fbpx Εσάτ Χουσεΐν: «Αν δεν ήταν ο κορωνοϊός θα είχαν φύγει πολλοί καπνοπαραγωγοί»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 21 Ιουλίου, 2020 - 10:00
ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Εσάτ Χουσεΐν: «Αν δεν ήταν ο κορωνοϊός θα είχαν φύγει πολλοί καπνοπαραγωγοί»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εσάτ Χουσεΐν
Καπνοπαραγωγοί

Και φέτος οι προβλέψεις για τα καπνά δεν είναι καλές

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ολοένα και πιο βαθιά γίνεται η κρίση της οποίας διέρχεται η καπνοκαλλιέργεια καθώς εκτός από την οικονομική δυσχέρεια, οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα στοιχεία της φύσης και η κατάσταση που διαμορφώνεται, είναι απωθητική όχι μόνο για να ασχοληθεί κάποιος για την καπνοκαλλιέργεια, αλλά ακόμη και για τους υφιστάμενους.

Είναι σημαντική η αποκάλυψη που έκανε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος των καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν, που είπε ότι «αν δεν ήταν η κρίση του κορωνοϊού φέτος θα έφευγαν πολλοί καπνοπαραγωγοί στο εξωτερικό για δουλειά».

Οι χώρες προορισμού είναι συνήθως η Γερμανία και η Ολλανδία και ο δρόμος της ξενιτειάς ανοίγει ακόμη και για ανθρώπους άνω των 50 ετών, αφού ο καπνός δεν είναι πλέον μια προσοδοφόρα καλλιέργεια και οι επιλογές επιβίωσης ελάχιστες.

Πάντως, ήδη οι καπνοπαραγωγοί που δήλωσαν φέτος είναι κατά 10% λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, λέει ο Εσάτ Χουσεΐν επιμένοντας ότι «όταν γίνεται καμιά καταστροφή όλοι πέφτουν σαν τα κοράκια», αλλά όταν πρόκειται να προσφερθεί βοήθεια, εξαφανίζονται.

Δύο επιστολές «βοήθειας»
Σε μία ύστατη προσπάθειά τους να ενεργοποιήσουν τον πολιτικό κόσμο, οι καπνοπαραγωγοί κοινοποίησαν δύο επιστολές: μία προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μία προς τον ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης περιγράφοντας τη ζοφερή πραγματικότητα τους.

«Ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης αποτελείται από περίπου 6,000 ενεργούς καπνοπαραγωγούς οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν μόνο προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Οι καπνοπαραγωγοί μας είναι στην πλειοψηφία τους μικροκαλλιεργητές με μικρούς κλήρους και σε πολλές περιπτώσεις η καλλιέργεια καπνού αποτελεί μονοκαλλιέργεια.

Σας παραθέτουμε ορισμένα προβλήματα, που μας έχουν εξοντώσει οικονομικά και ζητάμε πλέον βοήθεια γιατί δεν μπορούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε στα οικονομικά βάρη των οικογενειών μας.

1) Καταστροφές από έντονα καιρικά φαινόμενα για την εσοδεία 2019. 

Την εσοδεία 2019 και έπειτα από έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ροδόπης το καλοκαίρι του 2019 και ενώ οι εκτιμήσεις της Υπηρεσίας του ΕΛ.Γ.Α. έχουν πραγματοποιηθεί οι καπνοπαραγωγοί μας ακόμη δεν έχουν πάρει το 35% τις αποζημιώσεις τους.

2) Καταστροφές από καιρικά φαινόμενα εσοδείας 2020.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και έπειτα από καθημερινή σχεδόν εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων με έντονες χαλαζοπτώσεις προκλήθηκαν πολλές ζημιές σε καπνοχώραφα (και καπνοσπορεία) στον Νομό Ροδόπης σε περιοχές του Δήμου Ιάσμου, Δήμου Κομοτηνής, Δήμο Αρριανών και Δήμο Σαπών καθώς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι προκλήθηκαν ζημιές από χαλάζι και σε περιοχές του Έβρου.

Ζητάμε για τις άμεσες ενέργειες σας έτσι ώστε να γίνουν οι αναγγελίες για την δήλωση και την εκτίμηση των ζημιών, καθώς και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από το χαλάζι περιοχών από την υπηρεσία του ΕΛ.Γ.Α.. 

Επίσης την φετινή εσοδεία παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις και έντονη προσβολή από Νεκρωτική ίωση σε ποσοστό 40 - 50%. Όπως καταλαβαίνετε έχουμε να κάνουμε με μια ακόμη δύσκολη χρονιά.

Όπως καταλαβαίνετε οι καπνοπαραγωγοί μας πλέον είναι σε πολλή δύσκολη οικονομική κατάσταση, ο καπνός αποτελεί το κύριο εισόδημά τους, πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλοί από αυτούς φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τις οικογένειες τους.

Ζητάμε να στηρίξετε την καπνοκαλλιέργεια με κάθε τρόπο έτσι ώστε να παραμείνει ο κόσμος στις περιοχές τους και να μην αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό για να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες», αναφέρει η πρώτη επιστολή, ενώ το σημείωμα προς τον ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης λέει:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα και έπειτα από καθημερινή σχεδόν εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων με έντονες χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες, προκλήθηκαν πολλές ζημιές σε καπνοχώραφα (και καπνοσπορεία) στον Νομό Ροδόπης σε περιοχές του Δήμου Ιάσμου, Δήμου Κομοτηνής, Δήμο Αρριανών και Δήμο Σαπών καθώς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι προκλήθηκαν ζημιές από χαλάζι και σε περιοχές του Έβρου.

Επίσης την φετινή εσοδεία παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις και έντονη προσβολή από Νεκρωτική ίωση σε ποσοστό 40 - 50%. Όπως καταλαβαίνετε έχουμε να κάνουμε με μια ακόμη δύσκολη χρονιά.

Ζητάμε για τις άμεσες ενέργειες σας έτσι ώστε να γίνουν οι αναγγελίες για την δήλωση και την εκτίμηση των ζημιών, καθώς και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από το χαλάζι περιοχών από την υπηρεσία του ΕΛ.Γ.Α.». 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην