fbpx Επενδύει στη βιωσιμότητά του ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Βιστωνίδας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 17 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕΣΩ ΕΠΑλΘ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜ-Θ

Επενδύει στη βιωσιμότητά του ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Βιστωνίδας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλιεία
Βιστωνίδα

Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας Γιώργος Γκίλης μιλάει στον "Χ" για το επενδυτικό έργο, στόχος του οποίου είναι η αύξηση της παραγωγής

Λιγότερα από το παρελθόν τα μέλη του συνεταιρισμού, ο κόσμος φεύγει από τις λιμνοθάλασσες, αλλά ο συνεταιρισμός χρειάζεται χέρια

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ένα επενδυτικό έργο στοχευμένο στην παραγωγή ψαριών, υλοποιεί ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Βιστωνίδας και Βιστωνικού κόλπου. Το σχέδιο χρηματοδοτείται, μαζί με ακόμη 111 επενδυτικά έργα, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας. Αναλυτικότερα, ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η έγκριση των αποτελεσμάτων της συγκριτικής αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης, που έχουν υποβληθεί για τα Μέτρα 3.2.2 και 4.2.4 «Παραγωγικές επενδύσεις στην Υδατοκαλλιέργεια» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020. Συνολικά εγκρίθηκαν 112 επενδυτικά έργα με επιλέξιμο προϋπολογισμό 93,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αποτελούν τη Δημόσια Δαπάνη (εθνικοί και κοινοτικοί πόροι).

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, με την έγκριση των ανωτέρω επενδυτικών έργων στον ταχέως αναπτυσσόμενο ελληνικό κλάδο των υδατοκαλλιεργειών ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίησή τους και, με βάση τους φακέλους που υποβλήθηκαν, θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 164 νέες θέσεις εργασίας. Σε αυτά περιλαμβάνεται το έργο «Εκσυγχρονισμός του εκτατικού ιχθυοτροφείου της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας-Λάγους», με φορέα επένδυσης τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Βιστωνίδας και Βιστωνικού κόλπου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 94.244,14 ευρώ, εκ των οποίων οι 56.546,48 (60%) αποτελούν Δημόσια Δαπάνη.

Τις λεπτομέρειες της επένδυσης παρουσίασε μέσω του "Χ" ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας και Βιστωνικού κόλπου Γιώργος Γκίλης. "Το σχέδιο αφορά το σκέπασμα των στάβλων διαχείμασης, εκεί δηλαδή όπου ξεχειμωνιάζουν τα ψάρια μας. Είναι το δίχτυ προστασίας που θα μπει από πάνω, γιατί έχουμε πολλά ψαροφάγα πουλιά και βάζοντας μέσα την παραγωγή μας τους προσφέρουμε ένα πιάτο φαγητό. Αυτό θέλουμε να το περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο με οικολογικούς τρόπους, ώστε να προστατέψουμε την παραγωγή μας", λέει.

Στον συνεταιρισμό αξιοποιούν αυτήν την πρώτη χρηματοδότηση και σχεδιάζουν ήδη για την επόμενη προκήρυξη, εφόσον αυτή εκδοθεί με χρήματα που θα περισσέψουν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας. Όλα αυτά λελογισμένα, όπως λέει ο κος Γκίλης "θα δούμε τι χρειάζεται ο συνεταιρισμός, πράγματα που μπορούμε και να πληρώσουμε και να μείνουν στον συνεταιρισμό. Με μικρά βήματα απλώνουμε τα πόδια μας όσο μπορούμε".

Σήμερα στον Συνεταιρισμό η δουλειά βγαίνει δύσκολα από τα 36 μέλη, με τον πρόεδρο να λέει μετά λύπης του "πριν από 25 χρόνια που μπήκα στον συνεταιρισμό ήμασταν 76 μέλη και τώρα τα μέλη είναι 36. Ο κόσμος φεύγει από τις λιμνοθάλασσες, γιατί δεν υπάρχει όφελος". Όμως η δουλειά στη Βιστωνίδα με τα 45 χιλιάδες στρέμματα χρειάζεται χέρια και ο κος Γκίλης δηλώνει ότι μπορούν να υλοποιηθούν διάφορα επενδυτικά σχέδια. Σήμερα όμως για τον συνεταιρισμό προέχει η παραγωγή. "Αυτή την στιγμή μας καίει να έχουμε ένα εισόδημα το οποίο είναι ικανοποιητικό και να κρατήσουμε τον κόσμο στις λιμνοθάλασσες". 


Αθερίνα, κεφάλια, αλλά όχι τσιπούρα
Η φετινή παραγωγή αθερίνας δεν ικανοποίησε τα μέλη του συνεταιρισμού. Η παραγωγή ανήλθε στους 50 τόνους, ενώ υπήρχαν προσδοκίες για τουλάχιστον τριπλάσια ποσότητα. Στην Ιταλία στάλθηκε το 95% της παραγωγής και μία μικρή ποσότητα στην ελληνική αγορά. Με ξακουστό κεφάλι της Βιστωνίδος ασχολούνται αυτήν την περίοδο οι αλιείς του συνεταιρισμού και θα συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι τον Ιουνίο. Και ενώ η ποσότητα τους ικανοποιεί, οι τιμές είναι πολύ χαμηλές.  "Η αρχική τιμή είναι από 1,60 έως 1,80 και αν είναι τα μικρά που δίνουμε για εξαγωγή φτάνει τα 50 με 60 λεπτά. Εγώ όταν μπήκα στον συνεταιρισμό πριν από 25 χρόνια πουλούσαμε 1.020 δραχμές τα κεφάλια. Γι' αυτό περιμέναμε την αθερίνα, εκείνη θα μας σήκωνε λίγο...", λέει ο κος Γκίλης.

Η τσιπούρα έλειψε από τον συνεταιρισμό φέτος, λόγω της καταστροφής το 2017. Μέχρι σήμερα τα μέλη του συνεταιρισμού περιμένουν για το αν θα αποζημιωθούν για την παγωνιά του 2017. Τις συνέπειες εκείνης της παγωνιάς οι αλιείς τις βιώνουν μέχρι σήμερα, γιατί όπως εξηγεί ο πρόεδρος του συνεταιρισμού "στη λιμνοθάλασσα όταν πάθεις ζημιά στον γόνο μιας χρονιάς είσαι τρία χρόνια πίσω. Πιστεύω του χρόνου, αν βοηθήσει ο καιρός και μπορέσουμε και την κρατήσουμε, θα έχουμε παραγωγή και στην τσιπούρα".


Παρεμβάσεις στη Λίμνη με τη βοήθεια της Περιφέρειας ΑΜ-Θ
Με βοήθεια εκ των έσω και συγκεκριμένα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στον Συνεταιρισμό επιδιώκουν να λύσουν και άλλα προβλήματα. Προ δεκαπέντε περίπου ημερών την περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας στο Πόρτο Λάγος επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος όπου ενημερώθηκε από τους επαγγελματίες και τους φορείς της περιοχής για τα ζητήματα που σχετίζονται με τη λίμνη.

Ο κος Μέτιος, ο οποίος συνοδευόταν από στελέχη της Περιφέρειας, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας Γιώργο Γκίλη, τον δήμαρχο Αβδήρων Γιώργο Τσιτιρίδη, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νέας Κεσσάνης και εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας. Στη συνάντηση ο κος Μέτιος ενημερώθηκε για τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή και έκανε γνωστό πως η Περιφέρεια ΑΜΘ χρηματοδοτεί μελέτη για τη συνολική διευθέτηση της λίμνης Βιστωνίδας με το ποσό των 650.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε η ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση της Περιφέρειας για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική θωράκιση της λίμνης, να γίνει συντήρηση του υπάρχοντος εκχειλιστή και να καθαριστεί ένα από τα κανάλια που συνδέουν τη λίμνη με τη θάλασσα. Για τα ζητήματα αυτά συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία της Περιφέρειας με τον Συνεταιρισμό Αλιέων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προσπαθούμε όπως όλοι οι εχέφρονες Έλληνες με τη στοιχειώδη νοημοσύνη, να αντιληφθούμε τους πραγματικούς  λόγους, που οδήγησαν  στην απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις