fbpx Εθελοντές από Σλοβακία, Τυνησία, Ουκρανία περπατούν την Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 20 Αυγούστου, 2020 - 10:00
ΠΕΡΙΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Εθελοντές από Σλοβακία, Τυνησία, Ουκρανία περπατούν την Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
εθελοντές
Europe Direct Κομοτηνής

Πως οι κάτοικοι δεν γνωρίζουν την ιστορία του τόπου, παρατηρεί εθελόντρια από τη Σλοβακία μιλώντας στον «Χ»

Διονύσης Βοργιάς

Μετά την δράση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής το 2018 σε τέσσερις γειτονιές της Κομοτηνής, η System & G Greece και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct τηρώντας τα πρωτόκολλα που επιβάλλει ο κορωνοϊός, επανήλθαν φέτος το καλοκαίρι στην Κομοτηνή με ένα ακόμη πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, Εθνική Μονάδα Συντονισμού Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

24 εθελοντές γνωρίζουν την Κομοτηνή
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάδειξη γειτονιών της Κομοτηνής και όχι μόνο. 24 εθελοντές από Σλοβακία, Τυνησία και Ουκρανία περιπλανιούνται στην πόλη με σκοπό μέσα από τη «διαφορετική» αυτή ματιά που προσφέρουν, να εντοπίσουν τα δυνατά σημεία της, ενώ παράλληλα προτείνουν λύσεις για σημεία που χρήζουν βελτίωσης. 

Ο «Χ» τους εντόπισε το βράδυ της Τρίτης 18/08 να νοικιάζουν τα δημοτικά ποδήλατα Κομοτηνής στο πάρκο της Περιφέρειας, με σκοπό να κάνουν μία βόλτα στο κέντρο της πόλης, ακολουθώντας το ποδηλατικό της δίκτυο. Μιλώντας στον «Χ» το μέλος της System & G Μιλτιάδης Καψότης πληροφόρησε για τα γενικά χαρακτηριστικά του προγράμματος και δήλωσε: «οι συμμετέχοντες έχουν πολλά κέρδη από τη συμμετοχή τους. Έρχονται σε επαφή με τους κατοίκους της περιοχής, αποκτούν εμπειρίες και γνωρίζουν κουλτούρες. Είναι άτομα από διάφορες χώρες του κόσμου: έχουμε εθελοντές από Σλοβακία, Ουκρανία, Τυνησία». Μάλιστα, σημείωσε πως μεταξύ των εθελοντών «υπάρχουν κι άτομα δεύτερης ευκαιρίας, που δεν έχουν προσαρμοστεί στις χώρες τους και δεν έχουν λάβει τις ευκαιρίες που πρέπει».

Οι εθελοντές φιλοξενούνται όλο τον Αύγουστο στην Κομοτηνή «και προσπαθούμε μέσα σε όλο τον πανικό που έχει γίνει με την πανδημία, να τους προσφέρουμε κάποιες ‘εργασίες’». Δυστυχώς, οι ομαδικές δράσεις και των 24ων εθελοντών έχουν καταστεί αδύνατες λόγω κορωνοϊού, γι’ αυτό έχουν «σπάσει» σε τρεις ομάδες των οκτώ εθελοντών, κάνοντας διάφορες δράσεις στην περιοχή. Για παράδειγμα, ήδη πραγματοποίησαν δράση καθαρισμού του δάσους της Νυμφαίας και εξωραϊσμού του χώρου γύρω από το κτίριο του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής.

Το πρόγραμμά τους
Οι εθελοντές περιγράφουν το πρόγραμμά τους ως εξής:

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 1η Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου.

Την 1η εβδομάδα επιλέξαμε μια «γειτονιά» της πόλης μας, με την ευρύτερη έννοια! Το περί αστικό άλσος της «Νυμφαίας». Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 5 λεπτών με το αυτοκίνητο και αποτελεί τον μοναδικό πνεύμονα οξυγόνου της περιοχής μας. Πολλοί κάτοικοι της Κομοτηνής, ασκούνται στις καλά κρυμμένες διαδρομές του, που έχουν δημιουργηθεί με τα χρόνια. Εκεί προχωρήσαμε σε δράσεις καθαρισμού και τα παιδιά περιηγηθήκαμε στο δάσος.

Τη 2η εβδομάδα επιλέξαμε το «Βαρώσι» και έναν κρυμμένο κήπο στην αυλή του κτιρίου της Παλιάς Βιβλιοθήκης και νυν στέγη του Europe Direct και της System & G. Η επιλογή της γειτονιάς αυτής συνδέεται με το κοινό στόχο των δράσεων του Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Νεολαίας, τους νέους 18-30. Εργαστήρια, εργασίες αναβάθμισης του κήπου και συζητήσεις για τους τρόπους ενεργοποίησης των νέων και την εμπλοκή τους στην τοπική κοινωνία πραγματοποιήθηκαν στο χώρο, σε μικρές ομάδες, σεβόμενοι τις νέες οδηγίες.

Την 3η εβδομάδα (την διανύουν αυτό το διάστημα) περιπλανιόμαστε στην πολιτιστική διαδρομή της πόλης προκειμένου να γνωρίσουμε τα σημαντικότερα τοπόσημα της, ενώ παράλληλα θα «τρέχει» φωτογραφικός διαγωνισμός με θέμα «Η Κομοτηνή μέσα από τον φακό σου» με δώρα για τους νικητές αλλά και μια ευκαιρία να δούμε την πόλη μέσα από τα μάτια των νέων.

Την 4η εβδομάδα, οι παραλίες της Κομοτηνής θα έχουν την τιμητική τους με δράση καθαρισμού, γνωριμία με θαλάσσια σπορ, αλλά και προώθηση περιβαλλοντικών θεμάτων που ενδιαφέρουν τους νέους.

Στο περιθώριο της παρουσίας τους στην Κομοτηνή, άνθρωποι του Δήμου Κομοτηνής τους συνοδεύουν και τους γνωστοποιούν την καμπάνια #visitkomotini, προκειμένου η περιοχή να έχει και πολλαπλασιαστικό τουριστικό όφελος μέσω αυτών των επισκεπτών.

Μία Σλοβάκα μοιράζεται εντυπώσεις
Ο «Χ» συνομίλησε με μία εκ των εθελοντών, την Γιάνα. Προερχόμενη από τη Σλοβακία είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα, ωστόσο δεν ανακαλεί την πρώτη, διότι ήταν μικρή. Επίσης, αυτή είναι η πρώτη της φορά στη Θράκη και την Κομοτηνή συγκεκριμένα.

Αν και δεν κρύβει πως «υπάρχουν δυσκολίες (στο πρόγραμμα) λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού», σημειώνει με χαμόγελο πως «είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με την τοπική κοινωνία, ιδίως τους νέους».

Η ίδια δηλώνει ενθουσιασμένη με την Ελλάδα, ενώ συγκεκριμένα για την Κομοτηνή απαντά ότι αυτό που της αρέσει περισσότερο είναι «η κουλτούρα» και «οι άνθρωποι» τους οποίους περιγράφει ως ευγενικούς «ακόμη κι αν δεν μιλούν αγγλικά» και φέρει το παράδειγμα πως «σπάνια ακούσαμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι».

Πάντως, σε άλλη αποστροφή της, ξεχωρίζει κάτι ενδιαφέρον: ότι πολλοί ντόπιοι κάτοικοι δεν έχουν γνώση για την ιστορία της Κομοτηνής.

Λέει αναλυτικά: «η γνώμη μου (για την Ελλάδα) είναι ‘προκατειλημμένη’, γιατί μου αρέσει η ελληνική κουλτούρα. Γι’ αυτό αξιοποίησα την ευκαιρία και είδα κάθε μουσείο, εκκλησία και τζαμί στην Κομοτηνή. Μάλλον τώρα ξέρω περισσότερα για την περιοχή από ντόπιους κατοίκους. Όταν κάναμε συνεντεύξεις με ντόπιους, τους κάναμε απλές ερωτήσεις για τα τοπικά μουσεία για παράδειγμα, αλλά πολλοί δεν ήξεραν ποια υπήρχαν στην περιοχή. Για εμάς είναι ένας πανέμορφος τόπος (η Ελλάδα). Υπάρχει τόση ιστορία…».

Τέλος, η Σλοβάκα εθελόντρια προτείνει στους νέους της περιοχής να μαθαίνουν αγγλικά και να έρχονται σε επαφή με κόσμο και διακρατικά προγράμματα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι Αμερικανοί είναι φίλοι μας.