fbpx Εξελίξεις εντός 15 ημερών για την κλειστή Shelman
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 2 Ιουλίου, 2020 - 10:00
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Εξελίξεις εντός 15 ημερών για την κλειστή Shelman

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Shelman
Άδωνις Γεωργιάδης
Δημήτρης Χαρίτου

Μπρα-ντε-φερ τοποθετήσεων μεταξύ Γεωργιάδη-Χαρίτου για το μέλλον του εργοστασίου στη Βουλή

Στη Βουλή έφερε το θέμα της κλειστής Shelman ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος έλαβε απαντήσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Και οι δύο άντρες συμφώνησαν στο ότι το εργοστάσιο, χάρη στους πρώην εργαζομένους του, έχει περιφρουρηθεί και παραμένει λειτουργικό, ενώ ο υπουργός μετέθεσε τις όποιες εξελίξεις για 15 ημέρες από σήμερα.

Ο κος Γεωργιάδης επιβεβαίωσε και από τη Βουλή την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος (που είχε καταγράψει ο «Χ» πριν μερικούς μήνες, όταν ο υπουργός επισκέφτηκε το εργοστάσιο στην Κομοτηνή). Για την -και επί ΝΔ- καθυστέρηση στην πορεία της επένδυσης απάντησε ότι οφείλεται στο ότι «ακόμη βρισκόμαστε στη φάση που κατατίθενται τα λεγόμενα proof of funds, τα χρήματα δηλαδή που έχουν (οι επενδυτές), καθώς εμείς μπορούμε να βάλουμε χρήματα μόνο εφόσον υπάρχει ιδιωτική συμμετοχή στο ποσοστό που προβλέπει η νομοθεσία της Αναπτυξιακής Τράπεζας» και εξέφρασε την εξής πεποίθηση: «Πιστεύω μέσα στις επόμενες μέρες αυτά τα proof of funds θα έχουν ελεγχθεί και θα μπορούμε στο διοικητικό συμβούλιο της Αναπτυξιακής Τράπεζας να κρίνουμε αυτήν την πρόταση. Ευθέως σας λέω ότι βούληση και του πρωθυπουργού και δική μου είναι το εργοστάσιο να ξαναξεκινήσει στην Κομοτηνή». Συγκεκριμένα, ο κος Γεωργιάδης προανήγγειλε «εξελίξεις εντός 15 ημερών».

Χαρίτου: Κλωτσάτε το τενεκεδάκ ιαπό εβδομάδα σε εβδομάδα

Έτοιμη να επαναλειτουργήσει είναι η Shelman, σύμφωνα με τον Δημήτρη Χαρίτου, και το μόνο που απομένει είναι η (επικουρική στους επενδυτές) χρηματοδότηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Μεταξύ πολλών, ο κος Χαρίτου δήλωσε από τη Βουλή: «Η λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων αλλά και η ύπαρξη κρίσιμου αριθμού εργαζομένων με τεχνογνωσία και εμπειρία συνηγορούν ότι είναι σε θέση να επανεκκινηθεί άμεσα η γραμμή παραγωγής με ότι θετικές επιπτώσεις αυτό θα έχει σε νέες θέσεις εργασίας, στην τοπική οικονομία, σε μία περιοχή μάλιστα με ιδιαίτερη σημασία όπως είναι η Θράκη […]. (Κε υπουργέ) γνωρίζετε ότι υπάρχει βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας και κατατεθειμένο ενεργό επενδυτικό ενδιαφέρον. Όλες οι προϋποθέσεις που είχατε θέσει στη συνάντηση που είχατε με όλους τους ενδιαφερόμενους στο Υπουργείο στα τέλη του 2019 έχουν όλες εκπληρωθεί. Η μόνη δυστυχώς δέσμευση που καθυστερεί είναι αυτή που ανέλαβε το Υπουργείο σας, δηλαδή να ενεργήσετε ώστε η Αναπτυξιακή Τράπεζα να χρηματοδοτήσει κατά το ένα μέρος την υλοποίηση αυτού του βιώσιμου επενδυτικού σχεδίου». 

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής -κι αφότου πήρε την γενικόλογη απάντηση του υπουργού σχετικά με την ύπαρξη εξελίξεων σε 15 ημέρες- τον κατηγόρησε ότι «κλωτσάτε το τενεκεδάκι από εβδομάδα σε εβδομάδα διαρκώς εδώ και πολύ καιρό», ενώ -βλέποντας τη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων- παρατήρησε πως η Θράκη «έχει ανάγκη από επενδύσεις», καθώς στην περιοχή υπάρχει «επενδυτική άπνοια», ενώ επίσης η Θράκη δέχεται πιέσει «από το παρεμπόριο στα σύνορα».

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο τελευταίο της όπλο  που είναι η επίταξη, των  δύο ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης, προχώρησε η κυβέρνηση, μετά την άρνηση, τα προσκόμματα και τον διάλογο υπεκφυγής,  που προτίμησαν οι κλινικάρχες.