fbpx Επιτυχημένο το επιστημονικό συνέδριο μαθηματικών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 4 Απριλίου, 2017 - 11:00
ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΤΑ ...ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΥΑΛΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Επιτυχημένο το επιστημονικό συνέδριο μαθηματικών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαθηματικά
Μαθηματική Εταιρία Ροδόπης
Νίκος Νικολαϊδης
Βράβευση

Πρόεδρος Μαθηματικής Εταιρίας-Παραρτήματος Ροδόπης Ν. Νικολαΐδης: «Πήραμε ένα μεγάλο ρίσκο, γιατί παρουσιάσαμε ένα επιστημονικό συνέδριο με ερευνητικό έργο, κι όχι απλές ομιλίες»

Δυο μέρες γεμάτες μαθηματικά, προβληματισμούς, ιδέες, μέχρι και ...μουσική και βραβεύσεις

Διονύσης Βοργιάς

Τριάντα χρόνια γιόρτασε το παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, με την παράδοξη συγκυρία κανένα μέλος του προεδρείου του να μην είναι άνω των τριάντα ετών! Η «δίψα» της νέας μαθηματικής γενιάς, έφερε στην Κομοτηνή και μια επιστημονική διημερίδα, αποτέλεσμα των προσπαθειών του προεδρείου.


Πιο αναλυτικά, με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου Διδασκαλίας Μαθηματικών, με θέμα: «Τα μαθηματικά στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», που διεξήχθη στο Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κομοτηνής 1 και 2 Απριλίου 2017, από το Παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας (Ε.Μ.Ε.) σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Σημαντική η συμβολή των φροντιστηρίων Ορόσημο, Πολυδύναμο, Θεώρημα, Μεθοδικό.


Κατά τη διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκαν εισηγήσεις με θέματα που κάλυψαν τη διδασκαλία των μαθηματικών από το νηπιαγωγείο μέχρι την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι εξαιρετικές αυτές εισηγήσεις γοήτευσαν και προβλημάτισαν το ακροατήριο, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται από την πληθώρα των ερωτήσεων και του διαλόγου που δημιουργήθηκε κατά τον προβλεπόμενο χρόνο ερωτήσεων, αλλά και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.


Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και η βράβευση των επιτυχόντων μαθητών στους διαγωνισμούς της Ε.Μ.Ε.: 77ος «Θαλής», 77ος «Ευκλείδης», 7ος «Καραθεοδωρή»  και 2ος «Βίων». Οι μαθητές που δεν παρέλαβαν τα βραβεία και τα αναμνηστικά δώρα θα τα παραλάβουν εντός της εβδομάδας από την διεύθυνση του σχολείου τους.


Εκτός από μαθηματικά και βραβεύσεις, το πρόγραμμα περιελάμβανε και ...μουσική, καθώς ο καθηγητής μουσικής Χρήστος Χατζόπουλος, με μαθητές του, παρέθεσαν μικρή συναυλία το βράδυ του Σαββάτου.


«Το συνέδριο ήταν ένα άπιαστο όνειρο. Ένα ψέμα ...που συνδυάστηκε με την Πρωταπριλιά. Πήραμε ένα μεγάλο ρίσκο, γιατί παρουσιάσαμε ένα επιστημονικό συνέδριο με ερευνητικό έργο, κι όχι απλές ομιλίες. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, οι εργασίες εξαιρετικές και το πρόγραμμα τηρήθηκε κατά γράμμα», μας λέει για το συνέδριο ο πρόεδρος Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος αναδεικνύει πως «σημασία δεν έχει η ηλικία, αλλά η όρεξη, το μεράκι και ο εθελοντισμός. 


Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που έχουν περάσει από το παράρτημα κι ευελπιστούμε να κάνουμε τουλάχιστον το έργο που έχουν καταφέρει», και σας καλεί να γνωρίσετε τη μαθηματική εταιρία: «Θέλουμε όποιος έχει μαθηματικές ...ανησυχίες και τον ενδιαφέρει η μαθηματική έρευνα, να συμμετέχει και να στηρίξει το έργο μας». Επιπλέον, αναφέρει ότι του χρόνου, θα πραγματοποιηθούν μαθήματα προετοιμασίας όχι μόνο για την πρώτη φάση των διαγωνισμών.


Μαζί του και ο ταμίας Θοδωρής Καρκατσέλης, μας πληροφορεί ότι «είχαμε περίπου 100 εγγραφές, εκτός από τους εισηγητές και τους κεντρικούς μας ομιλητές. Ακούσαμε θετικά σχόλια κι ευελπιστούμε να πάμε ακόμη καλύτερα στις επόμενες δράσεις», και ο γενικός γραμματέας Αναστάσης Ψαθάς, ο οποίος μιλάει για την ενασχόλησή τους. «Αγαπάμε το επάγγελμα του μαθηματικού, γι’ αυτό και μπήκαμε στην εταιρεία. Θέλαμε να δείξουμε στον κόσμο πως έχει μπει ...νέο αίμα και πως είμαστε διατεθειμένοι να τρέξουμε πολύ και να διοργανώσουμε συνέδρια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι παλιότεροι έδειχναν λιγότερο μεράκι», τονίζει.


Κάποιες από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις θα παρατεθούν στην αυριανή έκδοση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά οι μικροί κυβερνήτες, έτσι βάφτισαν πρωθυπουργοί τους περιφερειάρχες,  αποδεικνύονται ότι είναι  γυμνοί από αρμοδιότητες και πόρους.