fbpx Εξασφαλίζεται η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΒΡΟΥ

Εξασφαλίζεται η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
βαμβακοκαλλιέργεια
βαμβακοπαραγωγοί

Για τους παραγωγούς βαμβακιού θα πληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, για τους παραγωγούς ζαχαρότευτλων θα πληρωθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου

Νίκος Κουρκούτας μέλος του ΔΣ της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος: Πίσω από τη μεγάλη ζημιά σε Έβρο και Ροδόπη κρύβεται η έλλειψη υποδομών

Δήμητρα Συμεωνίδου

Εξασφαλίζεται η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι για τους παραγωγούς σε Ροδόπη και Έβρο, όμως υπό συζήτηση βρίσκεται ακόμη το θέμα των αποζημιώσεων, καθώς αναζητείται ο τρόπος καταβολής αυτών. Αυτά προέκυψαν από την σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα.

Αναλυτικότερα, τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στον Έβρο και τη Ροδόπη κατά τη διάρκεια του 2018 ήταν το θέμα της συζήτησης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, τους βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά, Γιώργο Καΐσα, Δημήτρη Ρίζο και Νατάσα Γκαρά, και εκπροσώπους των παραγωγών, των Δήμων και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και το μέλος του ΔΣ της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος Νίκος Κουρκούτας. Η παρουσία των παραγωγών από τον Έβρο ήταν πολυπληθής, όπως πληροφορήθηκε ο "Χ", σε αντίθεση με αυτή από την Ροδόπη που φαίνεται να στερείται ισχυρής εκπροσώπησης και στον αγροτικό τομέα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα το σύνολο των παραγωγών να υποστούν μεγάλες ζημιές τόσο στη φυτική παραγωγή (βαμβάκι, σιτηρά και καπνά) όσο και στην κτηνοτροφία.

Τον Οκτώβριο αποφασίστηκε και, μέχρι το τέλος του 2018, δόθηκαν έκτακτες κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) σε καπνοπαραγωγούς και αιγοπροβατοτρόφους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, για το θέμα του βαμβακιού αναζητείται ο καλύτερος τρόπος αποζημίωσης, με την πιο συμφέρουσα λύση για τους αγρότες της περιοχής, που θα εξαρτηθεί και από την έκβαση του αιτήματος στην Ε.Ε. για αποζημίωση από έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και είχαν σαν αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής (προσβολές από έντομα και φυτοπαθολογικά αίτια). Ο κος Αραχωβίτης οριοθέτησε χρονικά την 28η Ιανουαρίου για το θέμα καθώς αυτό θα συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ έχει τεθεί και στον Επίτροπο Φιλ Χόγκαν.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών από την πλευρά τους αναφέρθηκαν εκτενώς στα προβλήματα όσον αφορά τη χρηματοδότηση των εκμεταλλεύσεών τους για την τρέχουσα περίοδο και την έναρξη των εργασιών της προσεχούς καλλιεργητικής χρονιάς. 

Από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ έγινε αναφορά στις ζημιές που καλύπτονται από τον Οργανισμό, οι οποίες για το 2018 θα αποζημιωθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2019.

Ο κ. Αραχωβίτης, με τη σειρά του, διαβεβαίωσε ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση των ζαχαρότευτλων θα πληρωθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου, ενώ για τη συνδεδεμένη ενίσχυση του βαμβακιού είπε ότι δεν θα χαθεί για κανέναν βαμβακοπαραγωγό των νομών Έβρου και Ροδόπης και θα πληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Την ικανοποίησή του για την δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη ότι θα πληρωθεί κανονικά η ειδική ενίσχυση βάμβακος (η γνωστή συνδεδεμένη ενίσχυση) σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς του Δήμου Μαρώνειας Σαπών οι οποίοι είχαν ενεργή δήλωση καλλιέργειας, εξέφρασε ο δήμαρχος Γιάννης Σταυρίδης. 

Στην συνάντηση συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, χαρακτηρίζοντας σημαντική την συνάντηση και δηλώνοντας ότι θα παρακολουθήσει εάν θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργού, που είναι "ευχής έργον", όπως είπε.
Αναφορά έγινε, τέλος, από τον υπουργό και στα εγγειοβελτιωτικά έργα που προγραμματίζονται, για την ενίσχυση των υποδομών του αγροτικού τομέα της περιοχής. Ειδική μνεία στις αγροτικές υποδομές έκανε ο Νίκος Κουρκούτας στον απόηχο της σύσκεψης στο υπουργείο.

Από εμπειρίας του ανέδειξε ότι "πίσω από την μεγάλη ζημιά και στον Έβρο και στη Ροδόπη κρύβεται η έλλειψη υποδομών. Αν ένα βαμβάκι φυτρώσει στην ώρα του κινδυνεύει πολύ λιγότερο από εντομολογικές προσβολές από το αν είναι ξερικό και αντί να φυτρώσει στον καιρό του φυτρώσει με τις βροχές του καιρού μετά από 1,5 με 2 μήνες. Τότε οι προσβολές είναι πολυπληθέστερες και οι ζημιές μπορεί να είναι ολοκληρωτικές. Εκεί φαίνεται η γύμνια των νομών Ροδόπης και Έβρου, που συγκριτικά υστερούν σε πανελλαδικό επίπεδο σε υποδομές για το νερό" και παρέθεσε ένα κρίσιμο δεδομένο "όσα ξερικά χωράφια έχουν ο Έβρος και η Ροδόπη μαζί, δεν έχει όλη η υπόλοιπη Ελλάδα".

Ένα δεδομένο που πρέπει να ακούσουν όσοι διοικούν ή θέλουν να διοικούσαν αυτόν τον τόπο, που κατά τα άλλα θέλει να χαρακτηρίζεται ως αγροτικός. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε φορά που παρουσιάζεται οποιαδήποτε  διαδικασία αξιολόγησης που  αφορά δημοσίους  και δημοτικούς υπαλλήλους, όπως και τώρα με τους εκπαιδευτικούς,  πάντα αντιδρούν οι συνδικαλιστικές τους  οργανώσεις και