fbpx Επιστήμονες από όλη την Ελλάδα προσελκύει το σεμινάριο του Νεφρολογικού Τμήματος Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:00
ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Επιστήμονες από όλη την Ελλάδα προσελκύει το σεμινάριο του Νεφρολογικού Τμήματος Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιατρική
Κλινική Ιατρική
Σεμινάριο

Συνέχεια στην 12ετή προσπάθεια να καταστούν τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες, ευχάριστο, κατανοητό και ενδιαφέρον τμήμα της κλινικής ιατρικής

Δήμητρα Συμεωνίδου

Επιστήμονες από όλη την Ελλάδα προσελκύει το 12ο Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Υγρών, Ηλεκτρολυτών και Οξεοβασικής Ισορροπίας, που διοργανώνεται από την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με το Νεφρολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής και το Ινστιτούτο Μελέτης & Ενημέρωσης για τα Υγρά τους Ηλεκτρολύτες και την Οξεοβασική Ισορροπία. Οι εργασίες του ξεκίνησαν την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου δίνοντας συνέχεια στην 12ετή προσπάθεια να καταστούν τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες, ευχάριστο, κατανοητό και ενδιαφέρον τμήμα της κλινικής ιατρικής και ολοκληρώνονται σήμερα στην Κομοτηνή. 

Τις διαταραχές των υγρών ηλεκτρολυτών και της οξεοβασικής ισορροπίας, αναδεικνύει το φετινό σεμινάριο, που περιλαμβάνει έξι στρογγυλά τραπέζια με πέντε ομιλητές έκαστος. Η φετινή θεματολογία προέρχεται από τα υγρά (το ύδωρ δηλαδή) και τους ηλεκτρολύτες (κυρίως το νάτριο), με αρκετές νέες και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, αλλά και με εισηγήσεις που έχουν τεθεί ξανά στο παρελθόν. Η διατήρηση φυσιολογικού του ισοζυγίου των σωματικών υγρών και των ηλεκτρολυτών, αποτελεί εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, η οποία είναι τελείως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και βρίσκεται σε σημαντικό βαθμό υπό τον έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό, η σωστή ερμηνεία των διαταραχών ύδατος και ηλεκτρολυτών, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική για την διαγνωστική προσέγγιση και την τελική θεραπευτική αντιμετώπιση των καταστάσεων που τις προκαλούν, είτε τις συνοδεύουν. 

Το πρωί της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα το κλινικό φροντιστήριο, όπου αναλύθηκαν σε βάθος θέματα σημαντικά, τα οποία συνδυάστηκαν με την παρουσίαση των σύγχρονων ερευνητικών, διαγνωστικών και θεραπευτικών εξελίξεων με την κλινική εφαρμογή τους. Το κλινικό φροντιστήριο με εισηγητή τον συντονιστή διευθυντή του Νεφρολογικού Τμήματος Κομοτηνής Κ. Μαυροματίδη, είχε ως θέμα του την: «Φυσιολογία του νατρίου και του ύδατος –την υπο- και την υπερ-νατριαιμία».

Προηγήθηκε εισήγηση για την φυσιολογία που αφορούσε το νάτριο και το ύδωρ και ακολούθησε ανάλυση της υπο- και υπερ-νατριαιμίας, όπως και παραδείγματα διαταραχών ύδατος και νατρίου που συζητήθηκαν με το ακροατήριο. Γιατροί από κάθε γωνιά της χώρας, μέχρι και από την μακρινή Κρήτη, εγγράφηκαν και παρακολούθησαν το πεντάωρης διάρκειας φροντιστήριο, με τον κο Μαυροματίδη να εξηγεί ότι "επιδιώκει να κάνει το θέμα πιο βατό" και εξέφρασε την πεποίθηση πως "κάτι θα κερδίσει ακόμη και ο πιο αδαής. Άλλωστε αυτά τα θέματα έχουν εφαρμογή σε όλους τους αρρώστους". Γιατροί κάθε ειδικότητας παρακολούθησαν το σεμινάριο και όχι μόνο επιστήμονες της νεφρολογίας, όπως έσπευσε να εξηγήσει ο εισηγητής "εφόσον χρειάζεται ο ασθενής έναν ορό και την οδηγία την δίνει ο παιδίατρος ή ο παθολόγος αυτούς αφορά το θέμα, πρέπει να ξέρει τι κάνει". Και φέτος παρουσιάστηκε όσο γινόταν πιο απλά η θεματολογία, ώστε να γίνει κατανοητή και συζητήθηκε σε βάθος, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού αφορά τον κάθε ασθενή της καθημερινής κλινική πράξης. 

Το Νεφρολογικό Τμήμα διδάσκει το συγκεκριμένο αντικείμενο επαρκώς και γι' αυτό άλλωστε τα ετήσια σεμινάρια προσελκύουν κάθε χρόνο επιστήμονες από όλη τη χώρα. 

Επίσης, το σεμινάριο όπως κάθε χρόνο εστιάζοντας στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα μετά από αρκετή προετοιμασία, θα διαθέσει σε όλους τους εγγεγραμμένους που θα συμμετέχουν, τον τόμο των εισηγήσεων με όλες τις ομιλίες των προσκεκλημένων και τις παρουσιάσεις (ppt) σε ηλεκτρονική μορφή.

Το 12ο Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Υγρών, Ηλεκτρολυτών και Οξεοβασικής Ισορροπίας, ολοκληρώνει τις εργασίες του σήμερα Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι για την παρακολούθησή του χορηγούνται 15 μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης (CME- CPDcredits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο