fbpx Φανερές και κρυφές αντιλήψεις για την Αναπηρία στην ελληνική κοινή γνώμη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2019 - 10:00
ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ «ΜΙΛΟΥΝ» ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ

Φανερές και κρυφές αντιλήψεις για την Αναπηρία στην ελληνική κοινή γνώμη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
αναπηρία
Σωματείο ΑμΕΑ Ροδόπης
Τρύφωνας Καρούντζος

«Σεβασμό» από τους πολίτες στα δικαιώματα των αναπήρων, ζητά ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης Τρύφωνας Καρούντζος

Δήμος Μπακιρτζάκης

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία δημοσίευσε τα πορίσματα της έκθεσης που συνέταξε η Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προς την Ελλάδα, για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Τα πορίσματα της έκθεσης φέρουν τον τίτλο «Ευρωβαρόμετρο για τις διακρίσεις στην ΕΕ: Φανερές και κρυφές αντιλήψεις για την Αναπηρία στην ελληνική κοινή γνώμη».

Σύμφωνα με την τελική έκθεση που μετέφρασε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία:
Οι Έλληνες καταγράφουν το τρίτο μεγαλύτερο εθνικό ποσοστό (53%) πολιτών που πιστεύουν ότι οι διακρίσεις λόγω αναπηρίας είναι διαδεδομένες στη χώρα (Ε.Ε.: 44%). 

Ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πολιτών που αναφέρουν ότι έχουν κοινωνικές συναναστροφές με άτομα με αναπηρία καταγράφεται στην Ελλάδα: 46% έναντι 63% σε επίπεδο Ε.Ε.

Πάνω από τους 8 στους 10 υποστηρίζουν ότι αισθάνονται άνετα με την ιδέα ενός ατόμου με αναπηρία στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας και οι 9 στους 10 «νιώθουν άνετα» με το ενδεχόμενο να έχουν έναν συνάδελφο με αναπηρία. 

Όμως, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στη χώρα (47%), ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το ευρωπαϊκό, «νιώθουν άνετα» στην ιδέα ότι ένα από τα παιδιά τους συνάπτει δεσμό με άτομο με αναπηρία.

Οι μισοί πολίτες της χώρας θεωρούν ότι η αναπηρία στην Ελλάδα είναι δυνητικό μειονέκτημα για έναν υποψήφιο εργαζόμενο (Ελλάδα: 51%,  ΕΕ: 41%). 

Ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δραστηριοποίησης στην Ε.Ε. εμφανίζουν οι Έλληνες σε επίπεδο ατομικής δράσης για την άρση των διακρίσεων: βρίσκονται μάλιστα μεταξύ των 4 τελευταίων χωρών στη «συμμετοχή σε οργάνωση - εκστρατεία για την καταπολέμηση των διακρίσεων» και την «τοποθέτηση σε ζητήματα διάκρισης στον χώρο εργασίας».

Η ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας στα σχολικά μαθήματα και το εκπαιδευτικό υλικό, καταλαμβάνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά θετικών στάσεων, με το 93% του εθνικού δείγματος να συμφωνούν. Ωστόσο το 1/3 του δείγματος, παρότι εκφράζουν θετική γνώμη, διαπιστώνεται ότι διατηρούν ενδοιασμούς, καθώς δηλώνουν «μάλλον» και όχι απολύτως σύμφωνοι με αυτό το μέτρο.

Ειδικότερα, η Πολιτεία σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 8 της Σύμβασης πρέπει να προχωρήσει σε πολιτικές, προγράμματα και μέτρα ώστε: 

Να ενημερωθεί περαιτέρω η κοινωνία σχετικά με το δικαιωματικό μοντέλο της αναπηρίας που κατοχυρώνεται στη Σύμβαση, και να ληφθούν μέτρα για την προώθηση του σεβασμού στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Να αντιμετωπιστούν αρνητικά στερεότυπα, προκαταλήψεις, καθώς και επιβλαβείς πρακτικές που αφορούν στα άτομα με αναπηρία.

Να προωθηθεί η ενημέρωση για τις δυνατότητες και τη συνεισφορά των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στις κοινότητες που διαβιούν, την οικονομία και την ανάπτυξη.

Να προωθηθεί η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στο γενικό εκπαιδευτικό σύστημα και να καλλιεργηθεί ο σεβασμός στα δικαιώματα των παιδιών/ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους σε όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού συστήματος. 

Να συμπεριληφθούν στα προγράμματα σπουδών όλων των πανεπιστημίων και επαγγελματικών σχολών θεματικές για τα δικαιώματα και την ίση μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία. 

Να θεσπιστούν υποχρεωτικοί κανόνες, έτσι ώστε τα Μ.Μ.Ε. να παρουσιάζουν- αναφέρονται στην αναπηρία και στα άτομα με αναπηρία κατά τρόπο συμβατό με τη Σύμβαση, και να μετατραπεί η Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση (ΕΡΤ) σε ένα μέσο προσβάσιμο σε όλους και σε βασικό εργαλείο για την προώθηση της αντίληψης ότι η αναπηρία αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.

«Σεβασμό» ζητάει ο πρόεδρος του σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης
Επί του θέματος έκανε ένα σύντομο σχόλιο στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης Τρύφωνας Καρούντζος. «Το Παρατηρητήριο συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και με την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ. Ήταν ένας ξαφνικός έλεγχος από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών», έκανε γνωστό και ενημέρωσε: «αυτό που εντόπισε η ΕΣΑμεΑ είναι ότι παρ’ όλη την προσπάθεια που γίνεται από την Εθνική Συνομοσπονδία, τις Περιφερειακές Ομοσπονδίες, τα Σωματεία Περιφερειακών Ενώσεων, υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν».

Τι είναι αυτό όμως που ζητούν τα άτομα με αναπηρία; Ο κος Καρούντζος απαντά: «Ζητάμε από την επίσημη Πολιτεία, εναρμόνιση με τους νόμους, ώστε τα άτομα με αναπηρία να ζουν τη ζωή τους, όπως ορίζουν οι νόμοι. Δε ζητάμε τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο» και διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι πιο πίσω σε ζητήματα προσβασιμότητας σε σχέση με την κεντρική και βόρεια Ευρώπη κυρίως, διευκρινίζοντας «αυτό δεν οφείλετε στην Εθνική Συνομοσπονδία, που κάνει τον αγώνα της και παραπάνω».

Καταληκτικά, ο πρόεδρος του σωματείου, κάνει και την εξής παράκληση: «Πρέπει ως λαός να αποδεχθούμε την διαφορετικότητα, για να πάμε μπροστά. Ζητάμε σεβασμό από τον Έλληνα πολίτη, δεν ευχόμαστε σε κανέναν να έρθει στη θέση μας».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ