ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΘΩΡΑΚΙΣΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΑΠΟ ΚΛΕΦΤΕΣ

Φεύγετε διακοπές; Ο οδηγός προστασίας της περιουσίας σας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημήτρης Ψάλτης
Psaltis Security

Στον «Χ» μεταφέρει συμβουλές ασφαλείας ο Δ. Ψάλτης της ομώνυμης εταιρίας security

Σημαντικό να μην φαίνεται η απουσία σας, αφήστε κάποιο φως ανοιχτό

Διονύσης Βοργιάς

Ο μήνας των διακοπών ξεκίνησε. Συνδεδεμένος με άδειες, παραλίες και αποδράσεις είναι ο Αύγουστος. Μπορεί τα πορτοφόλια να έχουν μικρύνει στα χρόνια της κρίσης, αλλά δεν είναι λίγοι όσοι σπεύδουν σε κοντινές ή μακρινές τοποθεσίες, απολαμβάνοντας ένα παραθαλάσσιο διάλλειμα. Τι συμβαίνει όμως στην περιουσία που αφήνουμε πίσω μας; Μπορεί σε μεγαλουπόλεις το ζήτημα ασφάλειας των σπιτιών από επίδοξους κλέφτες να είναι πρώτο στις συζητήσεις, σε μικρότερες πόλεις όμως όπως η Κομοτηνή δεν έρχεται συχνά στην επιφάνεια. 

Παρόλα αυτά, καθώς ακόμη και στην περιοχή μας γίνονται διαρρήξεις, φρόνιμο είναι να έχουμε όσο το δυνατό καλύτερα «θωρακισμένα» τα σπίτια μας. Τις συμβουλές του μεταφέρει μέσα από τον «Χ» ο Δημήτρης Ψάλτης, ιδιοκτήτης της ομώνυμης εταιρίας Psaltis Security.

Έρχεται ο Αύγουστος, μήνας διακοπών για τους περισσότερους από εσάς. 
Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα, συμβουλεύει ο ειδικός. Βασικό μέλημα πρέπει να είναι η απουσία μας από το σπίτι να μην είναι αντιληπτή από έξω, γι’ αυτό φρόνιμο είναι να μην κλείνουμε ερμητικά τουλάχιστον ένα πατζούρι και να υπάρχει ένα φως εσωτερικά, που θα αποτρέπει τους κλέφτες. «Αν έχουμε σύστημα ασφαλείας το οπλίζουμε και ενημερώνουμε την εταιρία με την οποία συνεργαζόμαστε ότι λείπουμε από το σπίτι», προσθέτει επίσης ο κος Ψάλτης.

Υπογραμμίζει ότι «αυτός που θέλει να κάνει ζημιά παρακολουθεί τουλάχιστον μία μέρα ολόκληρη το σπίτι», γι’ αυτό παροτρύνει ό,τι αποδεικνύει πολυήμερη απουσία (πχ φυλλάδια στην εξώπορτα), να έχουμε φροντίσει να μην υπάρχει, πχ λέγοντας σε έναν συγγενή μας να τα αφαιρεί ανά μερικές ημέρες. Ασφαλώς, δεν αφήνουμε κλειδιά σε «κρυψώνες» όπως κάτω από το χαλί, στο κουτί της ΔΕΗ ή αλλού. Συμβουλή του κου Ψάλτη είναι να μην αφήνουμε κλειδιά ούτε στους γείτονες, επιλέγοντας συγγενικά μας πρόσωπα. «Φαινόμενα κλοπών υπάρχουν πάρα πολλά, κυρίως με τις κεντρικές εισόδους έχουν να κάνουν οι κλέφτες», ενημερώνει ο ειδικός, κάνοντας ανάγκη για την ύπαρξη πόρτας ασφαλείας, εάν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα.

Τα πρέπει και τα μη των διακοπών
Σύμφωνα με τον Δ. Ψάλτη τα πρέπει και τα μη των διακοπών συνοψίζονται ως εξής:

  • Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονες που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
  • Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
  • Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά. Είναι «κράχτες» της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
  • Το σπίτι ή το διαµέρισµά σας να µην δείχνει «εντελώς κλειστό», υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
  • Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισµού.
  • Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
  • Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.
  • Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το «100» ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.
  • Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το «100» ή το Αστυνομικό Τµήµα της περιοχής σας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταπέλτης εναντίον της Τουρκίας θα είναι το  κείμενο που θα συνυπογράψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το μνημόνιο με τη Λιβύη,  σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών,  όπως αναφέρει  το πρακτορείο Reute