fbpx Εσπερινοί και γεύματα αγάπης σε όλη τη Ροδόπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 25 Απριλίου, 2017 - 11:00
ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Εσπερινοί και γεύματα αγάπης σε όλη τη Ροδόπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πόρπη
Κρωβύλη
Προσκυνητές
Λοφάριο

Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμων για Άη Γιώργη: "Μακάρι να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τα ίχνη του"


Τηρήθηκαν τα έθιμα σε Πόρπη, Κρωβύλη, Προσκυνητές, Λοφάριο, Κομοτηνή, και αλλού

Διονύσης Βοργιάς

Μεγάλη γιορτή περιλάμβανε αυτό το Σαββατοκύριακο, αυτή του Άη Γιώργη, η οποία γιορτάστηκε με εσπερινούς και γεύματα αγάπης στις περισσότερες εκκλησίες του νομού που είναι αφιερωμένες στο Άγιο. Φυσικά κι εμείς δε μπορούσαμε να κάτσουμε ...ήρεμοι, πήραμε τα βουνά και παρακολουθήσαμε τα θρησκευτικά έθιμα. Όπου δεν βρεθήκαμε, καλοί φίλοι μας μετέφεραν την εικόνα!


Φέτος, ένα γεμάτο διήμερο περίμενε τους κατοίκους της Πόρπης, αλλά και σε όσους κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 22 Απριλίου στις 19:00, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Πόρπης και ο ενοριακός ναός, τέλεσαν  πανηγυρικό εσπερινό Αγίου Γεωργίου Πόρπης. Εκεί χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Η λειτουργία κράτησε δύο ώρες, ενώ μετά, παρότι το χωριό είχε ...βυθιστεί στο σκοτάδι, "με τα μάτια της ψυχής" όπως τα χαρακτήρισε ο μητροπολίτης, έγινε η περιφορά της πολιούχου εικόνας σε όλο το χωριό.


Ο κ.κ. Παντελεήμων μίλησε στους πιστούς, που κατέκλυσαν την εκκλησία, για την Ανάσταση, τον Άη Γιώργη και τον Θωμά. Ειδικά τον πρώτο, τον μνημόνευσε ως "νέο, αγωνιστή και ένδοξο στρατιώτη", ευχόμενος "μακάρι να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τα ίχνη του". Με αφορμή την ωραία "εικόνα" στην Πόρπη, με τους περισσότερους κατοίκους να συμμετέχουν στα θρησκευτικά δρώμενα, απευθύνθηκε προς όλους. Εξήγησε ότι οι κοινωνίες πιο παλιά είχαν ψυχή, αρχοντιά και ελεύθερο πνεύμα. "Οι άνθρωποι παλιότερα μπορεί να μην φορούσαν ακριβά ρούχα, αλλά είχαν αρχοντική ψυχή, έλεγαν λόγια μετρημένα, είχαν αγαστή συμπεριφορά, πίστη, ιδανικά και οράματα.

Στην εποχή μας είπαμε ...δε βαριέσαι! Κι εκεί ξεκίνησε η κατρακύλα και διαλύθηκαν πολλές αξίες", είπε. Παρόλα αυτά εξήγησε πως ακόμη μπορούμε να "μαζέψουμε τα κομμάτια". "Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Σας προσκαλώ να μαζέψετε ξανά τις οικογένειές σας, να αποκτήσουμε ξανά όλοι μαζί το ήθος και την αρχοντιά. Όπως είπα και στους επιταφίους στην Κομοτηνή, πονάει η καρδιά μου, όταν φέρνετε διαζύγια στη μητρόπολη. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, όμως, όπως για καθετί καλό, χρειάζεται κόπος. Εγώ δεν είμαι προφήτης, αλλά πιστεύω πως ο Θεός δεν έχει αφήσει την Ελλάδα", ήταν το μήνυμά του.


Την επομένη, Κυριακή 23 Απριλίου, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας παρατέθηκε γεύμα αγάπης στο ναό του Αγίου Γεωργίου Πόρπης, το λεγόμενο κουρμπάνι, που είχαν επιμεληθεί τα μέλη του συλλόγου.


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΡΟΔΟΠΗ
Μεγάλο πανηγύρι πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κρωβύλης, την Κυριακή, με αφορμή την γιορτή του Άη Γιώργη. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρωνείας-Σαπών, Φωτεινή Τσακιράκη, ενώ προσκεκλημένο ήταν το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αρσακείου "Το Ευθύμιο". Το πανηγύρι περιλάμβανε πολύ χορό και παράδοση, ενώ ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Κρωβύλης μερίμνησε για τα πάντα.


Και στους Προσκυνητές, το κουρμπάνι ετοιμάστηκε από το βράδυ, και τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Προσκυνητών, μαζί με εθελοντές, πρόσφεραν γεύμα στον κόσμο. Φυσικά, από το Σάββατο είχε πραγματοποιηθεί ο πανηγυρικός εσπερινός και η περιφορά της εικόνας, μιας και η μεγάλη εκκλησία των Προσκυνητών έχει ανεγερθεί προς τιμή του Άη Γιώργη. 


Αντίστοιχα θρησκευτικά δρώμενα υπήρξαν και στο Λοφάριο Ροδόπης, στην Κομοτηνή και σε πολλές ακόμη εκκλησίες του νομού!

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κομάντος  του καναπέ,  επαναστάτες του Facebook,  υπερπατριώτες  αλαλάζοντες,  συνομοσιολόγοι του παλιού καιρού,  του ψυχρού πολέμου και των άδυτων των μυστικών υπηρεσιών και σχεδίων, ζώστηκαν τα άρματα,  γι