξεων που σχετίζονται με την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και τη μετατροπή της σε τζαμί. Η κα Γεννηματά χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Θράκης για να καταδείξει και να καυτηριάσει την κατάσταση στην Τουρκία: «είμαστε πολύ υπερήφανοι γιατί εδώ στη Θράκη έχουμε ένα παγκόσμιο παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων με απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των πολιτών. Αυτό, που δυστυχώς δεν συμβαίνει στη γειτονική Τουρκία. Και ιδιαίτερα μάλιστα μετά την τελευταία ενέργεια σε σχέση με την Αγιά Σοφιά. Που είναι και πρέπει να παραμείνει ένα σύμβολο παγκόσμιου πολιτισμού που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα», είπε συγκεκριμένα η κα Γεννηματά και τόνισε ότι «όλος ο πολιτισμένος κόσμος ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις πρέπει να αντιδράσει τώρα ώστε να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη απόφαση που είναι και προσβλητική και προκλητική από την πλευρά του κου Ερντογάν».

«Ναι» στη Διακομματική υπό προϋποθέσεις
Το πρόγραμμα της Φώφης Γεννηματά ξεκίνησε από το γραφείο του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, με μισή ώρα καθυστέρηση, συνεχίστηκε στο γραφείο του δημάρχου Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη και έκλεισε στο ξενοδοχείο Chris and Eve όπου κατέγραψε μία σειρά αιτημάτων από εκπροσώπους τοπικών φορέων, υπηρεσιών και δημάρχων του νομού.

Ανάμεσα στο «ακροατήριο» ο Οντέρ Μουμίν, ο Ντίνος Χαριτόπουλος, η Μάγδα Γιαμουστάρη, ο Ανέστης Βαφειάδης, η Κική Κωνσταντινίδου, ο Αντώνης Γραβάνης, ο Αντώνης Φραντζής και στις τελευταίες σειρές -αποχωρώντας μάλιστα και προ της ολοκλήρωσης- ο Γιώργος Πεταλωτής.

Η κα Γεννηματά δήλωσε από εκείνο το βήμα και τη θέση του ΚΙΝΑΛ αναφορικά με την προσφάτως ανακοινωθείσα κυβερνητική πρωτοβουλία περί σύστασης Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης. «Λέμε ναι σε Διακομματική επιτροπή για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και όχι μόνο για την Θράκη γιατί η περιφέρεια είναι ενιαία. Αλλά δεν θέλουμε διακομματική μια από τα ίδια. Να μπορεί να εντοπίσει και να επιλύσει χρόνια αναπτυξιακά ζητήματα» σχολίασε η πρόεδρος, και η θέση αυτή του ΚΙΝΑΛ κατατέθηκε εν είδει επιστολής και στον πρόεδρο της Βουλής με την υπογραφή του Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ολομέτωπη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία
Στη μεγάλη εικόνα τώρα, η κα Γεννηματά τόνισε το ήδη γνωστό ότι το ΚΙΝΑΛ έχει 150 προτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, υπερθεματίζοντας ότι «το που θα φτάσει η ύφεση και η ανεργία για φέτος εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το τι θα καταφέρει να σώσει η χώρα μας από αυτή τη σεζόν του τουρισμού». Κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις αυτές, αλλά λίγο πριν την είχε κατηγορήσει ότι άργησε να αντιδράσει.

«Η κυβέρνηση στη δεύτερη φάση της πανδημίας, έδωσε το μήνυμα της χαλάρωσης, στη συνέχεια πήρε αποφάσεις να κλείσει διόδους χωρίς κανέναν σχεδιασμό και άνοιξε μία δίοδο προς την χώρα, χωρίς να έχει προαπαιτούμενο να υπάρξει υγειονομικό πρωτόκολλο και συγκεκριμένες απαιτήσεις για όσους εισέρχονται στον τόπο. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε και νέα κρούσματα, το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα και επιπτώσεις στην περιοχή, πέρα από τις αρχές και τώρα τρέχει και δεν φτάνει η κυβέρνηση να επιβάλλει εκ των υστέρων υγειονομικά μέτρα.

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με το «βλέποντας και κάνοντας» η χώρα δεν αντέχει νέο lockdown, ούτε γενικό, ούτε τοπικό και γι’ αυτό το ΚΙΝΑΛ από την αρχή είχε προτείνει να υπάρξουν υγειονομικά πρωτόκολλα, διμερείς συμφωνίες, να είναι υποχρεωτική η αρνητική απόδειξη της εξέτασης στον κορωνοϊό πριν μπουν οι τουρίστες στη χώρα και βεβαίως κινητά συνεργεία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με πολλά τεστ, έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίζουν το πρόβλημα εγκαίρως, να γίνεται σοβαρή και αξιόπιστη ιχνηλάτηση και άρα ο περιορισμός των κρουσμάτων που είναι και το ζητούμενο για όλους μας.

Ταυτόχρονα, είναι φανερό ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την στήριξη της Οικονομίας, των Μικρομεσαίων, του Τουρισμού, των Αγροτών, είναι ανεπαρκή, καθυστερημένα και υλοποιούνται με ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση», είπε χαρακτηριστικά η κα Γεννηματά.

Τέλος, εκτίμησε ότι «θα μπορούσαμε να ανοίξουν και άλλες πύλες όπως στην Θράκη οργανωμένα και με κυβερνητικό σχέδιο που δυστυχώς δεν υπήρξε. Θα μπορούσε η πύλη της Νυμφαίας εξαρχής να είναι ανοιχτή. Με διάλογο, εμπιστοσύνη και ενημέρωση με την αυτοδιοίκηση». 

Τη κα Γεννηματά συνόδευσε σε όλες τις συναντήσεις της ο τοπικός βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ.

Βίντεο:

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάνθηκε  για πρώτη φορά με ευρεία πλειοψηφία,  την αυστηρή επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία.