fbpx Έρανος ανθρωπιάς στα τζαμιά της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 28 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

Έρανος ανθρωπιάς στα τζαμιά της Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
μουσουλμάνοι
Έρανος
Πυρόπληκτοι
Ανθρωπιά

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις από τις Μουφτείες Κομοτηνής, Ξάνθης, Διδυμοτείχου 


"Ελπίζω ο Θεός να είναι μαζί τους", το μήνυμα του συντοπίτη μας Μουσταφά Μπας Ισμαήλ στον "Χ"

Διονύσης Βοργιάς

Ευαισθητοποιημένοι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έδωσαν τον οβολό τους για τους πληγέντες της Αττικής, διδάσκοντας ότι μπορεί να έχουμε διαφορετική πίστη, έχουμε όμως ίδια πατρίδα και όλοι μοιραζόμαστε τον θρήνο και τον πόνο των συμπολιτών μας. 
Πιο συγκεκριμένα, έρανος για την συγκέντρωση χρημάτων υπέρ των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Ιουλίου σε όλα τα τζαμιά της Κομοτηνής. 


Άμεσα αντανακλαστικά από Μητρόπολη και Μουφτεία
Τόσο η Μητρόπολη Μαρωνείας - Κομοτηνής όσο και η Μουφτεία Κομοτηνής, έστειλαν βοήθεια από την Τετάρτη κιόλας για τους πληγέντες, ενώ και οι δύο ευαισθητοποιήθηκαν ώστε να πραγματοποιήσουν και εράνους εντός των χώρων λατρείας. 


Αυτό λοιπόν που έπραξε η Μουφτεία Κομοτηνής, με μέριμνα της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής, στο πλαίσιο της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής, αναμένεται να πράξει και η Μητρόπολη, στο πλαίσιο της καθιερωμένης προσευχής της Κυριακής, σε όλες τις ενορίες του νομού, όπως μας ενημέρωσε ο μητροπολίτης κος Παντελεήμων. 


Μήνυμα ανθρωπιάς από μουσουλμάνο συντοπίτη μας
Με μέριμνα της Διαχειριστικής σε όλα τα τζαμιά της Κομοτηνής οι πιστοί είχαν την ευκαιρία, ο καθένας στον βαθμό που ήθελε, να δωρίσουν κάποια χρήματα για τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας. Και το ενδιαφέρον δεν ήταν μικρό, μιας που πολλές δεκάδες μουσουλμάνοι έδωσαν από το υστέρημά τους σε αυτό τον καλό σκοπό. 


Ένας από αυτούς είναι και ο Μουσταφά Μπας Ισμαήλ, πρώην ιεροδιδάσκαλος στο τέμενος Παγουρίων, ο οποίος και δίνει το δικό του μήνυμα μέσα από "Χ". "Η άποψή μου είναι πως πρέπει να είμαστε κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους, αν και είμαστε μακριά σε απόσταση", είπε. Τα λόγια του πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για όλους μας, ανεξαρτήτως πίστης. "Είμαστε όλοι στην ίδια χώρα, χριστιανοί και μουσουλμάνοι όλοι μαζί. Ελπίζω να είναι ο Θεός μαζί τους και όπως μπορούμε εμείς από πλευράς μας θα βοηθήσουμε", σημειώνει και καταλήγει ότι ήταν "τραγικό που κάηκαν τόσοι άνθρωποι, τόσα σπίτια. Αυτοί είναι που ξέρουν καλύτερα τί είναι πυρκαγιές και τραγωδίες". 


Συλλυπητήριες ανακοινώσεις από τις Μουφτείες της Θράκης
Οι μουφτήδες Ξάνθης, Κομοτηνής, Διδυμοτείχου εξέδωσαν συλλυπητήριες ανακοινώσεις με τις οποίες γίνονταν "κοινωνοί" του πόνου των συμπολιτών μας στην Αθήνα. 


Συγκεκριμένα, ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή, με ανακοίνωσή του απευθύνθηκε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και προς τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. "Προσευχόμαστε στον Θεό να δώσει δύναμη και κουράγιο σε αυτούς που αγωνίζονται για τις ζωές τους,  στους πυρόπληκτους και στις οικογένειές τους", αναφερόταν μεταξύ άλλων σε αυτή.


Αξίζει να σημειώσουμε όλα τα λόγια του μουφτή: "Η καρδιά μας νιώθει βαθειά πληγωμένη εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν πλήξει την Πατρίδα μας, για τους ανθρώπους που έχασαν άδικα την ζωή τους, για εκείνους από τους συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται ως εγκαυματίες στα νοσοκομεία, διατρέχοντας κίνδυνο ζωής. Η θλίψη μας είναι ανείπωτη για το πλήγμα που έχει υποστεί το φυσικό περιβάλλον, το μεγάλο τραύμα που έχει πλήξει την φύση της Πατρίδας μας, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τα δάκρυα και ο βουβός πόνος μας, γίνονται προσευχές προς τον Θεό, να προσφέρει παραμυθία στους συμπατριώτες μας, που δοκιμάζονται σκληρά. Να προσφερθεί παρηγοριά στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν τόσο τραγικά.  Ειλικρινά, με τις σκέψεις και τις ευχές μας, στεκόμαστε δίπλα σε Σας, στα στελέχη της κυβέρνησής μας, στους άνδρες και στις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και της Αστυνομίας, που προσφέρουν με τόσο θαυμαστό τρόπο τις υπηρεσίες τους, εκεί που ο κίνδυνος είναι άμεσος και τραγικά αισθητός". 


Σε μία περίοδο που ακούγονται πολλά γύρω από τις Μουφτείες της Θράκης, οι κυβερνώντες καλούνται να αναλογιστούν το έργο, την ανθρωπιά, την συναίσθηση της πατρίδας και τα αντανακλαστικά τους σε εθνικές τραγωδίες.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ