fbpx "Φίλεμα" γεύσεων της Μακεδονίας και Θράκης στο Ευρωκοινοβούλιο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ

"Φίλεμα" γεύσεων της Μακεδονίας και Θράκης στο Ευρωκοινοβούλιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μακεδονία
Θράκη
Ευρωκοινοβούλιο
Τοπικά προϊόντα

Πρωταγωνιστική θέση στο τραπέζι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχαν το κριθαρότο, το τραχανότο, τυριά και αλλαντικά της περιοχής, παραδοσιακές πίτες, κουραμπιέδες Καβάλας, καβουρμάς, καριόκες Ξάνθης, λουκούμια και ελληνικός καφές Κομοτηνής

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ένα "Φίλεμα" γεύσεων της Μακεδονίας και Θράκης στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν στην καρδιά της Ευρώπης το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαρτίου στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, σε συνεργασία με κορυφαίους Έλληνες σεφ. Το φετινό ταξίδι γεύσης και πολιτισμού πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το εστιατόριο “Φίλεμα”, τον σεφ Μάνο Μακρυγιαννάκη και την “Μπριγάδα των Σεφ”.

Σε αυτήν την εκδήλωση μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και επισκέπτες γνώρισαν από κοντά συνταγές με προϊόντα από την περιοχή, οι οποίες έγιναν με την φροντίδα των σεφ, σε μια δράση που γίνεται για 5η φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά για πρώτη φορά μόνο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. 

"Σήμερα κάτι μαγειρεύεται μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο" σημείωσε  ο Στέλιος Κούλογλου, όπως συνταγές από τοπικά προϊόντα, από την Περιφέρεια ΑΜΘ, μια από τις πιο κρυφές και ανεξερεύνητες περιοχές της χώρας. Πριν από την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, στην οποία παρέστησαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Στέλιος Κούλογλου, οι σεφ Μάνος Μακρυγιαννάκης και Νίκος Φωτιάδης καθώς και από την Περιφέρεια ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διοίκησης και Διαφάνειας Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μπούτος. 

Πρωταγωνιστική θέση στο τραπέζι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχαν το κριθαρότο, το τραχανότο, τυριά και αλλαντικά της περιοχής, παραδοσιακές πίτες, κουραμπιέδες Καβάλας, καβουρμάς, καριόκες Ξάνθης, λουκούμια Κομοτηνής και εκλεκτά κρασιά και τσίπουρα. Προσφέρθηκαν σαρμαδάκια με λουκάνικο Καρβάλης και ξινό τραχανά, κασέρι Ξάνθης με πάστα ντομάτας, μάντζα μακεδονική με καβουρμά Ξάνθης, τραχανώτο με φέτα Θράκης και χοιρινό καπνιστό, θρακιώτικες χυλοπίτες με πέταλα Ξάνθης, σουτζούκ λουκούμ Κομοτηνής, κουραμπιέδες Καβάλας, πλατό με διάφορα αλλαντικά Θράκης, μους ελληνικού καφέ Κομοτηνής με μέλι Θάσου αλλά και πρασοπιτάκια με γίδινο τυρί Έβρου. 

"Η κουζίνα είναι πολιτισμός" είπε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, προλογίζοντας την εκδήλωση «Ένα ταξίδι στην γεύση και τον πολιτισμό». Στόχος των εκδηλώσεων ελληνικής γαστριμαργίας είναι, σύμφωνα με τον εμπνευστή τους, Στέλιο Κούλογλου, "να ανατραπεί το στερεότυπο της Ελλάδας όπως την είχαν οι ξένοι στο μυαλό τους", να αναδειχθεί το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας και να προωθηθούν τα ελληνικά προϊόντα και οι εξαγωγές. 

Η γαστρονομία συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό, ανέδειξε στο λόγο του φιλοξενούμενος στο ράδιο Χρόνος 87,5 ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης, για να προσθέσει ότι "για πρώτη φορά η Περιφέρεια μας σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο παρουσιάζει σε ευρωβουλευτές, προσωπικό και ιδιοκτήτες εστιατόριων, τα εδέσματα της θρακομακεδονικής κουζίνας". Ανάλογα event πραγματοποιούνται στο Ευρωκοινοβούλιο με σκοπό να στηριχθούν τοπικά ελληνικά προϊόντα. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ