fbpx «Έργο δικό σας» είπε στους κατοίκους της Κομοτηνής ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

«Έργο δικό σας» είπε στους κατοίκους της Κομοτηνής ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ρέντσο Πιάνο
Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής
Γκαράνης Ιωάννης

Παρουσιάστηκε ο τρίτος εμπλουτισμός της δωρεάς, αλλά και το σκίτσο με βάση το οποίο εμπνεύστηκε το Νοσοκομείο ο Ρέντσο Πιάνο

Διονύσης Βοργιάς

Ένα υπερ-σύγχρονο, δημόσιο νοσοκομείο διεθνών προδιαγραφών για το νομό Ροδόπης, με ιατρο-διαγνωστικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, που περιλαμβάνει αποκλειστικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια νοσηλείας, σχεδιασμένο να είναι ενεργειακά αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον, και, κυρίως, ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους τους ασθενείς, υπόσχεται το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την Κομοτηνή.

Η δωρεά ανακοινώθηκε στα τέλη του 2017, αρχικά στα 55εκ. ευρώ. Έκτοτε ανακοινώθηκε μία μεγάλη αύξηση της δωρεάς (με προϋπολογισθέν συνολικό ποσό 105εκ.), ενώ στα τέλη Νοεμβρίου ’20 ανακοινώθηκε κι η τρίτη κατά σειρά αύξηση της δωρεάς (επιπλέον 5,5εκ. ευρώ), καθώς προστέθηκαν τα εξής: συγκρότημα Μαγνητικού Τομογράφου (MRI), τμήμα Απεικόνισης Μαστού, Καρδιαγγειακό Συγκρότημα (Cath Lab), Συγκρότημα γ-Camera (Gamma Camera), τρεις επιπλέον χειρουργικών αιθουσών, και χώρου θεραπευτικής άσκησης και αποκατάστασης.

Οι εν λόγω επεκτάσεις του κλινικού προγράμματος του Νοσοκομείου συναποφασίστηκαν κατόπιν αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας, ενώ αναμένεται η τυπική έγκρισή τους από το Υπουργείο Υγείας αυτές τις ημέρες. Οι επιπλέον υποδομές έφεραν και παράταση της τελικής ημερομηνίας παράδοσης του Νοσοκομείου, από το Οκτώβριο του 2024, στις αρχές-μέσο του 2025.

Διαδικτυακή παρουσίαση
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η τρίτη εκδήλωση παρουσίασης της προόδου του έργου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 300-400 θεατές. «Το έργο που φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμη αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το 2018 με τελική ημερομηνία παράδοσης στις αρχές του 2025, δίνει ιδιαίτερη σημασία στο περιβάλλοντα χώρο και την εφαρμογή ενός θεραπευτικού κέντρου στα πρότυπα της φιλοσοφίας των Ασκληπιείων», ανέφερε η πρόσκληση της χθεσινοαπογευματινής εκδήλωσης.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΙΣΝ, του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων αρχιτεκτονικών γραφείων, ιατρικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, μεταξύ άλλων. Οι ενημερώσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την απόδοση του Νοσοκομείου στην κοινωνία.

Συνολικά, η δωρεά για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ΙΣΝ, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα $400 εκατομμύρια. Η Πρωτοβουλία αφορά στην ανέγερση τριών νέων υπερσύγχρονων νοσοκομείων στην Κομοτηνή, Σπάρτη και Θεσσαλονίκη, την προμήθεια εξειδικευμένου ιατρονοσηλευτικού εξοπλισμού και την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με στόχο την ενίσχυση της ιατρονοσηλευτικής φροντίδας σε όλη τη χώρα.

Η φιλοσοφία του ΙΣΝ δια στόματος Ανδ. Δρακόπουλου
Από τη Νέα Υόρκη μίλησε στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας και του συγκεκριμένου έργου. «Θα θέλαμε το έργο που κάνουμε να το μοιραστούμε με τον κόσμο, γιατί στο τέλος της ημέρας το έργο είναι δικό σας», είπε για το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, ενώ γενικότερα για τη φιλοσοφία του Ιδρύματος πρόσθεσε πως υλοποιεί έργα τα οποία «ανήκουν σε όλους, ανήκουν στην κοινωνία». Γι’ αυτό «θέλουμε πληροφόρηση και διαφάνεια», δήλωσε, ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του εξήρε την ανάγκη διαρκούς επικοινωνίας με τους πολίτες της περιοχής, που άλλωστε θα είναι και οι τελικοί χρήστες των υπηρεσιών υγείας.

«Γνωρίζαμε όλοι από τότε ότι η χώρα μας έπρεπε να δυναμώσει τις υποδομές της στο Σύστημα Υγείας», δήλωσε αναφορικά με την επένδυση στον χώρο της υγείας, εν μέσω πανδημίας. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η κατασκευή του Νοσοκομείου δεν αφορά μόνο το κτίριο καθ’ αυτό, αλλά και τον εξοπλισμό του, την εκπαίδευση και γενικά την εξασφάλιση όλων των κατάλληλων εργαλείων για να προσφέρονται οι καλύτερες δυνατές ιατρικές υπηρεσίες στον κόσμο.

Το Νοσοκομείο «θα είναι έτοιμο το 2025» σύμφωνα με τον κο Δρακόπουλο, ενώ στο μεσοδιάστημα θα συνεχιστεί ο διαρκής διάλογος με την τοπική κοινωνία. Ο πρόεδρος του ΙΣΝ ξεκαθάρισε πως το Ίδρυμα έχει άψογη συνεργασία και με την παρούσα και με την προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «κάποια έργα είναι υπεράνω κυβερνήσεων», φέρνοντας ως παράδειγμα το Κέντρο Πολιτισμού στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια σχεδίου-κατασκευής-απόδοσης του οποίου πέρασαν επτά κυβερνήσεις.

«Το έργο είναι για την κοινωνία, δεν υπάρχουν ατζέντες», δήλωσε στη συνέχεια, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητά του πως το Νοσοκομείο θα έχει χαρακτηριστικά «που κανείς δεν πρέπει να παίρνει ως δεδομένα» και σε πολλές περιπτώσεις θεωρούνται πολυτέλεια, όπως μόνο μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, «πράσινο» κτίριο, πλήρως ψηφιοποιημένο περιβάλλον εργασίας, δυνατότητα λειτουργίας με τις βέλτιστες πρακτικές εργασίας. «Η Κομοτηνή έχει ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας», πρόσθεσε σε άλλη αποστροφή του, για να αναφερθεί στο από το 1937 κατασκευασμένο υπάρχον Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», θυμίζοντας πως κι αυτή η υποδομή ήταν αποτέλεσμα δωρεάς του Κωνσταντίνου Σισμάνογλου.

«Το καινούργιο Νοσοκομείο της Κομοτηνής πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει και αυτόνομα και συμπληρωματικά με τα υφιστάμενα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας», συνέχισε και πληροφόρησε για την πορεία του έργου: «η έκδοση της άδειας έχει δρομολογηθεί, οι μελέτες των έργων έχουν ολοκληρωθεί, πιστεύουμε ότι το 2025 θα είναι έτοιμο το Νοσοκομείο».

Τέλος, ο Ανδρέας Δρακόπουλος μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, ενώ ξεκαθάρισε πως «είμαστε ανοιχτοί σε απόψεις, συζητήσεις, παράπονα».

Γ. Γκαράνης: «Ο Δήμος Κομοτηνής δηλώνει παρών»
Για τη δωρεά ευχαρίστησε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης και δήλωσε: «Η κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου, ικανού ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες του πληθυσμού και των επισκεπτών, αποτελούσε πάγιο αίτημα των φορέων αλλά και των κατοίκων της περιοχής και βέβαια του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού που αγωνίζεται καθημερινά να παρέχει δημόσια δωρεάν υγεία μέσα από τις υποδομές του υπάρχοντος νοσοκομείου».

Θύμισε πως «ο Δήμος Κομοτηνής από την πρώτη στιγμή χαιρέτισε την πρωτοβουλία», ενώ επί του παρόντος είπε: «Ο Δήμος δηλώνει παρών για ό,τι και όποτε χρειαστεί». Αναφορικά με το πως έχει συνδράμει μέχρι στιγμής ο Δήμος στο έργο, σύμφωνα με τον κο Γκαράνη ο Δήμος «έπραξε το αυτονόητο», δηλαδή «ένωσε τις δυνάμεις του και ταυτόχρονα προχώρησε στην παραχώρηση του οικοπέδου όπου θα ανεγερθεί το νέο νοσοκομείο. Επίσης, ο Δήμος μέσω της ΔΕΥΑΚ εξασφαλίζει την εργοταξιακή παροχή ύδρευσης μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Επιπλέον, η ΔΕΥΑ Κομοτηνής θα υλοποιήσει το έργο παροχής ύδρευσης και αποχέτευσης για τη σύνδεση του νοσοκομείου με τον βιολογικό καθαρισμό, μέσα από τη χρηματοδότηση με ένα εκατομμύριο ευρώ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης».

Νοσοκομείο σε τρία επίπεδα
Ακολούθησε για πρώτη φορά η προβολή ενός φωτορεαλιστικού βίντεο εν είδει περιήγησης στο εξωτερικό κι εσωτερικό του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε αναλυτική εισήγηση από εκπρόσωπο της μελετητικής ομάδας του Ρέντσο Πιάνο, που αρχικά σημείωσε ότι η παρουσίαση «θα συνεχιστεί μέχρι να μπει ο πρώτος ασθενής στο Νοσοκομείο».

Στην αναλυτική του παρουσίαση, πληροφόρησε πως οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου χωρίζονται σε τρία επίπεδα, τα οποία επιγραμματικά έχουν ως εξής: Επίπεδο 0, στο οποίο κυρίως αναπτύσσονται κυρίως οι χειρουργικές αίθουσες, οι ιατρικές εξετάσεις και τα επείγοντα περιστατικά. Επίπεδο 1, στο οποίο υπάρχουν βασικές υποδομές όπως αιμοδοσία, φαρμακείο, διοικητική υπηρεσία, εκπαίδευση, μονάδα τεχνητού νεφρού, φυσική ιατρική, ΤΕΙ. Επίπεδο 2, στο οποίο γίνονται οι διαμονές νοσηλείας ενηλίκων, παιδιών, νεογνών. Σε ξεχωριστό κτίριο δίπλα στο υπάρχον αναπτύσσονται οι υποδομές της ψυχιατρικής κλινικής. Επίσης, έγινε περιήγηση στους εξωτερικούς χώρους, το πάρκινγκ περίπου 230 θέσεων, το πως θα εισέρχονται τα επείγοντα περιστατικά, οι ασθενείς και οι επισκέπτες.

Άξιο αναφοράς είναι πως η παρουσίαση ξεκίνησε με την «αποκάλυψη» του πρώτου σκίτσου του Ρέντσο Πιάνο, για το πως φαντάστηκε το Νοσοκομείο Κομοτηνής, μετά την παρουσία του στο οικόπεδο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα