fbpx «Φιρμάτα» ρούχα από βαμβάκι Θράκης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ Α.Ε.

«Φιρμάτα» ρούχα από βαμβάκι Θράκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βαμβάκι
Θρακικά Εκκοκιστήρια
Σταμάτης Κουρούδης

Μία ακόμη επιτυχία στο ενεργητικό των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μία ακόμη επιτυχία καταγράφουν τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια Α.Ε.», αφού πλέον η προσπάθειά τους αποδίδει καρπούς, δίνοντας στο ελληνικό βαμβάκι το εισιτήριο για την παγκόσμια μόδα.

«Συμπληρώθηκαν 5 χρόνια που εφαρμόζουμε το πρόγραμμα ‘Πιστοποίηση FiberMax με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές (CSF)’ και το γιορτάσαμε στην Agrotica σε εκδήλωση που οργάνωσε στο περίπτερο της η BASF το Σάββατο 1/2/2020. Την εκδήλωση παρακολούθησε μεγάλος αριθμός βαμβακοπαραγωγών. Υψηλοί προσκεκλημένοι ήταν οι εκπρόσωποι της γνωστής εταιρείας παραγωγής μπλου-τζιν Wrangler, ο διευθυντής αειφορίας της οποίας Roian Atwood μίλησε στους παρευρισκόμενους για την αναγκαιότητα των καιρών η παραγωγή ρούχων και η μόδα να συνδυασθεί με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Wrangler, πρωτοπόρα στον χώρο της μόδας στον τομέα της βιωσιμότητας  (https://www.wrangler.com/sustainability.html), παράγει στις ΗΠΑ μπλου-τζιν από πιστοποιημένο βαμβάκι με πρόγραμμα ανάλογο με το δικό μας CSF και θέλει για την ευρωπαϊκή της παραγωγή να χρησιμοποιήσει βαμβάκι CSF.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το βαμβάκι CSF δεν πουλιέται ανώνυμα, απλά σαν ελληνικό βαμβάκι, αλλά επώνυμα, με δικά του χαρακτηριστικά, με προδιαγραφές που θέτει το τελικό brand, και έτσι έχει μια μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία», σημειώνεται σε ανακοίνωση των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Α.Ε., ενώ επί της θετικής αυτής εξέλιξης μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και ο πρόεδρος του Δ.Σ. των Θ.Ε. Σταμάτης Κουρούδης:

«Εδώ και πέντε χρόνια είπαμε να ξεκινήσουμε την παραγωγή ενός βαμβακιού με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (CSF). Φτιάξαμε ένα πρωτόκολλο που πρέπει να τηρείται για να πιστοποιείται από τρίτους οργανισμούς και έπρεπε να πείσουμε τους παραγωγούς να μπουν στη διαδικασία και δεύτερον να βρούμε τους πελάτες».

Και τα δύο εμπόδια φαίνεται ότι υπερκεράστηκαν και πλέον το συγκεκριμένο βαμβάκι θα «φοριέται» από brands παγκοσμίου βεληνεκούς,  αν και στην αρχή της προσπάθειας «πηγαίναμε σε μεγάλες εταιρίες, τους λέγαμε ότι είμαστε από εκκοκκιστήριο και δεν ήξεραν καν τι είναι εκκοκκιστήριο, όπως υπήρχαν και κάποιοι που δεν ήξεραν ότι η Ελλάδα παράγει βαμβάκι», θυμάται ο κος Κουρούδης.

Το ευτυχές είναι πλέον ότι ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί επιλέγουν την καλλιέργεια του συγκεκριμένου βαμβακιού και από φέτος μάλιστα θα αμείβονται και με περισσότερα χρήματα ανά στρέμμα. Η πρόθεση αυτή των βαμβακοπαραγωγών αποκτά μεγαλύτερο νόημα και επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ παραγωγών και ΘΕ καθώς μετά τις εμπορικές συμφωνίες, «τα πράγματα θα είναι πιο αυστηρά» υπογραμμίζει ο κος Κουρούδης, εννοώντας ότι ο έλεγχος τήρησης των πρωτοκόλλων παραγωγής βαμβακιού CSF θα πρέπει να είναι πάρα πολύ ενδελεχής γιατί θα υπάρχει η εμπορική συμφωνία.  

Μέσα στον Φεβρουάριο θα ανακοινωθεί μάλλον και άλλη μία συμφωνία ανάλογη με αυτήν που «γιορτάστηκε» στην Agrotica, ενώ ο κος Κουρούδης υπενθυμίζει στους βαμβακοπαραγωγούς ότι «την καλύτερη τιμή την καθορίζεις πριν την έναρξη της σποράς», και τους καλεί να ενημερωθούν για τις προσφερόμενες τιμές και υπηρεσίες των Θ.Ε. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φταίει το γαϊδούρι χτυπάνε το σαμάρι.