fbpx Επείγει να μειώσουμε τα σκουπίδια, περισσότερα θα πληρώσουν οι Δήμοι της Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΔΙΑΑΜΑΘ, ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

Επείγει να μειώσουμε τα σκουπίδια, περισσότερα θα πληρώσουν οι Δήμοι της Ροδόπης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
ΔΙΑΑΜΑΘ
Σκουπίδια

Η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» παίρνει σάρκα και οστά από το 2020

Οι Δήμοι πρέπει να εστιάσουν στην ενίσχυση της ανακύκλωσης και την αύξηση των ποσοτήτων που οδηγούνται για ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση, σε σχέση με τα σύμμεικτα απορρίμματά τους

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» παίρνει σάρκα και οστά από το 2020 στους Δήμους της Ροδόπης που καλούνται να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για την επεξεργασία των σκουπιδιών τους. Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΙΑΑΜΑΘ διαμορφώθηκε έτσι για το ερχόμενο έτος, που φέρνει αυξήσεις σε όσα καλούνται να καταβάλλουν οι τέσσερις Δήμοι για την επεξεργασία των μη ανακυκλώσιμων σκουπιδιών τους. Την πραγματικότητα αυτή καλείται να αντιμετωπίσει το σύνολο των 22 Δήμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΙΑΑΜΑΘ καθορίζεται στη βάση επίτευξης των στόχων της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και της κυκλικής οικονομίας και προσδιορίζεται από:

α) την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.2939/2001,
β) την αρχή της ανταποδοτικότητας και της διαφάνειας,
γ) τη δημιουργία κινήτρων για τη μείωση του όγκου και της επικινδυνότητας των αποβλήτων και της ανακύκλωσης – ανάκτησής τους και
δ) την κάλυψη του συνόλου των απαιτήσεων που θέτει η κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία.

Στο σύνολο της Περιφέρειας ΑΜΘ πραγματοποιείται επεξεργασία των σύμμεικτων στερεών αποβλήτων των Δήμων, βιολογική επεξεργασία του οργανικού κλάσματος και διάθεση μόνο του υπολείμματος, ώστε η διαχείριση να είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία και να μην υπάρχει απειλή προστίμων ή/και επιβάρυνση από την επιβολή περιβαλλοντικής εισφοράς. Στην ετήσια εισφορά συμπεριλαμβάνεται το κόστος μεταφόρτωσης και μεταφοράς των αποβλήτων μετά τη συλλογή τους και μεταφορά τους στα ΣΜΑ από τους Δήμους, σύμφωνα και με τις αρμοδιότητες των ΦΟΔΣΑ.

Το κόστος αυτό για το 2019 βάρυνε τους ίδιους τους Δήμους, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να εστιάσουν στην αποκομιδή και στην καθαριότητα. Στόχος της ΔΙΑΑΜΑΘ είναι η επιδότηση και επιβράβευση πρακτικών κυκλικής οικονομίας και ανακύκλωσης των Δήμων. Για αυτό το λόγο, ήδη από τη μελέτη της ετήσιας εισφοράς του έτους 2019, πριν ακόμα δημοσιευτεί η ΚΥΑ περί κανονισμού τιμολόγησης ΦΟΔΣΑ, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες χρεώνονταν στον εκάστοτε Δήμο με βάση τα σύμμεικτα ΑΣΑ που αυτός παρήγαγε, πριμοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο τις ποσότητες της ανακύκλωσης.

Το σκεπτικό αυτό υιοθετήθηκε και στην ΚΥΑ, όπου οι εργασίες με μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα χρεώνονται πιο ακριβά, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στον εκάστοτε ΦΟΔΣΑ να μηδενίζει τη χρέωση των υπηρεσιών ανάκτησης χωριστά συλλεγέντων ανακυκλώσιμων υλικών. Επίσης, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, παρέχεται έκπτωση στο ποσό της ετήσιας εισφοράς για τους Δήμους που θα καταφέρουν συγκεκριμένα ποσοστά ανακύκλωσης.  Από τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι οι Δήμοι πρέπει να εστιάσουν στην ενίσχυση της ανακύκλωσης και την αύξηση των ποσοτήτων που οδηγούνται για ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση, σε σχέση με τα σύμμεικτα απορρίμματά τους.

Τι είπε το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής για την αύξηση 
Το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής κλήθηκε να διατυπώσει γνώμη επί του σχεδίου Κανονισμού Τιμολόγησης της ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Ε. για το έτος 2020.  Στη συνεδρίαση που έγινε εκτάκτως το μεσημέρι της Πέμπτης  1η Αυγούστου έγινε γνωστό ότι ο Δήμος Κομοτηνής καλείται να πληρώσει 1.641.733,94 ετήσια εισφορά προς την ΔΙΑΑΜΑΘ το 2020, έναντι 1.323.978,98 το 2019. Βέβαια, επισημάνθηκε ότι ο Δήμος Κομοτηνής θα καρπώνεται το 3% επί των εσόδων της ΔΙΑΑΜΑΘ, λόγω της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και της διάθεσης σε αυτόν και των σκουπιδιών από τον Έβρο.

«Ως Δήμος Κομοτηνής έχουμε τη μικρότερη αύξηση» έσπευσε να διευκρινίσει η αντιδήμαρχος Κατερίνα Ιωαννίδου, αναπληρώνοντας στην χθεσινή συνεδρίαση τον απόντα δήμαρχο, χωρίς όμως να αποκλείει την αύξηση των δημοτικών τελών, εξαιτίας ακριβώς της αύξησης της ετήσιας εισφοράς. Αντιδράσεις επιμέρους υπήρξαν από συμβούλους των παρατάξεων «Εμείς η Πόλη» και «Πολη-τική Ανατροπή» που απείχαν από την διατύπωση γνώμης επί της τιμολογιακής πολιτικής. Καθώς στην συνεδρίαση δεν παρέστη, προς ενημέρωση, κάποιος εκπρόσωπος της ΔΙΑΑΜΑΘ, η κα Καζάκου έκανε λόγο για απαξιωτική συμπεριφορά προς το δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα κατέθεσε την ένστασή της με την αύξηση της ετήσιας εισφοράς. 

Μεγάλη χαρακτήρισε την αύξηση  της ετήσιας εισφοράς κα η Ελένη Λαφτσή μέσω γραπτού κειμένου που απέστειλε  στο δημοτικό συμβούλιο και αναγνώστηκε καθώς η ίδια ήταν απούσα. Κατά πλειοψηφία δόθηκε θετική γνώμη επί του σχεδίου Κανονισμού Τιμολόγησης της ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Ε. για το έτος 2020.

Πόσο θα πληρώσουν για τα σκουπίδια τους οι Δήμοι
Το σύνολο των τεσσάρων Δήμων στη Ροδόπη καλούνται να πληρώσουν αυξημένες ετήσιες εισφορές προς την ΔΙΑΑΜΑΘ το ερχόμενο έτος. Ο Δήμος Αρριανών είχε ετήσια εισφορά 234.528,22 το 2019, ενώ το 2020 θα έχει ετήσια εισφορά 290.814,99. Ο Δήμος Ιάσμου είχε ετήσια εισφορά 219.436,30 το 2019, ενώ το 2020 θα έχει ετήσια εισφορά 272.101,01. 

Τέλος ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών είχε ετήσια εισφορά 279.187,15 το 2019, ενώ το 2020 θα έχει ετήσια εισφορά  346.192,07.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε