fbpx Εργασιακός «μεσαίωνας» για σχολικές καθαρίστριες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ 3ΩΡΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Εργασιακός «μεσαίωνας» για σχολικές καθαρίστριες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
σχολικές καθαρίστριες
Γιάννης Λεβέντης
Στέφανος Μακρυγιάννης

Στο παρά πέντε από το πρώτο κουδούνι η καθαριότητα εν μέσω covid

Καθαρίστρια Ευ. Αρουτσίδου: «Μας δίνουν 25 με 30 αίθουσες να καθαρίσουμε σε 3 ώρες. Μας εκμεταλλεύονται!»

Διονύσης Βοργιάς

Αγώνας δρόμου γίνεται προκειμένου τα σχολεία του Δήμου Κομοτηνής να ανοίξουν πλήρως καθαρισμένα την Δευτέρα 14/09. Η αργοπορία των διαδικασιών πρόσληψης φέτος των σχολικών καθαριστριών, καθώς και το καθεστώς εργασίας πολλών σχολικών καθαριστριών που καλούνται να δουλέψουν με 280 ευρώ και 3ωρες συμβάσεις, φαίνεται να ξεχείλισαν το ποτήρι γι’ αυτό οι σχολικές καθαρίστριες της περιοχής, με κάλεσμα του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Ροδόπης «οι Τρεις Ιεράρχες» πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και πορεία προς το Δημαρχείο Κομοτηνής.

Το ζήτημα αφορά κυρίως την κυβέρνηση κι όχι τον Δήμο Κομοτηνής, ο οποίος διαμέσου του αντιδημάρχου Καθημερινότητας Στράτου Τσακιρίδη υποδέχθηκε τους διαδηλωτές. «Μετά το τέλος της διαδικασίας προκήρυξης, αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε τις συμβάσεις. Οι καθαρίστριες έχουν πάει ήδη στα σχολεία, γιατί καταλαβαίνουμε ότι μετά από δύο μήνες κλειστά σχολεία η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή», είπε, μη κρύβοντας ότι ακόμη και την Παρασκευή υπήρξαν ελλείψεις καθαριστριών σε σχολεία του Δήμου, καθώς ο οριστικός πίνακας βγήκε την Τετάρτη. Πάντως, ο Δ. Κομοτηνής έβαλε και ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας στα σχολεία, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των σχολικών καθαριστριών, σε σχολεία όπου μέσα στο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν διάφορες εργασίες.

«Καταλαβαίνουμε το αίτημα να γίνουν όλες πλήρους απασχόλησης, αυτό θα ευνοούσε κι εμάς, για να γίνει καλύτερη δουλειά», απάντησε ο Στράτος Τσακιρίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ» ο Δ. Κομοτηνής αναμένεται τον οριστικό πίνακα σχολικών καθαριστριών, ώστε να εντοπίσει τα τελικά κενά και να προβεί σε νέες ενέργειες κάλυψής τους.

Απηυδισμένες οι σχολικές καθαρίστριες
«Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε αύξηση των ωρών για τις 3ωρες συναδέλφισσες. Θα παίρνουν 280-300 ευρώ. Δεν θα μπορούν να πάρουν ταμείο ανεργίας και αυτές που είναι να βγουν στην σύνταξη θα παίρνουν πάρα πολύ λίγα χρήματα». Με αυτά τα λόγια τοποθετήθηκε η Γεωργία Ευαγγελοπούλου, πρόεδρος των σχολικών καθαριστριών ν. Ροδόπης. Πληροφόρησε ότι 54 καθαρίστριες εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πολλές εκ των οποίων με 3ωρες συμβάσεις, ενώ μόλις 13 στο νομό εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, για να συμπεράνει «τα σχολεία είναι πολύ περισσότερα. Δεν φτάνουμε. Πρέπει να αυξήσουν τις ώρες στις 3ωρες και να πάρουν προσωπικό, για να έχουμε καθαρά σχολεία».

Μέχρι και την Παρασκευή δεν είχαν υπογραφεί οι συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών για το φετινό σχολικό έτος, ενώ ήδη κάποιες εξ αυτών παραιτήθηκαν, ελέω συνθηκών.

«Είμαι τρίωρη. Είμαι μόνη όπως κι άλλες συναδέλφισσες που έχουμε πάνω από 30 αίθουσες και καθαρίζουμε μόνες με 280 ευρώ!», μετέφερε την αγανάκτησή της η σχολική καθαρίστρια Ευγενία Αρουτσίδου, και συνέχισε: «Μία καθαρίστρια μπορεί να καθαρίσει όλα αυτά και θέλετε να είναι κιόλας απολυμασμένα; Δεν είμαστε σούπερ μαν. Σε 3 ώρες μπορούμε να καθαρίσουμε το πολύ 6 αίθουσες και τώρα μας δίνουν πάνω από 25 με 30 αίθουσες. Οι συναδέλφισσες έχουν πελαγώσει, πολλές λένε να παραιτηθούν». Υπό αυτές τις συνθήκες, μάλιστα, η κα Αρουτσίδου εξήγησε πως είναι αδύνατο να είναι όλες οι αίθουσες πλήρως καθαρισμένες, ενώ κατηγόρησε το Υπουργείο παιδείας ότι «μας εκμεταλλεύονται γιατί έχουμε ανάγκη».

Στ. Μακρυγιάννης: Μέχρι 15 παιδιά στην τάξη
Με μάσκες που έφεραν το σύνθημα «μέχρι 15 μαθητές στο τμήμα τώρα!» συμμετείχαν στην πορεία οι διαδηλωτές. Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών λίγες ώρες πριν το πρώτο κουδούνι επαναδιατύπωσε ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Ροδόπης «οι Τρεις Ιεράρχες» Στέφανος Μακρυγιάννης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο υπάρχουν ακόμη περί των 70 εκπαιδευτικών κενών στην Πρωτοβάθμια ν. Ροδόπης, γι’ αυτό ζήτησε να προχωρήσει «άμεσα» η β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών. Μετέφερε επίσης το κεντρικό αίτημα να υπάρχουν μέχρι 15 παιδιά ανά σχολική τάξη. Δεύτερον, αναφορικά με το ζήτημα της καθαριότητας, κατηγόρησε την κυβέρνηση, διότι «άργησε πάρα πολύ η διαδικασία προσλήψεων», ενώ χαρακτήρισε «αμφίβολο» το αν θα προλάβουν να καθαριστούν όλα τα σχολεία της περιοχής πλήρως μέχρι την Δευτέρας. Ζήτησε μονιμοποίηση των καθαριστριών, καθώς και πλήρες ωράριο για τις 3ωρες. Τρίτον, αναφορικά με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα την ύπαρξη ενός εκπαιδευτικού υπεύθυνου για την διαχείριση ύποπτου κρούσματος, τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υγειονομικά καταρτισμένοι ώστε να κάνουν κάτι τέτοιο, ούτε έχει παραληφθεί στα σχολεία ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Γ. Λεβέντης: Η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο που της έδωσε ο λαός
Παρών στη συγκέντρωση ήταν κι ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Κομοτηνής Γιάννης Λεβέντης. «Η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο που της έδωσε ο λαός, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας από τον Μάρτιο, κι έφτασε η κατάσταση τον Σεπτέμβριο, με όσα προβλήματα εμφανίζονται τώρα, τα οποία τελικά δεν είναι τωρινά… Όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε διαπιστωμένα προβλήματα, ελλείψεις σε κτίρια, υλικοτεχνική υποδομή, προσωπικό, για τα οποία και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή δεν έκαναν τίποτα για να βελτιωθεί η κατάσταση. Ερχόμαστε τώρα μοιραία να αντιμετωπίσουμε το αποτέλεσμα», δήλωσε αναλυτικά.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάνθηκε  για πρώτη φορά με ευρεία πλειοψηφία,  την αυστηρή επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία.