fbpx Επιστρέφει η λίμνη στο πάρκο - τέλος το συντριβάνι της πλατείας;
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Επιστρέφει η λίμνη στο πάρκο - τέλος το συντριβάνι της πλατείας;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανάπλαση
Δήμος Κομοτηνής
Μηνάς Κοσμίδης
Γιάννης Γκαράνης
Δημήτρης Καρασταύρου

Ενδιαφέρουσες προτάσεις αλλά και ιδέες που γεννούν προβληματισμό, ο πρώτος σχολιασμός του αρχιτεκτονικού σχεδίου που παρουσιάστηκε για το κέντρο της Κομοτηνής

Διονύσης Βοργιάς

Αποκαλυπτήρια του αρχιτεκτονικού σχεδίου που περιλαμβάνει παρεμβάσεις στους δύο κεντρικούς δημόσιους χώρους της Κομοτηνής, την πλατεία Ειρήνης και το πάρκο Αγίας Παρασκευής, έγιναν διαδικτυακά το απόγευμα της Τετάρτης 22/04.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο που παρουσιάστηκε με τη μορφή βίντεο φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Μηνά Κοσμίδη και της αρχιτεκτονικής ομάδας Minas Kosmidis Architects. Το σχέδιο έχει λάβει υπόψη τις απόψεις των δημοτών μετά από σχετικό ερωτηματολόγιο το οποίο κλήθηκαν να συμπληρώσουν όσοι επιθυμούσαν, ενώ όπως πρόσφατα δήλωσε στον «Χ» ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης η δημοτική αρχή σχεδιάζει παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των δύο χώρων, μετά κι από τις απαντήσεις των δημοτών. Η καταγραφή αποκαλύπτει την «ιδέα» που συνέλαβε η αρχιτεκτονική ομάδα για το κέντρο αλλά δεν είναι η τελική μελέτη. Δηλαδή, η δημοτική αρχή αναμένει την ανταπόκριση των δημοτών στο βίντεο, προκειμένου να προσαρμόσει εκ νέου τις επιλογές της, μέχρι το τελικό σχέδιο.

Γ. Γκαράνης: «Συγκεντρώθηκαν 2.000 απαντήσεις»
Πως «συγκεντρώθηκαν 2.000 απαντήσεις» δημοτών στο ερωτηματολόγιο έκανε γνωστό ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, προσθέτοντας πως «με βάση τις προτάσεις των πολιτών διαμορφώθηκε η πρόταση». Σύμφωνα με τον ίδιο «η Δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται την ανάγκη των πολιτών και δη των νέων να εκφραστούν στην καθημερινότητά τους σε χώρους οικείους. Η αναβάθμιση της πλατείας και του πάρκου αξίζει σε όλους τους χρήστες γι’ αυτό και οι προσωπικές τους επιλογές- προτάσεις, όπως αποτυπώθηκαν στα ερωτηματολόγια που συγκεντρώθηκαν, με αιτήματα για υπαίθριους χώρους άθλησης, αναψυχής, ξεκούρασης, συμπεριλήφθηκαν στο σχέδιο που προτείνει η ομάδα του Μηνά Κοσμίδη. Θεωρώ ότι οι όμορφοι τόποι αξίζουν και κερδίζουν την καλύτερη συμπεριφορά των χρηστών τους κι αυτό ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε με την ανάπλαση των δύο τοπόσημων της πόλης μας που ιδιαίτερα αγκάλιασαν οι πολίτες την περίοδο των εορτών καθώς πήραν χρώμα με τον στολισμό τους».

Δ. Καρασταύρου: «Lifting» πλατείας και πάρκου
Για «lifting» των δύο χώρων έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Έργων Δημήτρης Καρασταύρου και πρόσθεσε πως ταυτόχρονα «εγκαινιάζουμε μια διαδικασία διαλόγου μεταξύ του Δήμου και των δημοτών προκειμένου να γνωστοποιηθεί η πρότασή του με σκοπό να γίνουν τα όποια σχόλια και παρατηρήσεις από τους συνδημότες μας. Στόχος μας είναι να δώσουμε χρώμα, ζωντάνια στους κοινόχρηστους χώρους, με γνώμονα τη λειτουργικότητά τους και την ασφάλεια των πολιτών».

Οι βασικές προτάσεις και τα πρώτα σχόλια
Εντυπωσιάζουν κάποιες, προβληματίζουν άλλες, από τις βασικές προτάσεις της αρχιτεκτονικής ομάδας, οι οποίες όμως -επαναλαμβάνουμε- δεν είναι το τελικό προς υλοποίηση σχέδιο.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ενίσχυση των χώρων πρασίνου τόσο στην πλατεία όσο και στο πάρκο, καθώς κι ενίσχυση των χώρων ανάπαυσης και άθλησης, με ποικίλους τρόπους. Παραμένει η βασική υποδομή της πλατείας και οι περισσότερες υποδομές του πάρκου.

Στην πλατεία Ειρήνης οι προτεινόμενες παρεμβάσεις σχετίζονται κυρίως με την ανάπτυξη της φύτευσης, την προσθήκη χρώματος, όμορφων χώρων ανάπαυσης και τη δημιουργία χαράξεων στο επίπεδο του εδάφους, όπως και πλείστες αισθητικές παρεμβάσεις. Επίσης, αξιοποιείται δημιουργικά ο χώρος πάνω από το ΚΕΠ της πλατείας, που «μεταμορφώνεται» σε πλατεία.. μέσα στην πλατεία.

Προβληματίζει, όμως, η απουσία του κεντρικού σιντριβανιού - σημείου κατατεθέν στην πόλη, το οποίο δεν διακρίνεται στο βίντεο, αλλά στη θέση του υπάρχει χώρος πρασίνου. Καλό θα ήταν να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε και να διατηρηθεί το σιντριβάνι και να ενισχυθεί το πράσινο. Επίσης, προβληματίζει η νέα μορφή της παιδικής χαράς, που φαίνεται να μην είναι περιφραγμένη, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά και τυχόν βανδαλισμούς.

Στο πάρκο Αγίας Παρασκευής, βασική προτεινόμενη αλλαγή είναι η επιστροφή της λίμνης, αλλά σε μία πιο σύγχρονη πρόταση και το «ξήλωμα» των απαράδεκτων σιντριβανιών. Συγχρόνως, φαίνεται πως ενισχύονται οι διαδρομές περιπάτου, οι αθλητικές υποδομές με την τοποθέτηση οργάνων και τη δημιουργία mini γηπέδων, αλλά και γενικότερα η λειτουργικότητα του πάρκου.

Προβληματίζει, όμως, το εάν το σχέδιο εγγυάται την ασφάλεια των παιδιών στη λίμνη, αλλά και την πρόληψη συχνών βανδαλισμών που ταλαιπωρούν διαχρονικά το πάρκο.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει κι η πρόταση «ενοποίησης» της πλατείας και του πάρκου, με τη δημιουργία μίας νοητής διαδρομής, ώστε ο περιπατητής να μην σταματά μόνο στο Σπαθί, αλλά να «βλέπει» τη συνέχεια, δηλαδή το πάρκο.

Ωστόσο, εδώ προβληματίζει η προτεινόμενη -σύμφωνα πάντα με το βίντεο- «υποβάθμιση» του Μνημείου Πεσόντων Ηρώων, του οποίου ο περιβάλλων χώρος καταργείται, προκειμένου να υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση στο πάρκο.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν πρόχειρα συμπεράσματα-διαπιστώσεις, με βάση το βίντεο που δημοσιεύτηκε στις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης 22/04 από τη δημοτική αρχή. Πολλά αναμένεται να διευκρινιστούν προσεχώς, μεταξύ των οποίων και το σημαντικότερο, εάν τελικά το αρχιτεκτονικό αυτό σχέδιο θα τύχει εφαρμογής και εάν ναι, σε ποιο βαθμό θα ακολουθηθούν όσα προτάθηκαν από τους αρχιτέκτονες.

Βίντεο:


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;