fbpx Επτά κενά αναπληρωτών στα σχολεία της Ροδόπης μεσούσης της χρονιάς
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2019 - 10:00
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Επτά κενά αναπληρωτών στα σχολεία της Ροδόπης μεσούσης της χρονιάς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκπαιδευτικοί
Υπουργείο Παιδείας
Μαίρη Κοσμίδου

Τι είναι η «Λευκή Εβδομάδα» που θέλει να επαναφέρει το υπουργείο Παιδείας 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Επτά είναι συνολικά τα κενά εκπαιδευτικών στη Ροδόπη, σύμφωνα με την προϊσταμένη Β/θμιας Εκπαίδευσης του νομού Μαίρη Κοσμίδου. Πρόκειται φυσικά για κενά αναπληρωτών και προέκυψαν για διάφορους λόγους. Σύμφωνα με την προϊσταμένη κάποια από αυτά οφείλονται στο ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε πολλές προκηρύξεις και στο τέλος επιλέγουν αυτήν που είναι πλέον συμφέρουσα (υπάρχουν θέσεις μερικής και πλήρους απασχόλησης). 

Ωστόσο από τη Διεύθυνση έχει γίνει η σχετική προετοιμασία κατ’ εντολήν του υπουργείου και στις 8 Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των εκπαιδευτικών που λείπουν, ώστε η χρονιά να τελειώσει για όλα τα σχολεία με πληρότητα εκπαιδευτικών. 

Έρχονται μόνιμοι διορισμοί 
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, αλλά κανείς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό των ατόμων που θα προσληφθούν. Παρ’ όλα αυτά «η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Έχουμε τα ΦΕΚ ότι ξεκινάει το θέμα των διορισμών. Θα διοριστούν και μουσικοί. Ευελπιστούμε ότι πριν το τέλος της χρονιάς θα έχουμε τους μόνιμους διορισμούς» σχολιάζει η κα Κοσμίδου, που ενημερώνει επίσης ότι «η εκπαίδευση είχε να δει διορισμούς από το 2008 πλην ορισμένων αναδρομικών με δικαστικές αποφάσεις». 

Χαρακτηρίζει δε ως «ξενιτεμό» την κατάσταση που βιώνουν κάθε χρόνο οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που καλούνται να υπηρετήσουν σε σχολεία ανά την Ελλάδα και συνήθως πολύ μακριά από τις εστίες τους. 

Επανέρχεται η Λευκή Εβδομάδα; 
Την επαναφορά του θεσμού της “Λευκής Εβδομάδας” σε όλα τα σχολεία της χώρας, προκειμένου να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός, συζητούν οι υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης (σ.σ. εφαρμόστηκε το σχ. έτος 2004). Ήδη ο υπουργός Τουρισμού κατέθεσε πρόταση στην  υπουργό Παιδείας, με εναλλακτικές όσον αφορά τη χρονική στιγμή εφαρμογής της “Λευκής Εβδομάδας”, ακόμη και με τροποποίηση του προγράμματος του διδακτικού έτους. Σχετικό αίτημα αποτελεί και της Ομοσπονδίας των Ξενοδόχων (ΠΟΞ), το οποίο προβλέπει ολιγοήμερη «σχολική ανάπαυλα» κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, στα πρότυπα πολλών Ευρωπαϊκών χωρών.

Συγκεκριμένα οι ξενοδόχοι προτείνουν  ένα εκδρομικό τετραήμερο εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια του οποίου, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να έρχονται πιο κοντά στην ελληνική φύση και τα βουνά της, με προνομιακούς όρους φιλοξενίας και διαμονής.

Η πρόταση  της ΠΟΞ αποσκοπεί, πρωτίστως, στη διαμόρφωση πιο ευνοϊκών προϋποθέσεων και κινήτρων για περιηγήσεις και επισκέψεις οικογενειών στις περιοχές της ελληνικής υπαίθρου, με ταυτόχρονη ανάδειξη των πολιτιστικών και πολιτισμικών στοιχείων κάθε περιοχής και επιπρόσθετα, στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών στους δοκιμαζόμενους από την κρίση προορισμούς που στηρίζονται στον Έλληνα επισκέπτη.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αυτό η κα Κοσμίδου θυμάται ότι ο θεσμός «άφηνε ωραίο αποτύπωμα στους μαθητές». 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.