fbpx Επεκτείνεται η έκπτωση 40% στα ενοίκια - αντιδρούν ιδιοκτήτες ακινήτων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 8 Απριλίου, 2020 - 10:00
ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ

Επεκτείνεται η έκπτωση 40% στα ενοίκια - αντιδρούν ιδιοκτήτες ακινήτων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπουργείο Οικονομικών
ΠΟΜΙΔΑ
ΕΝΦΙΑ

Η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών «χαιρετίζεται» από τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά όχι τους ιδιοκτήτες που βλέπουν την κυβέρνηση «να μοιράζει λεφτά από τσέπες άλλων» και προτείνουν τις δικές τους λύσεις

Διονύσης Βοργιάς

Με τροπολογία, το Υπουργείο Οικονομικών επέκτεινε τη μείωση του μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας κατά 40% για τον μήνα Απρίλιο, ώστε να καλυφθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία, καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα (επιχειρηματίες/εργαζόμενοι)
Με τη διάταξη επεκτείνεται στις πληγείσες επιχειρήσεις το μέτρο που ήδη ισχύει για τις επιχειρήσεις οι οποίες διέκοψαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η ίση μεταχείριση εργαζομένων που πλήττονται λόγω της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, ώστε να δικαιούνται μερική καταβολή στη σύμβαση μίσθωσης κύριας κατοικίας όχι μόνο οι απασχολούμενοι σε επιχείρηση της οποίας ανεστάλη ή απαγορεύθηκε η λειτουργία με κρατική εντολή, αλλά και οι εργαζόμενοι των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας, λόγω του γεγονότος ότι η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται έχει πληγεί.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επωμίζονται την προσωρινή και έκτακτη μείωση του μισθώματος, στο πλαίσιο του διαμοιρασμού των βαρών εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών για 4 μήνες ή, σε περίπτωση που δεν κάνουν χρήση της αναστολής και πληρώσουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, έκπτωση 25% επί των παραπάνω υποχρεώσεων.

Απηυδισμένοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι προτείνουν
Εν τω μεταξύ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται παρουσιάζονται απηυδισμένοι, καθώς -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς «γίνονται μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα» και η κυβέρνηση «μοιράζει λεφτά από τσέπες άλλων».

Επί του θέματος, μιλώντας στον «Χ», η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων ν. Ροδόπης Χρύσα Κυριακούση έκανε λόγο για ένα μέτρο «χωρίς καμία προϋπόθεση», εξηγώντας ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των πράγματι πληττόμενων επιχειρήσεων κι εκείνων που δεν έχουν μείωση των εσόδων τους παρά την κρίση του κορωνοϊού, γι’ αυτό και ζητάει «υποβολή αποδείξεων πραγματικής εισοδηματικής μείωσης». Αντίστοιχα, την ύπαρξη προϋποθέσεων για το μέτρο ζητάει η κα Κυριακούση και στην περίπτωση των εργαζομένων. «Αν η κυβέρνηση θέλει να μοιράζει λεφτά αδιακρίτως, να το κάνει από τη δική της τσέπη», σημείωσε.

Όσο για τα αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων, η κα Κυριακούση συντάσσεται με τα κεντρικά αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, με βασική την πρόταση «μείωσης και του ΕΝΦΙΑ κατά 25% για όλους τους φορολογούμενους, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που θα κατορθώσουν να είναι φέτος συνεπείς στην πληρωμή του». Επίσης, η πρόεδρος του Συλλόγου σημειώνει πως «οι εξαγγελθείσες αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ιδιοκτητών ακινήτων είναι ούτως ή άλλως ανύπαρκτες, εφόσον το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι ιδιοκτήτες καμία φορολογική υποχρέωση δεν έχουν».

Επικουρικά, προτάσεις των ιδιοκτητών ακινήτων είναι η έκπτωση 40% από τον φόρο εισοδήματος του 2020, «δηλαδή του ποσού που βάζουμε “πλάτη”», ή «η απαλλαγή του συνόλου των ετήσιων μισθωμάτων εκάστου ακινήτου που συμμετέχει στα μέτρα από τον φόρο εισοδήματος». Τέλος, οι ιδιοκτήτες ζητούν να εξαιρεθούν από τα μέτρα ενοικιαστές που δεν είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις έναντι των ιδιοκτητών.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ