fbpx ΕΞΙ διεκδικούν τον Δήμο Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, Ο ΧΑΡΤΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΕ

ΕΞΙ διεκδικούν τον Δήμο Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Υποψήφιοι
Εκλογές

Η απόφαση Γ. Πετρίδη να μην διεκδικήσει ξανά την δημαρχεία έφερε μπαράζ εξελίξεων

Γιάννης Γκαράνης, Αντώνης Γραβάνης, Ελένη Λαφτσή, Κώστας Καραΐσκος, Γιάννης Λεβέντης, Τάσος Βαβατσικλής οι υποψήφιοι δήμαρχοι

Διονύσης Βοργιάς

Με τις δημοτικές εκλογές να απέχουν περίπου τρεις μήνες ο χάρτης των υποψηφίων δημάρχων στον Δήμο Κομοτηνής, μετά κι αυτό το τελευταίο Σαββατοκύριακο, φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει. Εάν όλα προχωρήσουν έτσι όπως έχουν ανακοινώσει οι επικεφαλής των συνδυασμών, έξι θα είναι οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν τον Δήμο Κομοτηνής:

  1. Η Κοινωνία Πολιτών με επικεφαλής τον Γιάννη Γκαράνη.
  2. Η Σύμπραξη Προοπτικής με επικεφαλής τον Αντώνη Γραβάνη.
  3. Η ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή με επικεφαλής την Ελένη Λαφτσή.
  4. Ο Σπάρτακος με επικεφαλής τον Κώστα Καραΐσκο.
  5. Η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Γιάννη Λεβέντη.
  6. Το ΞΕ-κίνημα για την πόλη με επικεφαλής τον Τάσο Βαβατσικλή.

Η απόφαση Πετρίδη και η ανατροπή δεδομένων
Στα μέσα Σεπτεμβρίου του '18 ο νυν δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης συγκέντρωσε την ομάδα δημοτικών συμβούλων και τοπικών προέδρων, για να ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικήσει ξανά την δημαρχεία. Η απόφαση Πετρίδη προκάλεσε μπαράζ εξελίξεων εντός κι εκτός "Κοινωνίας Πολιτών". Εντός της παράταξης διεκδίκησαν την ηγεσία οι Γιάννης Γκαράνης, Νίκος Σωτηρακόπουλος, Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, με την τελευταία να αποσύρεται λίγο πριν την ενδοπαραταξιακή κάλπη, στην οποία αναδείχθηκε νικητής με πλειοψηφία ο Γιάννης Γκαράνης, τέως αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων, νυν πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης. Στην αλλαγή προσώπου στην διοικούσα παράταξη, αποδίδεται και η αλλαγή στην μείζονα αντιπολίτευση. Η Φελίνα Καζάκου έκανε ένα βήμα πίσω κι έδωσε, χωρίς κάποια ενδοπαραταξιακή κάλπη, την σκυτάλη στον Αντώνη Γραβάνη, ώστε να δημιουργήσει συνδυασμό και να ηγηθεί ψηφοδελτίου.

Τι έγινε στις δημοτικές εκλογές του 2014
Στις δημοτικές εκλογές του 2014 από την πρώτη κιόλας Κυριακή αναδείχθηκε με ποσοστό 56,11% η "Κοινωνία Πολιτών" του Γιώργου Πετρίδη, με 25 δημοτικούς συμβούλους. Ακολούθησε η παράταξη "Εμείς ...η πόλη" της Φελίνας Καζάκου με 19,68% και 7 δημοτικούς συμβούλους, η "ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή" της Ελένης Λαφτσή με 11,12% και 4 δημοτικούς συμβούλους, ο "Σπάρτακος" του Νεκτάριου Δαπέργολα με 9,22% και 3 δημοτικούς συμβούλους και η "Λαϊκή Συσπείρωση" του Νίκου Φακιρίδη με 3,87% και 2 δημοτικούς συμβούλους. Συνεπώς, στις εκλογές του 2019 έχουμε μία επιπλέον παράταξη (ΞΕ-κίνημα για την πόλη) και συνολικά πέντε νέα πρόσωπα ως επικεφαλής. Μόνο η Ελένη Λαφτσή παραμένει επικεφαλής ψηφοδελτίου τόσο το 2014 όσο και το 2019. Οι ισορροπίες έχουν ανατραπεί και σε αυτό το χρονικό σημείο όλα τα εκλογικά αποτελέσματα παραμένουν ανοιχτά.

Ο νέος εκλογικός νόμος και οι έξι παρατάξεις
Εκτός από έξι παρατάξεις, πλέον έχουμε κι ένα νέο εκλογικό νόμο. Ο Κλεισθένης, νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική αυτοδιοίκηση (τοπικά, δημοτικά, περιφερειακά συμβούλια), εισάγει μία σειρά αλλαγών, με κυριότερη την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Συνεπώς, την πρώτη Κυριακή τον εκλογών ο κάθε συνδυασμός θα λάβει ένα ποσοστό επί των συνολικών ψήφων το οποίο θα μεταφραστεί σε έδρες. Άρα, για παράδειγμα, σε δημοτικό συμβούλιο με 40 δημοτικούς συμβούλους, εάν μία παράταξη βγει πρώτη με 25%, θα πάρει 10 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο κι αυτές δεν θα αυξηθούν στον δεύτερο γύρο εάν επικρατήσει.

Εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία στον πρώτο γύρο των εκλογών (50% συν μία ψήφος), τότε στον δεύτερο γύρο, οι δημότες καλούνται να ψηφίσουν μόνο δήμαρχο. Στην κάλπη μπαίνουν ξανά τα ονόματα των επικεφαλής μόνο των δύο πρώτων σε ποσοστά συνδυασμών του πρώτου γύρου. Αυτό που δεν αλλάζει στον δεύτερο γύρο, είναι οι έδρες του κάθε συνδυασμού. Άρα, το πιθανότερο είναι πως στους περισσότερους Δήμους θα χρειαστούν μετεκλογικές συγκλίσεις μεταξύ δύο ή και περισσότερων παρατάξεων για την διοίκηση του Δήμου.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Θέλει τρίτη θητεία η "Κοινωνία Πολιτών"

Τρίτη συνεχόμενη θητεία στην διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής θέλει να πετύχει η "Κοινωνία Πολιτών". Μετά τις δύο θητείες Γ. Πετρίδη, ο Γιάννης Γκαράνης διαθέτει μεθοδικότητα και εργατικότητα, ώστε να είναι ο συνεχιστής των πεπραγμένων του νυν δημάρχου. Έχει διατηρήσει αρκετά από τα νυν επιτελικά στελέχη του Δήμου, όχι όμως όλα, έχει προσθέσει αρκετά νέα επιφανή πρόσωπα, αλλά έχει επίσης να αντιπαλέψει κυρίως δυο πράγματα: Πρώτον, την δυσαρέσκεια που ούτως ή άλλως θα εισέπραττε ο Γιώργος Πετρίδης (καθώς είναι πολύ δύσκολο για μία δημοτική παράταξη να εκλεγεί τρεις φορές συνεχόμενες χωρίς φθορές). Δεύτερον, έναν προεκλογικό πόλεμο κυρίως από τον Αντώνη Γραβάνη αλλά και από τους υπόλοιπους υποψηφίους δημάρχους, στον οποίο ο κος Γκαράνης απαντά μεν με ρεαλισμό αλλά χωρίς μεγάλες επικοινωνιακές ικανότητες.

Η "Σύμπραξη Προοπτικής" ψάχνει την ανατροπή
Ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο έχει αναλάβει ο Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος προσπαθεί να 'μεταμορφώσει' το 20% του 2014 σε έναν συνδυασμό νίκης. Κρατώντας τα επιτελικά στελέχη της Φελίνας Καζάκου, έχει τροφοδοτήσει το ψηφοδέλτιο της "Σύμπραξης Προοπτικής", όπως ονόμασε τον συνδυασμό του, με λαοφιλή πρόσωπα. Ο κος Γραβάνης ανεβάζει ήδη τους τόνους, αναπτύσσει το δικό του όραμα για τον Δήμο Κομοτηνής και 'χτυπάει' την διοίκηση στα γνωστά της προβλήματα, αφού κατέχει το επικοινωνιακό χάρισμα. Έχει να αντιπαλέψει, την γκρίνια μικρής μερίδας επαγγελματιών που θεωρούν εαυτούς προδομένους, καθώς μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας στο ΕΒΕΡ, ο κος Γραβάνης ζητάει την ψήφο για τον Δήμο Κομοτηνής.

Ηγείται συνδυασμού η Ελένη Λαφτσή
Ηγείται ξανά της "ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής" η δικηγόρος Ελένη Λαφτσή. Η μοναδική γυναίκα υποψήφια δήμαρχος είναι και η μοναδική που παρέμεινε επικεφαλής παράταξης σε σχέση με το 2014. Προσπάθησε να καλέσει τους Γ. Γκαράνη και Ν. Φακιρίδη στην συγκρότηση ενιαίου προοδευτικού μετώπου για τον Δήμο Κομοτηνής. Η πρότασή της προεκλογικά δεν βρήκε ανταπόκριση, με την ίδια να προχωράει με την γνωστή συνταγή, αλλά με ενισχυμένο ψηφοδέλτιο. Με ανοίγματα σε πρόσωπα και ατζέντα γύρω από την καθημερινότητα των δημοτών κυρίως, η κα Λαφτσή θέλει να αξιοποιήσει το αποθεματικό του Δήμου Κομοτηνής άμεσα προς όφελος των δημοτών και στα θετικά της διαθέτει ήδη εμπειρία πέντε χρόνων ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο. Από την άλλη, η αυξημένη κινητικότητα στον χώρο της κεντροαριστεράς σε υποψηφίους του Δήμου Κομοτηνής, όπως και η αδυναμία της να συγκροτήσει συνδυασμό (με ή χωρίς εκείνη επικεφαλής) που θα απλωθεί σε όλο τον προοδευτικό χώρο, κατατάσσονται στα αρνητικά της "ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής".

Μιλάει για όσα άλλοι δεν αγγίζουν ο Σπάρτακος
Για όσα οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν αγγίζουν, συνεχίζει να μιλάει ο "Σπάρτακος". Και με τη βούλα υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης είναι ο Κώστας Καραΐσκος, που πριν δύο χρόνια περίπου ανέλαβε την παράταξη που δημιούργησε ο Νεκτάριος Δαπέργολας. Έχοντας αποκτήσει αναγνωρισιμότητα κυρίως λόγω του μακεδονικού και των αδέσποτων, ο κος Καραΐσκος οραματίζεται έναν Σπάρτακο ρυθμιστή στο δημοτικό συμβούλιο με ποσοστό άνω του 10% που θα είναι μεταξύ των πρώτων παρατάξεων του Δήμου Κομοτηνής. Εκτός από τα εθνικά, η παράταξη έχει σαφή ατζέντα για τα ζητήματα καθημερινότητας. Την ίδια ώρα όμως πολλοί θεωρούν τους επιτελικούς του Σπάρτακου γραφικούς κυρίως λόγω έκφρασης επί εθνικών θεμάτων, ενώ την ίδια ώρα ο συνδυασμός στερείται σημαντικού ερείσματος στη μειονότητα.

Να αυξήσει την δύναμή της θέλει η Λαϊκή Συσπείρωση
Σε νέο επικεφαλής αποφάσισε να δώσει την σκυτάλη της η "Λαϊκή Συσπείρωση". Μετά από χρόνια στο τιμόνι της δημοτικής παράταξης, ο Νίκος Φακιρίδης κατεβαίνει υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος και δίνει χώρο στον Γιάννη Λεβέντη, με στόχο να αποκτήσει νέο αέρα και μεγαλύτερα ποσοστά η "Λαϊκή Συσπείρωση". Αντιπλημμυρικά έργα, αγροτική οδοποιία, στήριξη των οικονομικά αδυνάτων, προτάσσει μεταξύ άλλων στο πρόγραμμά του ο κος Λεβέντης, ο οποίος έχει στα αρνητικά του ότι παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό. Παρόλα αυτά, στα θετικά του, στην πρώτη του εκδήλωση παρουσιάστηκε πολύ καλά διαβασμένος αναφορικά με τα προβλήματα του Δήμου Κομοτηνής, προτάσσοντας συγκεκριμένα παραδείγματα και τις δικές του συγκεκριμένες λύσεις.

"Ξε-κίνημα για την πόλη" με συνταγή από τα παλιά
Αναμφισβήτητα ο πιο αστάθμητος παράγοντας των φετινών εκλογών ονομάζεται Τάσος Βαβατσικλής. Ο τέως δήμαρχος Κομοτηνής (όχι του καλλικρατικού Δήμου Κομοτηνής) μπήκε στο παιχνίδι των δημοτικών εκλογών και διεκδικεί την ψήφο των δημοτών. Η παράταξη της οποίας ηγείται ονομάζεται "ΞΕ-κίνημα για την πόλη" και όπως ανέδειξε ο ίδιος έχει ως στόχο την συνέχεια του προγράμματος που βίαια διεκόπη από τις διοικήσεις που μεσολάβησαν. Αναπτύσσει ένα προσωποκεντρικό ψηφοδέλτιο, προτάσσει τον εαυτό του ως υπερκομματικό και άγνωστο παραμένει εάν θέλει να συνεργαστεί - έστω και μετεκλογικά με κάποιον. Έχει στα θετικά του την αναγνωρισιμότητα που τυγχάνει στην Κομοτηνή, αλλά έχει να αντιπαλέψει τα αρνητικά της φθοράς του χρόνου και των ιδεών, όπως και μία δοκιμασμένη κατά το παρελθόν πολιτική για τον Δήμο Κομοτηνής.

Έχουν τη διάθεση να αναμετρηθούν και δημοσίως;
Η αναμέτρηση δυνάμεων ενόψει των εκλογών είναι πλέον καθημερινότητα για τους παραπάνω υποψηφίους. Έχουν όμως τη διάθεση να αναμετρηθούν και δημοσίως απέναντι στους πολίτες από τους οποίους ζητούν την ψήφο, υποσχόμενοι το κάτι καλύτερο για τον Δήμο; 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ