fbpx Επιστημονικό «όχι» κατά του Χρυσού
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Επιστημονικό «όχι» κατά του Χρυσού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρυσός
Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου

Όχι μόνο οι πολιτικοί φορείς, αλλά και αμερόληπτοι επιστήμονες, συντάσσονται κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού στην Θράκη

Διονύσης Βοργιάς

Μεγάλη ενημερωτική – επιστημονική εκδήλωση κατά του χρυσού πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 13 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή, με κεντρικό οργανωτή την Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού και θέμα: «Τί σημαίνει εξόρυξη Χρυσού για τον τόπο μας;».

Επαναδιατυπώθηκε το «όχι» των φορέων
Η εκδήλωση αποτέλεσε συνδιοργάνωση με τους: Δήμος Μαρώνειας – Σαπών, Δήμος Κομοτηνής, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, ΕΛΜΕ Ν. Ροδόπης και πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην ΡΕΞ). Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου χαρακτήρισε το ζήτημα «σοβαρό» και υπογράμμισε ότι η εδώ και τριάντα χρόνια θέση του κατά των εξορύξεων δεν έχει αλλάξει σπιθαμή και κατ’ αυτό τον τρόπο θα εργαστεί και ως βουλευτής.

Για επικύρωση του «όχι» στον Χρυσό έκανε λόγο ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ζητώντας από την κυβέρνηση – εάν έχει μία τέτοια επένδυση στα σχέδιά της –να την αναστείλει, γιατί αποτελεί κίνδυνο προς τη δημόσια υγεία.

«Είμαστε όλοι ενωμένοι αντίθετοι στην εξόρυξη Χρυσού» διαμήνυσε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, εξηγώντας ότι η θέση της τοπικής κοινωνίας δεν έχει αλλάξει εδώ και είκοσι χρόνια, θυμίζοντας και το ομόφωνο «όχι» του περιφερειακού συμβουλίου.Τα «όχι» των δημοτικών συμβουλίων Μαρωνείας – Σαπών και Κομοτηνής αντίστοιχα, μετέφεραν και μέσω μικροφώνων οι δήμαρχοι Ντίνος Χαριτόπουλος και Γιάννης Γκαράνης. Ο πρώτος ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που έχει ξεκινήσει με απόλυτη συμφωνία όλων ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών κατά του Χρυσού και ο δεύτερος συμφώνησε σε αυτές. Για «καταστροφή όχι επένδυση» έκανε λόγο ο πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ροδόπης Στέφανος Μακρυγιάννης. Συστράτευση και ενημέρωση πόρτα – πόρτα και μέσω των σχολείων ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης Μιχάλης Βασιλειάδης. Για επιστημονικά τεκμηριωμένη αντίθεση στην εξόρυξη χρυσού έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας.

Επιστημονικό «όχι»
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι Γεώργιος Τριανταφυλλίδης επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ μηχανικός μεταλλείων, Ιωάννης Τέντες καθηγητής Βιοχημείας, Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ, Δάνος Σεργκελίδης αν. καθηγητής Κτηνιατρικής ΑΠΘ, Τόλης Παπαγεωργίου πολιτικός μηχανικός (από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων) δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Ακολουθούν αποσπάσματα των ομιλιών τους.

Γ. Τριανταφυλλίδης: «Ούτε για πλάκα δίπλα μου οι εταιρίες»
Την πόρτα εξόδου στις εταιρίες εξόρυξης χρυσού και στα υπουργεία που τις αδειοδοτούν έδειξε ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης. «Βαρέθηκα να τα λέω – δεν θέλω τις εταιρίες ούτε για πλάκα δίπλα μου» είπε σχηματικά ζητώντας από τις εταιρίες «να αντιμετωπίσουν τους ανθρώπους ως ανθρώπους και όχι ως ζώα». Κατηγόρησε τις εταιρίες ότι «ρίχνουν τόνους κυανίου», το οποίο και καταλήγει στο περιβάλλον με οδυνηρές συνέπειες. «Στόχος είναι όλο το ανατολικό τμήμα του νομού, αν γίνει μεταλλείο δεν θα έχετε νερό να πιείτε» διαμήνυσε καλώντας τις τοπικές κοινωνίες να συνεχίσουν τον αγώνα και καλώντας σε αυτό τον αγώνα και τους νεότερους.

Ι. Τέντες: «Ισχυρότατο δηλητήριο το κυάνιο»
Για την χημεία του ζητήματος πληροφόρησε ο Ιωάννης Τέντες, κατηγορώντας ότι οι εξορύξεις επηρεάζουν «την δημόσια υγεία και άλλες δραστηριότητες που είναι όλη η οικονομική και επιχειρηματική κίνηση στην περιοχή της Θράκης». Μιλώντας για την μεταλλουργία χαρακτήρισε «ύποπτη» την χημεία που χρησιμοποιείται, φέρνοντας ως πρώτο παράδειγμα το κυάνιο που είναι «ένα ισχυρότατο δηλητήριο […] δεν είμαστε βέβαιοι ότι η εταιρία ελέγχει την διασπορά του». Κατήγγειλε την εταιρία για «σκοτεινά σημεία στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων» κι επίσης πρόσθεσε ότι ακόμη κι αν δεν φτάσουμε στο κυάνιο και μόνο οι εκρήξεις που θα γίνουν σε Σάπες και Πέραμα, έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Δ. Σεργκενλίδης: «Το μόνο που μένει στην τοπική κοινωνία είναι οι αρρώστιες»
«Όλες οι μέθοδοι εξόρυξης έχουν προβλήματα» ξεκαθάρισε εξ αρχής ο Δάνος Σεργκενλίδης, ο οποίος δεν στάθηκε κυρίως σε αυτό αλλά στην αδυναμία αποκατάστασης του περιβάλλοντος, παρότι η εταιρία διατείνεται ότι το περιβάλλον θα αποκατασταθεί. Κατηγόρησε την Eldorado πως το μόνο που θα αφήσει πίσω της είναι τοξικά απόβλητα και αρρώστιες για την τοπική κοινωνία, αναφέροντας πολλές περιπτώσεις όπου τα χρυσωρυχεία αφήνουν πίσω τους «λίμνες τοξικών αποβλήτων». «Αυτοί θα πάρουν τα χρήματα και θα τα πάνε σε offshore εταιρίες – εδώ δεν θα μείνει ζωή στον τόπο» είπε.

Τ. Παπαγεωργίου: «Να πετάξουμε την εταιρία»
«Είμαι εδώ μετά από 20 χρόνια» τόνισε ο Τόλης Παπαγεωργίου, θυμίζοντας πως «με τον αγώνα τον δικό σας (εν. ΜΜΕ) και τον δικό μας, κατορθώσαμε να φέρουμε σε άσχημο χάλι την εταιρία. Τώρα χρειάζεται μία αγάντα να την πετάξουμε. Η εταιρία δεν έχει δυνατότητες». Δεν έκρυψε πως ο κόσμος, ιδίως στην Χαλκιδική, «έχει κουραστεί και ταλαιπωρηθεί με τις δίκες» διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτό «δεν είναι σιωπή». «Η Θράκη είναι σύσσωμη κατά (των χρυσωρυχείων) και η εταιρία δεν θα προκόψει» κατέληξε συνθηματικά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ