fbpx Έργα σε Μαρώνεια - Σάπες και Σαμοθράκη από τη ΔΕΥΑ Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 29 Απριλίου, 2017 - 11:00
ΕΝΔΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΕ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΑ ΠΑΓΟΥΡΙΑ

Έργα σε Μαρώνεια - Σάπες και Σαμοθράκη από τη ΔΕΥΑ Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Γιώργος Πετρίδης
Δήμος Μαρωνείας-Σαπών
Γιάννης Σταυρίδης
Σαμοθράκη
ΔΕΥΑΚ
Δημήτρης Καρασταύρου

Κατασκευές μονάδων Βιολογικών Καθαρισμών σε Παγούρια, Σάπες, Σαμοθράκη


Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Γιάννης Σταυρίδης: "Αποφύγαμε απένταξη έργου, που θα δημιουργούσε πολλά οικονομικά προβλήματα στον δήμο Μαρωνείας-Σαπών"

Διονύσης Βοργιάς

"Σήμερα δρομολογούνται δυο σημαντικά έργα που αφορούν δήμους της περιφέρειάς μας, σχετικά με το περιβάλλον, τους ανθρώπινους πόρους και τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των λημμάτων". Με αυτά τα λόγια, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης ανακοινώνει επίσημα, καθότι ο "Χ" είχε αναδείξει από την αρχή του μήνα του ζήτημα, ότι η ΔΕΥΑ Κομοτηνής αναλαμβάνει την υλοποίηση των Βιολογικών σε Σάπες και Σαμοθράκη. "Κερασάκι στην τούρτα" και ο μικρός αλλά καίριας σημασίας Βιολογικός στα Παγούρια!


Πιο αναλυτικά, σε έργα -μέσω ΕΣΠΑ- αποχέτευσης που κινδύνευαν να μείνουν ημιτελή και τελικά χωρίς αντίκρισμα για τους δημότες, έβαλε "πλάτη" η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κομοτηνής, δηλαδή στον Βιολογικό στις Σάπες αξίας 2,07 εκ. ευρώ και στον  Βιολογικό στη Σαμοθράκη αξίας 4,15 εκ. ευρώ. "Το έργο στις Σάπες ήταν αδρανοποιημένο από το 2012, ενώ το έργο στη Σαμοθράκη δε μπορούσε να χαρακτηριστεί κάπως ώστε να περάσει σε επόμενη προγραμματική περίοδο", συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου, ο οποίος αναφέρεται και στην αξία των διαδημοτικών έργων, που προέρχονται από μια μητροπολιτική ΔΕΥΑΚ. "Επεκτεινόμαστε σε άλλες περιοχές, που δεν είναι στα χωρικά όρια της αρμοδιότητάς μας. Έχουμε κάνει κάτι αντίστοιχο στον Ίασμο, και πλέον προχωράμε σε άλλες δυο περιοχές", αναφέρει. Σάπες και Σαμοθράκη, εμπιστεύονται τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει μετρήσιμα αποτελέσματα και σημαντικό έργο.


ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΑΠΩΝ
Για την αξία του έργου μας πληροφορεί ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Γιάννης Σταυρίδης. "Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων οδεύει προς υλοποίηση. Ήταν ένα έργο που προκηρύχτηκε το 2012, αποτελούνταν από τέσσερα υποέργα, και υπήρχε ένα πρόβλημα στην κατασκευή μονάδος βιολογικού καθαρισμού, γιατί δε μπορούσαμε να το υποστηρίξουμε με τις αντίστοιχες ειδικότητες", λέει κι επισημαίνει το ...κακό που απέφυγε ο δήμος, χάρη στην υποστήριξη της Κομοτηνής: "Το πιο σημαντικό για τους δημότες μας είναι ότι αποφύγαμε απένταξη έργου, που θα δημιουργούσε πολλά οικονομικά προβλήματα στον δήμο. Τα δυο από τα υποέργα ήταν το ένα στο 55% που ήταν τα δίκτυα του βιολογικού μέσα στις Σάπες (το οποίο φτάσαμε στο 95%) και το δεύτερο ήταν ο τεχνικός σύμβουλος του ΕΣΠΑ στον οποίο πάμε προς την ολοκλήρωση. Οπότε είχε μείνει η κατασκευή της μονάδας του βιολογικού (αξίας 2.070.000) και η μεταφορά του ρεύματος από τη ΔΕΗ στη μονάδα του βιολογικού (αξίας 90.000 ευρώ), τα οποία και υλοποιούμε τώρα με τη ΔΕΥΑΚ".


Συγκεκριμένα, ο αγωγός έχει συνολικό μήκος 25 χλμ, ενώ η Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων έχει δυναμικότητα 3.166 κ.μ.


ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
Αντίστοιχα, για τη Μονάδα Βιολογικού στην Καμαριώτισσα Σαμοθράκης, μας ενημερώνει ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, ο οποίος χαρακτήρισε τον βιολογικό ως ένα έργο ...ναυάγιο που τελικά σώζεται. "Είναι γνωστές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας. Η μεγάλη προσπάθεια που έχουμε κάνει -και θα συνεχίσουμε- αποδίδει πλέον αποτελέσματα. Ένα από τα  μεγάλα προβλήματα ήταν η περίπλοκη, ναυαγισμένη υπόθεση κατασκευής της πρώτης μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού στο νησί, έργο-ναυάγιο, ως αποτέλεσμα λαθών που αφήνει τον τόπο χωρίς την αναγκαία αυτή υποδομή έως σήμερα και με απειλή επιβάρυνσης στο ταμείο", αναφέρει.


"Το έργο αποχέτευση ομβρίων και ακάθαρτων του οικισμού Καμαριώτισσας εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα περιβάλλον-αειφόρος ανάπτυξη κι έχει προϋπολογισμό 4.150.000 ευρώ. Ο διπλός στόχος αποφυγής διόρθωσης και κατασκευής του έργου μπαίνει σταδιακά στον τελικό του δρόμο. Αποτελεί στοίχημα για εμάς να το υλοποιήσουμε στα στενά χρονικά όρια που ορίζουν και σ' αυτό οι αστοχίες του παρελθόντος. Η υλοποίηση του έργου αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης ισχυρού ενδοπεριφερειακού πνεύματος  αλληλεγγύης με την τριπλή συνεργασία δήμων", καταλήγει.


500.000 ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΑ ΠΑΓΟΥΡΙΑ
Το κέρδος που έχει η ΔΕΥΑ Κομοτηνής και, άρα, ο δήμος Κομοτηνής από τη "χείρα βοηθείας" στους γείτονες, είναι η υλοποίηση του Βιολογικού στα Παγούρια. "Θα υλοποιήσουμε κι ένα δικό μας πιο μικρό έργο, τον compact βιολογικό στον οικισμό Παγουρίων, όπου υπάρχει πρόβλημα στη διαχείριση των λημμάτων. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που λύνει περιβαλλοντικό πρόβλημα κι έχει αξία 500.000 ευρώ", είναι τα λόγια του Γιώργου Πετρίδη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ