fbpx Επίτιμος διδάκτορας του ΔΠΘ ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Ιάκωβος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 5 Νοεμβρίου, 2016 - 10:30
ΑΝΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ

Επίτιμος διδάκτορας του ΔΠΘ ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Ιάκωβος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας
Εκδηλώσεις
Μητροπολίτης Πριγκιποννήσων
Μητροπολίτης

Συνάντηση του μητροπολίτη Πριγκιποννήσων με τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής,  με τον σεβασμιότατο Ιάκωβο να αναφέρεται στην περιοχή της Θράκης λέγοντας τα εξής "η περιοχή της Θράκης, όπως και η περιοχή της Κωνσταντινούπολης έχει πολλά ευαίσθητα προβλήματα και γι' αυτό αισθάνομαι και του δεσπότη και όλων τις ευθύνες και τις ευαισθησίες που έχουν για τον τόπο αυτόν"

Δήμητρα Συμεωνίδου

Την χαρά και την συγκίνησή του για την αναγόρευσή του ως επίτιμος διδάκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, εξέφρασε χθες από την Κομοτηνή, ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Ιάκωβος. Ο μητροπολίτης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής. 


Τον τιμώμενο προσφώνησε ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. Αθανάσιος Καραμπίνης και ο κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών καθηγητής Κωνσταντίνος Χατζόπουλος. Ακολούθησε ο έπαινος και η ανάγνωση ψηφίσματος του τιμωμένου, από τον πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας καθηγητή Μανώλη Βαρβούνη. Στη συνέχεια, ο τιμώμενος αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα από τον κοσμήτορα Κωνσταντίνο Χατζόπουλο. Ο τιμώμενος μίλησε με θέμα «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος άνευ Βυζαντινού Αυτοκράτορος», ενώ στη συνέχεια η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, απέδωσε ύμνους.


Ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης στην Κομοτηνή. Μάλιστα στο πλαίσιο της παρουσίας του στην πόλη μας είχε συνάντηση με τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα. Η συνάντηση έγινε το πρωί της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου, με τον μητροπολίτη Πριγκιποννήσων να αναφέρεται στην περιοχή της Θράκης λέγοντας τα εξής: "η περιοχή της Θράκης, όπως και η περιοχή της Κωνσταντινούπολης έχει πολλά ευαίσθητα προβλήματα και γι' αυτό αισθάνομαι και του δεσπότη και όλων τις ευθύνες και τις ευαισθησίες που έχουν για τον τόπο αυτόν".


Την ευχή για ειρήνη και συνύπαρξη με τους ετεροδόξους και ομόδοξους, για το καλό της Ελλάδας και της Τουρκίας, μετέφερε ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων.


"Εμείς εκεί έχουμε ανάλογα προβλήματα και ευαισθησίες που αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς γι' αυτό και αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι σε αυτόν τον ιστορικό τόπο".


Με θέρμη καλωσόρισε στην μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής τον σεβασμιότατο Πριγκιποννήσων και συνεχάρη τους ακαδημαϊκούς του ΔΠΘ γιατί, όπως είπε "επέλεξαν αυτήν την προσωπικότητα να τον συγκαταλέξουν μεταξύ των επί τιμή διδακτόρων του πανεπιστημίου μας". Όταν ήταν κληρικός στη μητρόπολη Ξάνθης ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής γνώρισε τον μητροπολίτη Πριγκιποννήσων "θυμάμαι να αναφέρεται σε σοφές ενέργειες τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο και στη ζωή εκεί. Εκεί η ζωή και η διακονία είναι ένα πανεπιστήμιο. Γι' αυτό είναι ιδιαίτερη τιμή να έχουμε ανάμεσά μας τον μητροπολίτη Πριγκιποννήσων. Εδώ είναι το σπίτι του και εμάς πρέπει να μας αισθάνεται σαν αδερφούς και παιδιά". Να σημειωθεί ότι ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων συνόδευε τον οικουμενικό πατριάρχη στην επίσκεψή του στη Θράκη. 


Νωρίτερα της αναγόρευσης του μητροπολίτη Πριγκιποννήσων σε επίτιμο διδάκτορα του ΔΠΘ πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής ημερίδα με θέμα «Οικουμενικό Πατριαρχείο: όψεις της διαχρονικής πορείας, της διακονίας και της προσφοράς του - Έκφραση τιμής στον Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβο». Η διοργάνωση ανήκε στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και επιστημονικός υπεύθυνος της ημερίδας είναι ο πρόεδρος του τμήματος και καθηγητής Μ.Γ. Βαρβούνης. Μεταξύ των ομιλητών και των θεματικών που αναπτύχθηκαν είναι οι εξής: Γεώργιος Χαριζάνης, από την Επισκοπή Βυζαντίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Κωνσταντίνος Κ. Χατζόπουλος, τα πατριαρχικά σιγίλια ίδρυσης των «ελληνικών σχολείων», Ελεωνόρα Ναξίδου, Οικουμενικό Πατριαρχείο και Εκκλησία της Ρωσίας: η διατάραξη των σχέσεων εξαιτίας του βουλγαρικού σχίσματος, Παναγιώτα Τζιβάρα, «Figli fedeli της Βενετιάς - περιπόθητα τέκνα της Μεγάλης Εκκλησίας»: οι σχέσεις των Βενετών υπηκόων του Ιονίου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, Ιωάννης Μπακιρτζής, Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στα χρόνια του βαλκανικού εθνικού και κοινωνικού μετασχηματισμού. Πρωταγωνιστικά πρόσωπα και κρίσιμα γεγονότα στο β΄ μισό του 19ου αιώνα, μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, Όψεις της ανορθόδοξης διακονίας και προσφοράς του Οικουμενικού Θρόνου, Δημοσθένης Στρατηγόπουλος, Η βιβλιοθήκη και το αρχειοφυλάκιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Γεώργιος Χ. Τσιγάρας, Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η συμβολή του στην αισθητική ενοποίηση των Ορθοδόξων της Βαλκανικής. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.