ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2019 - 10:00
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΡΓΙΑ ΠΑΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑ

Εργατική πρωτομαγιά διά ...τρία στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εργατική Πρωτομαγιά
ΑΔΕΔΥ Ροδόπης
Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής

Τα ξεχωριστά καλέσματα από Εργατικό Κέντρο και ΑΔΕΔΥ βρήκαν ελάχιστη ανταπόκριση, πιο δυναμική η πορεία από Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΚΚΕ και συνδικάτα

Διονύσης Βοργιάς

Τα σουβλάκια, τα ποτά και οι χοροί κέρδισαν για μία ακόμη χρονιά την "μάχη" της Πρωτομαγιάς στην Κομοτηνή, που αποδείχθηκε περισσότερο αργία παρά απεργία. Τρεις ξεχωριστές ήταν οι συγκεντρώσεις για τις οποίες υπήρξε κάλεσμα ενόψει Πρωτομαγιάς. Πρώτον, του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής όπου οι παρευρισκόμενοι ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Δεύτερον, της ΑΔΕΔΥ ν. Ροδόπης, όπου οι παρευρισκόμενοι ήταν περί των 15. Τρίτον, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μαζί με συνδικάτα και ΚΚΕ - ΚΝΕ, όπου υπήρξε μία σχετική κινητοποίηση μερικών δεκάδων ατόμων.

Στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής για κατάθεση στεφάνων, ανταποκρίθηκε ο πρόεδρος του κέντρου Παντελής Μαγαλιός κι εκ μέρους του δημάρχου Κομοτηνής ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης.

Μηνύματα από ΑΔΕΔΥ και ΣΥΡΙΖΑ
Κάλεσμα για κατάθεση στεφάνων απηύθυνε το νομαρχιακό τμήμα Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ και σε αυτό ανταποκρίθηκαν πολιτικοί και φορείς της περιοχής, τιμώντας κατ' αυτό τον τρόπο, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, την Πρωτομαγιά. Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους της κυβέρνησης οι βουλευτές Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης ο αν. γραμματέας Οζγκιούρ Φερχάτ, εκ μέρους της Ανεξάρτητης Συνδικαλιστικής Παρέμβασης ο Δημήτρης Μουμτζίδης.

"Η Πρωτομαγιά είναι μία από τις κατακτήσεις της ανθρωπότητας, πάντα επίκαιρη με τα μηνύματα, τους αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων. Αποτίουμε φόρο τιμής", δήλωσε ο Μουσταφά Μουσταφά, μιλώντας για το "βασικό αίτημα για δίκαιη κοινωνία και ανθρώπινη ζωή και στις ημέρες μας", ενώ διαπίστωσε ότι "δυστυχώς η παράδοση της Πρωτομαγιάς στις ημέρες μας ξεφτίζει".

"Είναι ημέρα μνήμης για ό,τι πέτυχαν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι, ημέρα ενότητας που τόσο ανάγκη έχει ένα διασπασμένο εργατικό κίνημα, αλλά και ημέρα αγώνα για να διευρύνουν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους και να διεκδικούν την ενίσχυση του εισοδήματός τους και των κοινωνικών παροχών", πρόσθεσε το μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τάκης Χαρίτου, δηλώνοντας αισιόδοξος για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο. Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ν. Ροδόπης ο γενικός γραμματέας Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος δήλωσε: "8 ώρες εργασία, 8 αναψυχή, 8 ξεκούραση. Πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν αυτονόητα και αστεία αιτήματα, πλέον όμως μετά από 130 χρόνια οπισθοχωρούμε στις εποχές όπου οι άνθρωποι είχαν το κεφάλι τους μόνο στην δουλειά ή δεν έχουν δουλειά και δεν μπορούν να επιβιώσουν", μιλώντας για αναίρεση δικαιωμάτων από τους κεφαλαιοκράτες και εξαφάνιση της μεσαίας τάξης.

Κινητοποίηση από ΚΚΕ και συνδικάτα
Πιο δυναμική σε σχέση με τις υπόλοιπες συγκεντρώσεις, ήταν αυτή με κάλεσμα από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής. Μέλη του σωματείου, του ΚΚΕ και συνδικάτων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ειρήνης στις 10 το πρωί της Πρωτομαγιάς. Εκεί απεύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, χαρτογραφώντας το σύγχρονο εργασιακό τοπίο και ζητώντας πάλη των εργαζομένων προς διεκδίκηση των δικαιωμάτων που τους έχουν αποστερηθεί τα τελευταία χρόνια.  "Η ιστορία δείχνει πως η εργατική τάξη δε μπορεί να περιμένει βελτιώσεις στη ζωή της, αν δεν αγωνιστεί. Τίποτα δεν χαρίζεται. Δεκάδες, εκατοντάδες εργάτες όπου γης, εναντιώθηκαν στους εκμεταλλευτές τους.

Ενάντια σε αυτούς που και σήμερα ρημάζουν τη ζωή των εργατών, για να συνεχίσουν ανενόχλητοι την κερδοφορία τους. Ζήσαμε με τον πιο βάρβαρο τρόπο την κρίση τους, είδαμε δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων να καταργούνται μέσα σε μια νύχτα. Ζούμε σήμερα την «ανάπτυξή τους», με τα λαϊκά νοικοκυριά να στενάζουν κάτω από τη φοροληστεία, τα χαράτσια, την ακρίβεια", αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κάλεσμα. Ακολούθησε πορεία πέριξ της πλατείας Ειρήνης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους ΚΚΕ - ΚΝΕ, Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, Συλλόγου Γυναικών ν. Ροδόπης και ΔΣΕ παράρτημα Ροδόπης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τώρα που  ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τις πύλες για να φύγουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες και προφανώς να πλημμυρίσει τη χώρα μας,  προάγγελος του τι μέλλει να  συμβεί, είναι η πολιτική που θέλει να εφα