fbpx Εργασίες που είχε ανάγκη το οδικό δίκτυο της Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ»

Εργασίες που είχε ανάγκη το οδικό δίκτυο της Ροδόπης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οδικό Δίκτυο
εργασίες

Στο δρόμο μεταξύ Κάλχα και Σιδεράδων έπιασε δουλειά η εταιρία Εργομπετόν Α.Β.Ε.Τ.Ε.Θ.

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας σε τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της Ροδόπης, από την «Αλέξανδρος ΑΤΕΒΕ»

Δήμητρα Συμεωνίδου

Από τον δρόμο μεταξύ των οικισμών Κάλχα και Σιδεράδες ξεκίνησαν οι εργασίες βατότητας του οδικού δικτύου και θα επεκταθούν σε όλη τη Ροδόπη. Εργασίες που είχαν ανάγκη οι δρόμοι του νομού και σίγουρα θα βελτιώσουν την κυκλοφορία και την ασφάλεια. Το έργο αφορά σε  παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την εξομάλυνση της βατότητας του οδικού δικτύου ΠΕ Ροδόπης και ειδικότερα ασφαλτοστρώσεις, αντικατάσταση αρμών και τοποθέτηση στηθαίων. Η αρχική προϋπολογιζόμενη αξία του ήταν 1,2 εκ ευρώ. Ο ανάδοχος έδωσε έκπτωση περίπου 54,1% και ανέλαβε το έργο έναντι 553.000 ευρώ περίπου. Η καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατίας ανήκει στο παρελθόν και από χθες η ανάδοχος εταιρεία Εργομπετόν Α.Β.Ε.Τ.Ε.Θ. έπιασε δουλειά.

Εργασίες στο δρόμο από τον οικισμό Κάλχα έως τον οικισμό Σιδεράδων
Αναλυτικότερα οι εργασίες για την κατασκευή του έργου: «Βελτίωση βατότητας οδικού δικτύου αρμοδιότητας ΠΕ Ροδόπης» που επιβλέπει η Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ροδόπης και υλοποιεί η εταιρία Εργομπετόν Α.Β.Ε.Τ.Ε.Θ. ξεκίνησαν από χθες Τετάρτη 31/7/2019. Εκτελούνται εργασίες απόξεσης του υφιστάμενου ασφαλτοτάπητα στο τμήμα της οδού από τον οικισμό Κάλχα έως τον οικισμό Σιδεράδων. Η κυκλοφορία ρυθμίζεται κατά την διάρκεια εκτέλεσης εργασιών με την βοήθεια κατάλληλης σήμανσης και την παρουσία σημαιοφόρων. Οι εργασίες απόξεσης θα διαρκέσουν δυο ημέρες, δηλαδή μέχρι σήμερα. Μετά το πέρας των εργασιών η οδός θα δοθεί κανονικά προς χρήση.

Το έργο θα επεκταθεί σε οδικά σημεία, την επικινδυνότητα των οποίων πολλαπλά έχει καταδείξει ο "Χ". Σημεία που χρίζουν συντήρησης για την ασφάλεια των πολιτών. Παρεμβάσεις θα γίνουν επίσης: Γρατινή προς Καλλυντήρι, Σάπες προς Λύκειο, Πολύανθος προς Αμβροσία, Φύλακας προς Κρωβύλη Συντήρηση-κατασκευή αρμών σε γέφυρες, είσοδος Κοσμίου, Προφήτης Ηλίας-Ίασμος, Βοσβόζης- ύψος Φωλιάς. Συμπληρωματικές εργασίες- αντικατάσταση στηθαίων, Κάρδαμος-Κύμη, Ν. Σάντα- Κέχρος.

Έρχεται μεγαλύτερο έργο βελτίωσης της οδικής ασφαλείας στη Ροδόπη
Σε δεύτερο χρόνο θα εκτελεστεί ένα ακόμη, μεγαλύτερο, όμως έργο που αφορά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της Ροδόπης. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ με ανάδοχο την εταιρεία «Αλέξανδρος ΑΤΕΒΕ» και έκπτωση 56,62 %.  Αυτό το διάστημα  όπως πληροφορούμαστε πραγματοποιούνται μετρήσεις και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες. 

Το έργο προβλέπει την επισκευή των φθορών του οδοστρώματος, την τοποθέτηση καινούριας αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης, την αντικατάσταση των παλαιών στηθαίων ασφαλείας και την τοποθέτηση νέων πινακίδων σήμανσης σε τμήματα της εθνικής οδού Κομοτηνή - όρια Ν. Ξάνθης και των επαρχιακών οδών Μέση - Παγούρια και Κομοτηνή - Ξυλαγανή - Παραλία Μαρώνειας. Πιο συγκεκριμένα, εργασίες θα γίνουν σε συνολικό μήκος 13 χιλιομέτρων στα εξής σημεία: α) στον κόμβο Υφαντών έως πριν τον κόμβο της Σχολής Αστυφυλάκων, στη δυτική έξοδο της Κομοτηνής, καθώς και μετά τον κόμβο της Σχολής Αστυφυλάκων μέχρι τον κόμβο Αιγείρου στην εθνική οδό Κομοτηνή-όρια Ν. Ξάνθης, β) στο δρόμο μέσα στον οικισμό Πόρπης καθώς και στον κόμβο Μέσης -Γλυφάδας στην επαρχιακή οδό Μέση - Παγούρια, γ) και σε όλους τους κόμβους της επαρχιακής οδού Κομοτηνή - Ξυλαγανή - Παραλία Μαρώνειας, μέσω Μαρώνειας, με έναρξη τον οικισμό Κοσμίου.

Αναλυτικότερα αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση βραχυπρόθεσμων επεμβάσεων, δηλαδή επεμβάσεων μικρής και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μεσαίας κλίμακας σε μέγεθος και κόστος, οι οποίες είναι υλοποιήσιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχουν άμεσα αποτελέσματα στο επίπεδο της παρεχόμενης οδικής ασφάλειας και εφαρμόζονται σε τμήματα και θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας (ΜΟΑ) οδικών αξόνων του νομού Ροδόπης.

Οι κατασκευαστικές παρεμβάσεις στις θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας (ΜΟΑ), αφορούν κυρίως σε αναβάθμιση και αντικατάσταση του εξοπλισμού της οδού, όπως επαναδιαγράμμιση, πινακίδες σήμανσης, ανακλαστήρες οδοστρώματος, γραμμική οριοσήμανση, στηθαία ασφαλείας κ.λπ. Επίσης, τοπικά, προβλέπεται συμπλήρωση – ανακατασκευή της υποδομής, όπως επισκευή φθορών οδοστρώματος, αντικατάσταση της παλαιάς επιφανειακής ασφαλτικής στρώσης με νέα αντιολισθηρή, συμπλήρωση υλικού ερείσματος, καθαρισμός – μόρφωση υφιστάμενης τριγωνικής τάφρου κλπ.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ