fbpx Επισήμως «περίκλειστη» η Περιφέρεια ΑΜΘ - Έκλεισε και η Νυμφαία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020 - 10:00
ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΩΣ 15/7

Επισήμως «περίκλειστη» η Περιφέρεια ΑΜΘ - Έκλεισε και η Νυμφαία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
μεθοριακός σταθμός Νυμφαίας
Μακάζα
Τουρισμός

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν άρση της απόφασης - Οι ξένοι δεν έρχονται, αλλά οι Έλληνες περνούν «απέναντι»

Θανάσης Τσολάκης

Κατέβηκε και «επίσημα» από χθες η μπάρα στο μεθοριακό σημείο διέλευσης Νυμφαία - Μακάζα και έτσι οι Βούλγαροι πολίτες -και οι Βαλκάνιοι εν γένει- δεν μπορούν να εισέλθουν στην Θράκη για τουρισμό. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί σε όλα σημεία διέλευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η τουριστική επίσκεψη Βαλκάνιων στην Ελλάδα είναι εφικτή μόνο μέσω του τελωνείου του Προμαχώνα (μιλώντας πάντα για τον οδικό τουρισμό).

Η απόφαση, που εν τοις πράγμασι συνιστά τον αποκλεισμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την τουριστική «πίτα», τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουλίου, υπογράφουν οι υπουργοί υγείας Βασίλης Κικίλιας και υποδομών - μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής.

«(εν. αποφασίζουμε) Τον προσωρινό περιορισμό εν όλω των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων με τη Βουλγαρία για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια, καθώς και την απαγόρευση εισόδου προσώπων στην ελληνική Επικράτεια από τη Βουλγαρία, με την εξαίρεση του συνοριακού σημείου ελέγχου του Προμαχώνα. Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει: α) Έλληνες πολίτες, κατόχους άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κυρία κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα, β) τη διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων και γ) την είσοδο προσώπων για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα.», αναφέρει η απόφαση που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ με αρ. 2733 και έχει τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Δευτέρας.

Τούτων δοθέντων, η επίσκεψη του «Χ» στο μεθοριακό σημείο διέλευσης της Νυμφαίας επιβεβαίωσε απλώς του λόγου το ασφαλές, καθώς ο χώρος ήταν άδειος, το ρεύμα εισόδου τύποις «κλειστό» (αφού ανοίγει μόνο γι’ αυτούς που πληρούν προϋποθέσεις εισόδου) και το ρεύμα εξόδου ανοιχτό και με αρκετή κίνηση αφού δεν ήταν λίγοι οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι που επέστρεφαν στις πατρίδες τους, έχοντας κάνει προφανώς διακοπές στην περιοχή μας. Στην αναμονή κατεγράφησαν και ελάχιστοι Έλληνες, αφού οι Έλληνες μπορούν ελεύθερα να «μπαινοβγαίνουν» και στη Βουλγαρία και στην Τουρκία.

«Πονοκέφαλος» το «πήγαινε - έλα» των Ελλήνων 
Πέραν του τελωνείου των Καστανεών που είναι κλειστό για «εθνικούς λόγους» και λόγω της μεγάλης -πρόσφατης- έντασης στο μεταναστευτικό και της Ξάνθης -Ζλάτογκραντ που έχει κλείσει εκατέρωθεν λόγω της μεγάλης αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου, όλα τα άλλα τελωνεία - σημεία διέλευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παραμένουν στη διάθεση των Ελλήνων οι οποίοι μπορούν ανά πάσα στιγμή τα χρησιμοποιούν και μάλιστα χωρίς έλεγχο, αφού παρά τις δεσμεύσεις περί του αντιθέτου, δεν έχει εγκατασταθεί σε κανένα από αυτά κινητό συνεργείο του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια ελέγχων.

«Αφού λέμε ότι τα τελωνεία της ΑΜΘ είναι κλειστά και μόνο για ειδικούς λόγους μπορεί να μπει κάποιος, το ίδιο να ισχύει και για τους Έλληνες: να φεύγουν μόνο για ειδικό λόγο και με άδεια» σχολιάζει στον «Χ» ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας της ΑΜΘ Κώστας Βενετίδης. Διευκρινίζει μάλιστα ότι η δήλωσή του αυτή, αφορά αποκλειστικά το αντικείμενο του ήτοι την προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς βέβαια να παραβλέπει την οικονομική ζημία που συντελείται - πλην όμως περιορίστηκε στο να σχολιάσει αυτά που άπτονται αμεσότερα της θεσμικής του ιδιότητας.

Β. Μαυρίδης: «Γίνεται διάκριση σε βάρος της Περιφέρειάς μας»
Θέση στις επάλξεις του αγώνα για την ανατροπή της δυσμενούς εξέλιξης, παίρνουν και οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσω της ΠΕΔ και υπό το πρίσμα ότι «υπάρχει στέρηση εσόδων στους δήμους έμμεσα αφού πλήττονται οι επαγγελματίες που πληρώνουν τέλη στους δήμους», όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Μαυρίδης μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm.

Πέρα από αυτό όμως, στη μεγάλη εικόνα, οι 22 δήμαρχοι της ΑΜΘ έχουν την εκτίμηση την οποία κόμισε δημοσίως ο Βασίλης Μαυρίδης ότι «υπάρχει διάκριση σε βάρος της Περιφέρειας μας» όπως λέει και συνεχίζει: «δεν θέλω να πιστεύω ότι γίνεται εσκεμμένα, αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει». 

Οι 22 δήμαρχοι έκαναν χθες μία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης αποφασίζοντας να μην μπουν «στον πόλεμο των ανακοινώσεων», που μπορεί εν τέλει να είναι και ατελέσφορος, αλλά να επιδιώξουν επικοινωνία με τους δύο υπουργούς (Κικίλια και Καραμανλή) ώστε «να αναθεωρήσουν άμεσα τις αποφάσεις τους, που συνιστούν αδικία για την περιοχή μας», όπως λέει ο κος Μαυρίδης. 

Ταυτόχρονα, τους απασχόλησε και το ζήτημα των κλιμακίων των ΕΟΔΥ, που δεν ήρθαν ποτέ στα τελωνεία της περιοχής.

«Δεν μπορώ να δεχτώ το αφήγημα ότι η ΕΕ μας υποχρεώνει να έχουμε μόνο μία είσοδο-έξοδο στη χώρα (αυτή του Προμαχώνα). Εφόσον επιτρέπεται σε Βαλκάνιους να έρχονται στην Ελλάδα, θα έπρεπε να έρχονται από όλες τις εισόδους.  Φυσικά με όλα τα μέτρα που προβλέπονται. Στους Κήπους δεν επιτρέπουμε -και σωστά- να έρχονται Τούρκοι, όμως μπαίνουν και βγαίνουν Έλληνες στην Τουρκία, χωρίς κανέναν έλεγχο.

Επίσης δεν υλοποιήθηκε η υπόσχεση για κλιμάκια του ΕΟΔΥ από 1ης Ιουλίου» λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ορεστιάδας.

Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βουλγαρία

Εν τω μεταξύ, και σύμφωνα με το ΦΕΚ, όλες αυτές οι απαγορεύσεις ισχύουν μέχρι 15 Ιουλίου, οπόταν και θα επανεξεταστεί η κατάσταση εντός και εκτός Ελλάδος. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η Βουλγαρία επεξέτεινε την ισχύει της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης λόγω covid-19» μέχρι 31 Ιουλίου, εύκολα συμπεραίνει κανείς τι μέλλει γενέσθαι.

Βίντεο - Ρεπορτάζ:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κυβέρνηση  και υπουργοί, προσπαθούν  να δώσουν μία άκρως ενθαρρυντική και αισιόδοξη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα με δόσεις και  με σταδιακές βελτιώσεις σε  εστίαση και   διασκέδαση.