fbpx Εταιρία φέρνει την ανακύκλωση μπαζών στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 18 Μαρτίου, 2017 - 11:01
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΕΚΣΚΑΦΕΣ

Εταιρία φέρνει την ανακύκλωση μπαζών στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανακύκλωση
Απορρίμματα
Κομοτηνή
Ροδόπη

Πρόεδρος ΑΝ.Α.ΚΕ.Μ. Α.Ε. Ηλίας Δημητριάδης: «Στους μπαζότοπους  η κατάσταση είναι  πλέον ανεξέλεγκτη. 

Εκεί δεν πετούν μόνο μπάζα, αλλά και διάφορα άλλα επικίνδυνα υλικά»

Διονύσης Βοργιάς

Το πρωί της Παρασκευής διοργανώθηκε ημερίδα ενημέρωσης του κοινού και των  αρμόδιων υπηρεσιών στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Ροδόπης (Β. Γεωργίου 2Β, 1ος όροφος) με θέμα: «Η έναρξη του θεσμού ανακύκλωσης των Αποβλήτων από Εκσκαφές, Κατασκευές & Κατεδαφίσεις δημοσίων και ιδιωτικών έργων στην Θράκη». Προγραμματισμένη ώρα έναρξης ήταν στις 10, όμως οι υπεύθυνοι «αναλώθηκαν» στις δημόσιες σχέσεις, με αποτέλεσμα η ημερίδα να μην ξεκινήσει παρά μετά τις 10:30.


Σκοπός της ημερίδας ήταν να γνωρίσει ο κόσμος τη νέα προσπάθεια που διεξάγεται στην Κομοτηνή, κι αφορά στην ανακύκλωση. Πρόκειται για τη δραστηριοποίηση της μονοπρόσωπης εταιρίας ΙΚΕ ECO Μηξιούδης Ευστράτιος, η οποία αποτελεί την πρώτη εταιρία στη Ροδόπη που ασχολείται με την αποθήκευση και επεξεργασία ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Ευστράτιος Μηξιούδης αλλά και ο πρόεδρος του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων με τίτλο «Ανακύκλωση ΑΕΚΚ Κεντρικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΑΚΕΜ», Ηλίας Δημητριάδης.


Το σύστημα συνεργάζεται με διαχειριστές ΑΕΚΚ (εργολαβικές εταιρείες) και με Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας αλλά και Προσωρινής Αποθήκευσης ΑΕΚΚ προκειμένου τα ΑΕΚΚ που παράγονται από δημόσια και ιδιωτικά έργα να οδηγούνται προς ανακύκλωση και αξιοποίηση.
Ρόλος του Συστήματος είναι:


-η ενημέρωση ιδιωτών, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την ανακύκλωση των ΑΕΚΚ μέσω τηλεφωνικής – ηλεκτρονικής επικοινωνίας, διοργάνωση ημερίδων κλπ
-η σύναψη συμβάσεων με τους υπόχρεους διαχειριστές για την ανακύκλωση των αποβλήτων τους
-ο έλεγχος των υπόχρεων διαχειριστών ώστε να διαλέγουν επιτόπου τα απόβλητα σωστά και να τα οδηγούν στην ανακύκλωση
-ο έλεγχος των συμβεβλημένων μονάδων ως προς τις διαδικασίες ανακύκλωσης που εφαρμόζουν
-ο συντονισμός των εργολαβικών επιχειρήσεων σχετικά με τις δυνατότητες προσωρινής αποθήκευσης – επεξεργασίας των αποβλήτων τους
-ο καθορισμός των ποιοτικών παραμέτρων των ανακυκλωμένων προϊόντων με στόχο την απρόσκοπτη αξιοποίησή τους
-η στήριξη των δημόσιων περιβαλλοντικών υπηρεσιών στην καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης διάθεσης μπαζών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.


Για τη νέα προσπάθεια στον χώρο της ανακύκλωσης μας μιλάει ο Ηλίας Δημητριάδης. «Προσπαθούμε να διαδώσουμε τη νομοθεσία σε όλους τους φορείς, ώστε να ξεκινήσουν νέες διαδικασίες υλοποίησης έργων, δημόσια ή ιδιωτικά. Όλοι μπορούν να δηλώσουν τι θα παράξουν σε απόβλητα και που θα τα αποθέσουν. Υποστηρίζουμε όποιον ενδιαφέρεται για την ανακύκλωση. Εμείς βρισκόμαστε ήδη σε 15 νομούς της Βορείου Ελλάδος, ενώ υπάρχουν αντίστοιχοι φορείς και στη Νότιο Ελλάδα, με συνολική κάλυψη της Ελλάδας περίπου στο 60%. Υπάρχει μεγάλο ποσοστό εισερχόμενων αποβλήτων στα συστήματα ανακύκλωσης. Τα υλικά που ανακυκλώνονται έχουν μεγάλο εύρος αξιοποίησης, σε ποσοστό μέχρι 85%. Μιλάμε για υλικά, τα οποία μπορούν να ξαναγίνουν επιχωματικά υλικά. Το νόημα είναι η κυκλική οικονομία, δηλαδή να ξαναμπούν στα έργα», αναφέρει.


Επίσης, μιλάει για τα οφέλη της ανακύκλωσης, αναδεικνύοντας ότι «σκοπός είναι τα δημόσια έργα να χρησιμοποιούν ένα ποσοστό των ανακυκλωμένων αδρανών, αντί να χρησιμοποιούμε πρωτογενείς ύλες. Μιλάμε για ένα μεγάλο ποσοστό ανακύκλωσης και είναι σχετικά εύκολη η αξιοποίηση των υλικών αυτών. Απλώς, χρειάζεται η υποστήριξη όλων μας, είτε είμαστε από την πλευρά της κατασκευής είτε είμαστε από την πλευρά αδειοδότησης ενός έργου, ώστε να μην αφήνουμε περιθώρια για ανεξέλεγκτη διάθεση». Παράλληλα, τονίζει τις επιβλαβείς ουσίες που υπάρχουν στους μπαζότοπους. «Στους μπαζότοπους η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Εκεί δεν πετούν μόνο μπάζα, αλλά και διάφορα άλλα επικίνδυνα υλικά, για τα οποία υπάρχει έλλειψη χώρου. Αυτά καλύπτονται με χώμα και μπορούν να διεισδύσουν στα δημόσια ύδατα και να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα υγείας. Αποτελούν τοξικές ουσίες, που συσσωρεύονται στο σώμα μας, και δεν θα πάρουμε ...ποτέ χαμπάρι τι μας συμβαίνει».


Εκτός από τη μια μονάδα που εγκαταστάθηκε στη Ροδόπη, εγκαταστάθηκαν κι άλλες δυο στον Έβρο, σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες για την έναρξη των διερευνητικών επαφών,  τόσο πληθαίνει η ατζέντα των διεκδικήσεων, των  προκλητικών ανακοινώσεων, αλλά και οι συχνές αναφορές για τη  μειονότητα της Θράκης.