fbpx Εστίαση: 7 στους 10 άνοιξαν στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 26 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Εστίαση: 7 στους 10 άνοιξαν στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιάννης Γκαράνης
Σπύρος Θυμικιώτης
Ανέστης Βαφειάδης
Γιάννης Κιλτσίκης

Γ. Γκαράνης στον «Χ» προς επαγγελματίες: «Κάντε αίτηση για επιπλέον κοινόχρηστο χώρο»

Αδυναμία της κυβέρνησης να στηρίξει τον κλάδο καταλογίζουν οι Σπ. Θυμικιώτης, Αν. Βαφειάδης, Γ. Κιλτσίκης

Διονύσης Βοργιάς

Το επί δυόμιση μήνες λουκέτο, το οποίο όμως δεν συνοδεύτηκε από την απαραίτητη στήριξη, ξεκλειδώθηκε χθες το πρωί στον κλάδο της Εστίασης πανελλαδικά. Έτσι και στην Κομοτηνή, οι καταστηματάρχες έβαλαν ξανά τα κλειδιά στις πόρτες, όμως, ακόμη αναζητούν «αντικλείδι» για ν’ ανταπεξέλθουν στα σωρευμένα προβλήματα, αλλά κι απαντήσεις σε πολλά ανοιχτά ζητήματα του κλάδου, ιδίως για μία ισχυρή μειοψηφία καταστηματάρχων που παραμένουν σε «λουκέτο» καθώς δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο κι αναμένουν το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου.

Έβαλαν μάσκες – έβγαλαν μεζούρες
Οι επαγγελματίες οφείλουν να τηρούν τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και τις αποστάσεις με μεζούρα. Έτσι, όλο το προηγούμενο διάστημα έβγαλαν «μεζούρες» για να δουν τη σωστή αναλογία τραπεζιών, καθώς το τελευταίο πράγμα που θ’ άντεχαν αυτή τη στιγμή είναι ένα πρόστιμο.

Έτσι, εκτός από τα υγειονομικά πρωτόκολλα (μάσκες, ασπίδες προσώπου, γάντια κλπ) που οφείλουν να τηρούν οι εργαζόμενοι με μέριμνα εργοδοτών, η αναλογία πελατών/εμβαδού οφείλει να είναι ένας πελάτης ανά 2 τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας. Επίσης, σε κάθε τραπέζι μπορούν να κάθονται μέχρι 6 άτομα, εκτός αν είναι της ίδιας οικογένειας, ενώ ακόμη η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων πρέπει να είναι από 0,70 εκ έως 1,70 μ.

Βήμα κανονικότητας στην πόλη
Το άνοιγμα της Εστίασης –που αν είναι μη άλλο αποτελεί «βιομηχανία» για την Κομοτηνή- αποτέλεσε ένα βήμα κανονικότητας για την πόλη. Ούσα εργάσιμη, όμως, η Δευτέρα, αλλά και με μουντό καιρό, υπήρξαν αντικίνητρα για την έξοδο των Κομοτηναίων. 

Ωστόσο, η κίνηση την πρώτη μέρα κρίθηκε από μέτρια ως ικανοποιητική, καθώς δεν ήταν λίγοι όσοι έσπευσαν να πιουν έναν καφέ σε κεντρικά σημεία της πόλης. Η κίνηση, πάντως, δεδομένης και της απουσίας φοιτητών, δεν αναμένεται πάρα πολύ υψηλή.

Έρχεται extra κοινόχρηστος χώρος
Στο κέντρο της πόλης βρέθηκε χθες το πρωί κι ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, προκειμένου να κάνει μία αυτοψία για το πως θα αναπτυχθούν επιπλέον τραπεζοκαθίσματα στον κοινόχρηστο χώρο. Μιλώντας στον «Χ» ο δήμαρχος κάλεσε τους επαγγελματίες «να κάνουν την αίτησή τους (στον Δήμο) ότι θέλουν πρόσθετο κοινόχρηστο χώρο. Μετά πηγαίνει η υπηρεσία, για να τους δείξει από πού μέχρι που θα μπορούν ν’ αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα. Το βασικό είναι να κάνουν την αίτηση τώρα».

Εν τοις πράγμασι η απόδοση περισσότερου κοινόχρηστου χώρου –με «ταβάνι» την επιπλέον παραχώρηση 100%- θα βρει κάποιους επαγγελματίες ωφελημένους κι άλλους όχι. «Με βάση την κανονιστική όπου υπάρχει δυνατότητα θα δοθεί χώρος. Όπου δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί (100% επιπλέον χώρος), θα δοθεί όσος χώρος υπάρχει η δυνατότητα. Σ’ αυτούς που δεν έχουν δυνατότητα για επιπλέον ανάπτυξη, θα γίνει 50% έκπτωση στα τέλη».

Συνεπώς, σε κάποιες περιπτώσεις –όπως η πλατεία Ειρήνης- παρουσία αρκετού κοινόχρηστου χώρου είναι ευκολότερη η παραχώρηση, ενώ σε άλλα σημεία –όπως ο πεζόδρομος της Βενιζέλου- τα περιθώρια «στενεύουν».

Κατευθείαν στα βαθιά
Κατευθείαν στα βαθιά «βουτούν» οι επαγγελματίες, καθώς τα πράγματα έχουν σκληρύνει στην αγορά. Οι προμηθευτές ζητούν γρήγορες πληρωμές, ενώ οι lockdown υποχρεώσεις βαίνουν συσσωρευόμενες. Εν τω μεταξύ, η Εστίαση της μη τουριστικής Κομοτηνής ανοίγει καλοκαίρι –και χωρίς φοιτητές.

«Απ’ όλες τις εξαγγελίες δεν έχουμε λάβει τίποτα, ούτε την επιστρεπτέα προκαταβολή», λέει χαρακτηριστικά το μέλος του Σωματείο Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας Σπύρος Θυμικιώτης, ο οποίος βλέπει επαγγελματίες του κλάδου με «72 ημέρες κλειστά, χωρίς καμία πρόνοια γι’ αυτούς». Παρατηρεί επίσης μία εποχική μείωση του ΦΠΑ –κι όχι για όλο τον κλάδο της Εστίασης- και δηλώνει: «η μείωση είναι μέχρι τον Οκτώβριο, μα εμείς στην Κομοτηνή που δεν έχουμε τουρισμό τον Οκτώβριο ξεκινάμε!».

Ο επαγγελματίας υπολογίζει γύρω στο 30% καταστημάτων εστίασης που δεν άνοιξαν στην Κομοτηνή, η μεγάλη πλειοψηφία επειδή δεν έχει εξωτερικό χώρο, ενώ κάποια με διαθέσιμο εξωτερικό χώρο λόγω δικιάς τους απόφαση «περιμένοντας πιο ευνοϊκά μέτρα ή κάποια βοήθεια από το κράτος που δεν ήρθε ποτέ».

Ο κος Θυμικιώτης, πάντως, κατακεραυνώνει μεν την κυβέρνηση, αλλά αποδίδει «αμεσότητα» στις ενέργειες του Δήμου Κομοτηνής, αναφορικά με την παραχώρηση επιπλέον κοινόχρηστου χώρου. Το τελευταίο, όμως, τελεί υπό την αίρεση «να τον γεμίσουμε», καθώς η απουσία φοιτητών προβληματίζει έντονα τους επαγγελματίες της Εστίασης.

Στο 50-60% της δυναμικής
«Όσα δίνουν είναι δάνεια ή με αστερίσκους» θα πει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ και του Σωματείου Ζυθεστιατόρων ν. Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, εξηγώντας ότι στο φαγητό δεν έχει μειωθεί ο ΦΠΑ, παρ’ ότι καλλιεργήθηκε κλίμα στους επαγγελματίες να ελπίζουν σε μία τέτοια ρύθμιση.

Ο κος Βαφειάδης σπεύδει να προσκαλέσει τους καταναλωτές στην τοπική αγορά, εγγυώμενος για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αναφορικά με τη δυναμική των καταστημάτων, την οριοθετεί μεταξύ 50% και 60% της προ κορωνοϊού εποχής, ευχόμενος να γεμίσουν έστω κι αυτά.

Κλειστό το 30% της εστίασης
Μπορεί το άνοιγμα να πρόσφερε μία ασπιρίνη για πολλούς καταστηματάρχες, ωστόσο ο πονοκέφαλος καλά κρατεί για όσους δεν έχουν εξωτερικό χώρο ή έχουν ελάχιστο. Με σχετική τοποθέτησή του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Γιάννης Κιλτσίκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κοροϊδία».

«Τα καταστήματα εστίασης ανοίγουν... Όχι όλα όμως μιας και το 30% παραμένει κλειστό λόγο μη χρήσης εξωτερικού χώρου. Τα μέτρα της κυβέρνησης.. κοροϊδία για μια ακόμη φορά αποτελούν ταφόπλακα για τον κλάδο μας. Δεν ικανοποιήθηκαν τα αυτονόητα. Καλείται λοιπόν ο κλάδος μας να προχωρήσει σε αχαρτογράφητα νερά για μια ακόμη φορά!».

Η Εστίαση λοιπόν άνοιξε, το επόμενο διάστημα όμως θα καταγραφεί και ο τελικός λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για να ξεφύγουμε λίγο από το αρνητικό κλίμα και την γενικότερη κατήφεια που υπάρχει,  με τις αντιδράσεις των φορέων των πολιτικών και των κατοίκων της περιοχής για το  κλείσιμο της Νυμφαίας,  μήπως θα πρέπει