fbpx Εξαπλώνεται και στην Κομοτηνή ο κορωνοϊός
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Εξαπλώνεται και στην Κομοτηνή ο κορωνοϊός

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
κορωνοϊός
νέα κρούσματα
Ελλάδα

Τα τελευταία 24ωρα κατέβασαν ρολά ένα σχολείο και μερικές επιχειρήσεις – πρώτο κρούσμα και στο πανεπιστήμιο

Διονύσης Βοργιάς

Κρίσιμα θεωρούνται αυτά τα εικοσιτετράωρα για την καταγραφή της πορείας εξάπλωσης του κορωνοϊού πανελλαδικά, καθώς χθες το βράδυ (μετά από έκτακτη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων) ανακοινώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού (865) και 6 επιπλέον νεκροί, με 4 κρούσματα στη Ροδόπη. Ακολούθησε έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη», αν και σημείωσε πως χθες είχαμε και ρεκόρ διενέργειας τεστ.

Αφότου ξεκαθάρισε πως βασικό κριτήριο για τις αποφάσεις που λαμβάνονται είναι «η προστασία της δημόσιας υγείας» έκανε γνωστό το νέο χάρτη μέτρων στην Ελλάδα, ο οποίος αυστηροποιήθηκε σε μερικές Περιφερειακές Ενότητες ανά την Ελλάδα, ενώ παρέμεινε ίδιος στην περιοχή μας (ΠΕ Ροδόπης, Ξάνθης επίπεδο 2, υπόλοιπη ΑΜΘ επίπεδο 1).

Η κατάσταση θεωρείται πάντως ανησυχητική και στην Κομοτηνή, μετά από δύο ειδήσεις που αποκάλυψε το xronos.gr. Ο λόγος για λουκέτο σε σχολείο της πόλης και το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στο πανεπιστήμιο.

Ο ιός «χτύπησε» το Ειδικό Δημοτικό
Κλειστό είναι από χθες Τετάρτη 21/10 το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και το Νηπιαγωγείο (που συστεγάζονται σε σχολικό συγκρότημα στην περιοχή Ρέμβης), λόγω εντοπισμού θετικού κρούσματος κορωνοϊού σε εκπαιδευτικό. Έκλεισε όλο το σχολείο κι όχι απλώς κάποιο τμήμα, καθώς ο/η εκπαιδευτικός είναι ειδικότητας, άρα έρχεται σε επαφή με όλα τα τμήματα του σχολείου.

Το «λουκέτο» θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τις 30/10. Αυτές τις ημέρες απολυμαίνονται όλοι οι χώροι του σχολείου. Από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείας τηρείται η επίσημη διαδικασία στον απόηχο του κρούσματος. Η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά εξ αποστάσεως.

Ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των γονέων, καθώς μερικά από τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο πηγαίνουν το απόγευμα από κοινού σε άλλες δραστηριότητες.

Θυμίζουμε πως στις αρχές του Οκτωβρίου και μέχρι τις 13/10 έκλεισε –λόγω κρούσματος σε εκπαιδευτικό- το Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Μάστανλη, ενώ μέχρι τις 13/10 έμεινε κλειστό το 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής λόγω κρούσματος σε μαθητή/τρια.

Σε καραντίνα δύο «γκρουπ» φοιτητών
Την ίδια ώρα, ο κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, συγκεκριμένα στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) Κομοτηνής. Φοιτητής/τρια που πηγαινοέρχεται στην Κομοτηνή από πόλη της Β. Ελλάδος που τις τελευταίες ημέρες έχει αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, εντοπίστηκε θετικός/ή στον κορωνοϊό.

Ο/η φοιτητής/τρια παρακολουθεί δύο «γκρουπ» μαθημάτων κι ενημέρωσε την Σχολή ότι είναι φορέας της νόσου. Γι’ αυτό τα δύο τμήματα έχουν αναστείλει τη δια ζώσης λειτουργίας τους και τα μαθήματα σε αυτά συνεχίζονται εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν απομονωθεί σε κατ’ οίκον καραντίνα οι φοιτητές των δύο «γκρουπ», ενώ από χθες διενεργούνται τεστ κορωνοϊού σε όλους τους από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ. Τα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να αποτυπώσουν καλύτερα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Το Τμήμα μεριμνά για την πλήρη απολύμανση όλων των χώρων του και την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Μέχρι στιγμής, τα υπόλοιπα «γκρουπ» του ΤΕΦΑΑ συνεχίζουν κανονικά την δια ζώσης λειτουργία τους. Το συμβάν αντιμετωπίζεται με σύνεση και ψυχραιμία από τους ανθρώπους του ΤΕΦΑΑ, σε στενή συνεργασία με την Πρυτανική Αρχή, το Υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ.

Επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά
Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον δύο είναι οι επιχειρήσεις/καταστήματα στο κέντρο της Κομοτηνής, που έχουν κατεβάσει ρολά, λόγω κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, super market της Κομοτηνής ενημέρωσε τους πελάτες του πως προληπτικά ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία του, καθώς εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού σε «στενή επαφή εργαζομένου». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κατάστημα παραμένει κλειστό για να απολυμανθεί, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε τεστ, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Σε δεύτερη περίπτωση, κατάστημα συμμορφούμενο με τα υγειονομικά πρωτόκολλα ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους για απολυμάνσεις και τεστ κορωνοϊού, λόγω εμφάνισης κρούσματος κορωνοϊού σε εργαζόμενο/η.

Το περασμένο διάστημα είχαν καταγραφεί κι άλλα κρούσματα σχετιζόμενα με επιχειρήσεις του νομού, πλην όμως οι ιχνηλατήσεις δεν έδειξαν εξάπλωση της νόσου.

 

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

00:30: Κρούσμα στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής

Κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε σε μαθητή/τρια στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής. Γι' αυτό τμήμα του σχολείου αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του. Η είδηση προκύπτει από επίσημη ανακοίνωση της διεύθυνσης του σχολείου.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:

"Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες Σύμφωνα με τη «Γνώμη για αναστολή λειτουργίας τμήματος/τμημάτων/σχολικής μονάδας λόγω κρούσματος COVID 19» της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, και την απόφαση της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Ροδόπης, αρ.πρωτ. φ.25.3/4452/21-10-2020 με θέμα «Αναστολή λειτουργίας του τμήματος Α3 του Γυμνασίου Κομοτηνής από 22/10/2020 έως 30/10/2020 λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19» αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος Α3 από 22 Οκτωβρίου 2020 έως 30 Οκτωβρίου 2020, λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID 19, σχετιζόμενο με το τμήμα.
Τα μαθήματα του τμήματος από μεθαύριο θα γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης.Τα μαθήματα στα υπόλοιπα τμήματα ( λόγω καραντίνας των εκπαιδευτικών του τμήματος) θα γίνονται με τροποποιημένο πρόγραμμα . Παρακαλούμε θερμά να μην επιβαρύνετε το τηλεφωνικό κέντρο του σχολείου ή τους εκπαιδευτικούς με «αδιάκριτα» τηλεφωνήματα ως προς την ταυτότητα του κρούσματος, την οποία το σχολείο, τουλάχιστον, θα διαφυλάξει.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι το σχολείο σε συνεργασία με τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης, Δ/νση Υγείας και Δήμο Κομοτηνής έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών του σχολείου.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ"

 

09:00: Εξ αποστάσεως συνεχίζει τη λειτουργία του το ΤΕΦΑΑ

Σύμφωνα με επείγουσα ανακοίνωση, εξ αποστάσεως θα συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Μετά από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊό στο πανεπιστήμιο, οι ιχνηλατήσεις έδειξαν περαιτέρω επιδημιολογική φόρτιση, γι’ αυτό ελήφθη έκτακτη απόφαση αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας του Τμήματος.

Η ανακοίνωση:

"Σας ενημερώνουμε ότι λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης:

  1. Δεν θα πραγματοποιηθούν τα δια ζώσης μαθήματα με φυσική παρουσία αλλά για όλα τα μαθήματα (θεωρητικά και πρακτικής εφαρμογής) θα χρησιμοποιηθεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία.
  2. Για κάθε μάθημα θα αναρτηθούν σχετικές ανακοινώσεις στο e-class από τον υπεύθυνο διδάσκοντα
  3. Απολύμανση όλων των χώρων εκπαίδευσης και αθλητικών εγκαταστάσεων
  4. Καραντίνα 14 ημερών σε όλες τις επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ως «επαφές» ορίζονται τα πρόσωπα με τα οποία ήρθαν σε επαφή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι 48 ώρες πριν από τη διενέργεια του θετικού τεστ.
  5. Η επικοινωνία με τη Γραμματεία για χορήγηση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών θα γίνεται μέσω email: secr@phyed.duth.gr

Όλα τα παραπάνω ισχύουν από Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 7:00 μέχρι νεώτερης ανακοίνωσης, ανάλογα με τις οδηγίες που θα δοθούν από τον ΕΟΔΥ.

Η Κοσμήτορας Καθηγήτρια Ελένη Δούδα".


9:30: Κρούσμα στο 1ο ΓΕΛ Κομοτηνής

Μετά από το «λουκέτο» στο Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο λόγω κρούσματος σε εκπαιδευτικό (διαβάστε εδώ), καθώς και την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας σε τμήμα του 3ου Γυμνασίου λόγω εύρεσης κορωνοϊού σε μαθητή (διαβάστε εδώ), ο ιός επηρέασε και το 1ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής, καθώς θετικός/ή εντοπίστηκε στον κορωνοϊό μαθητής/τρια της Β’ Λυκείου.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε αναστολή δια ζώσης λειτουργία έχει τεθεί όλη η Β’ Λυκείου.

Άξιο αναφοράς είναι πως στο ίδιο σχολικό συγκρότημα συστεγάζεται και το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Κομοτηνής.

 

12:30: Τουλάχιστον έξι τα κρούσματα στο ΤΕΦΑΑ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τεστ κορωνοϊού στο ΤΕΦΑΑ, τουλάχιστον έξι είναι μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος. Γι' αυτό ελήφθη η απόφαση αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάνθηκε  για πρώτη φορά με ευρεία πλειοψηφία,  την αυστηρή επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία.