fbpx Εξαίρεση της Θράκης από το προσφυγικό «βλέπει» ο Περιφερειάρχης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ «ΜΠΑΜ» ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Εξαίρεση της Θράκης από το προσφυγικό «βλέπει» ο Περιφερειάρχης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Χρήστος Μέτιος

150 πρόσφυγες και μετανάστες στην Αλεξανδρούπολη μέσα σε 12 ώρες

Η «Πηγή Ειρήνης» του Ερντογάν στη Συρία τρομάζει την Αμερική: Κίνδυνος εισόδου τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Θανάσης Τσολάκης

«Στη σύσκεψη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν μίλησε για κλειστές ή άλλες δομές. Μίλησε μόνο για ξενοδοχεία. Δεν μου ζητήθηκε ούτε για τη Θράκη, ούτε για την Ανατολική Μακεδονία», είπε ενώπιον του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος στη συνεδρίαση που έγινε κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης και η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ήταν το θέμα με αύξοντα αριθμό -4-.

Η ερώτηση που έγινε από τον επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης Χριστόδουλο Τοψίδη ήταν σαφής και ήταν σε συνάρτηση με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προς ξενοδόχους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων τα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, έναντι αντιτίμου. 

Ο κος Τοψίδης ρώτησε για ποιο λόγο δεν εξαιρείται η Θράκη εφόσον υπάρχει παράμετρος γεωγραφικής εξαίρεσης που αφορά τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

«Γιατί η πρόσκληση αφορά τις Περιφέρειες» απάντησε ο κος Μέτιος διευκρινίζοντας ότι: «Το έχω πει και στον υπουργό ότι δεν μπορεί η Θράκη να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, αλλά μένει η Ανατολική Μακεδονία, που και εκεί υπάρχει ένας κορεσμός. Αλλά, αν το πρόβλημα (εν. των ροών) οξυνθεί, τι θα γίνει;».

Την εξαίρεση της Θράκης από τον σχεδιασμό, ακόμη και για αναπτυξιακούς λόγους, ζήτησε με τη σειρά του και ο Κώστας Κατσιμίγας, σημειώνοντας όμως ότι η παράταξή του είναι αντίθετη με τη δημιουργία δομών κλειστού τύπου εν γένει. Η διαφοροποίηση αυτή οδήγησε την παράταξη να ψηφίσει «παρών» στο τέλος της συζήτησης όταν το συμπέρασμα ήταν να ψηφιστούν α) το ότι η Θράκη πρέπει να εξαιρεθεί από τον σχεδιασμό και β) η υιοθέτηση του αντίστοιχου ψηφίσματος του δήμου Καβάλας.

Πολιτικοί λόγοι –και κυρίως η θετική διάθεση σε δομές κλειστού τύπου- προκάλεσαν τις αρνητικές ψήφους της Λαϊκής Συσπείρωσης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

Παρά ταύτα, η εξαίρεση της Θράκης δεν υπάρχει πουθενά «γραμμένη» σε ό,τι αφορά τον εν λόγω σχεδιασμό και παρά τη βεβαιότητα του κου Σιμιτσή ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η Θράκη εξαιρέθηκε», χωρίς όμως να τη συνοδεύσει από κάποιο τεκμήριο.

1.600 πρόσφυγες και μετανάστες στην ΑΜΘ
Πέρα από την εξαίρεση της Θράκης από τον σχεδιασμό για το προσφυγικό ζήτημα, την σχετική συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο απασχόλησαν και οι δομές της Δράμας και της Καβάλας, όπου φιλοξενούνται σήμερα πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες. 

Συνυπολογίζοντας και τους φιλοξενούμενους του ΚΥΤ Φυλακίου στην Ορεστιάδα ο συνολικός αριθμός της Περιφέρειας ΑΜΘ φτάνει περίπου τα 1.600 άτομα.

Κατά την γενική εκτίμηση του περιφερειακού συμβουλίου, αυτός ο αριθμός σημαίνει ότι «η περιφέρεια μας έκανε το χρέος της απέναντι στο προσφυγικό» και ότι για να πάρει επιπλέον άτομα θα πρέπει να πρώτα να γίνει διανομή ατόμων στις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ελλάδας – ειδικά σε αυτές που δεν φιλοξενούν κανέναν πρόσφυγα/μετανάστη και αν χρειάζεται επιπλέον αποσυμφόρηση της κατάστασης τότε να συζητηθεί εκ νέου η συμβολή της ΑΜ-Θ.

Σημειώθηκε δε και το παράδειγμα της Καβάλας, όπου η μεταφορά και η φιλοξενία των προσφύγων στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου πληρώθηκε εξολοκλήρου από τον δήμο (με τη δαπάνη να φτάνει τις 400.000 €) χωρίς μάλιστα η προηγούμενη κυβέρνηση να έχει επιστρέψει τα λεφτά, αν και είχε δεσμευτεί γι’ αυτό. 

Το δε παράδειγμα της Δράμας μεταφέρθηκε στο σώμα από τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γιώργο Παπαδόπουλο, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εμείς δείξαμε το προφίλ της αλληλεγγύης, περιμένουμε να δούμε τι κάνει η υπόλοιπη Ελλάδα και όταν πάρουν όλες οι περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας (πλην αυτών της Θράκης), να δούμε τι θα πάρουμε κι εμείς για δεύτερο γύρο[…] Είμαστε αλληλέγγυοι μέχρι ένα σημείο».

150 αφίξεις στην Αλεξανδρούπολη μέσα σε 12 ώρες
Η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου έγινε στην σκιά της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία υπό το πρόσχημα ότι πρέπει να μεγαλώσει η ασφαλής ζώνη για τους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία. 

Η τουρκική επέμβαση με την κωδική ονομασία «Πηγή Ειρήνης» ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης 08 Οκτωβρίου με τις ευλογίες μάλιστα της Αμερικής.

Φυσικά είναι κοινός τόπος ότι η νέα τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία δύναται να αυξήσει το προσφυγικό/μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ελλάδα, είτε από τα νησιά, είτε από τον Έβρο – γεγονός που θα θέσει υπό αίρεση όλον τον σχεδιασμό που επιχειρεί να καταρτίσει η κυβέρνηση αυτή την περίοδο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέσα σε 12 ώρες –από το βράδυ της Τετάρτης έως το πρωί της Πέμπτης- το Λιμενικό Σώμα διέσωσε στο Θρακικό Πέλαγος (σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη) περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες. 

Αυτοί αρχικά μεταφέρθηκαν στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και εν συνεχεία πρέπει να διοχετευτούν στο ΚΥΤ Φυλακίου, το οποίο σημειωτέον φιλοξενεί ήδη περίπου 300 άτομα (με τα μισά από αυτά να είναι ασυνόδευτα ανήλικα), που σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει τα όρια του.

«Στα κάγκελα» ο Ερντογάν, απειλεί την Ευρώπη
Στη μεγάλη εικόνα τώρα, η τουρκική επέμβαση στη Συρία που ευλογήθηκε από τους Αμερικάνους, τώρα αφορίζεται καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί λόγω αυτής να περάσουν στην Ευρώπη ακραίοι ισλαμιστές που βρίσκονταν φυλακισμένοι στις περιοχές που βομβαρδίζονται.

Μια άλλη μερίδα της παγκόσμιας κοινής γνώμης κατηγορεί τον Τούρκο Πρόεδρο για κουρδική εθνοκάθαρση προκαλώντας τη μήνι του και την ακόμη μεγαλύτερη επιμονή του στην ψευδεπίγραφη δικαιολογία ότι όλο αυτό συμβαίνει για «το καλό των προσφύγων» που ζουν στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Ο Ταγήπ Ερντογάν μάλιστα δεν έχασε την ευκαιρία να ψέξει για άλλη μία φορά την Ευρώπη, η οποία ακόμη δεν έχει δώσει στην Τουρκία τα 3 δις € που είχε υποσχεθεί, την ώρα μάλιστα που η χώρα έχει δαπανήσει 40 δις $ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όπως διατείνεται ο Πρόεδρος.

Διεμήνυσε μάλιστα, από ομιλία του στην Άγκυρα, ότι αν η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» χαρακτηριστεί ως επιχείρηση κατάληψης της Συρίας (ενώ η Τουρκία την διεξάγει για να εδραιώσει την ειρήνη), τότε ο ίδιος θα ανοίξει τα σύνορα για να περάσουν οι 3,6 εκ πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Στο ίδιο μήνυμά του, ο Ερντογάν κατηγόρησε το ΝΑΤΟ και τις χώρες μέλη του ότι δεν προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία κατά παράβαση του άρθρου 5 που λέει ότι όταν ένα μέλος της Συμμαχίας υφίσταται επίθεση, τα άλλα μέλη δεν επιτρέπεται να μένουν άπρακτα.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι με βάση την επικαιροποίηση της Συμφωνίας για την Ασφάλεια μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, που είναι εξέλιξη αυτή την περίοδο, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πλέον εντάσσεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Συμμαχίας, γι’ αυτό άλλωστε και η Αμερική πλήρωσε 2,3 εκ $ προκειμένου να απομακρυνθεί από αυτό, το ναυάγιο «Όλγα».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ανεξήγητη,  βιαστική και συνάμα αναιτιολόγητη και ανεύθυνη,   η απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων στη Νυμφαία,  που έφερε δικαίως οργή και αγανάκτηση στον επιχειρηματικό κόσμο και τους κατοίκους της περιοχ