fbpx Επαγγελματίες Σαπών: "Μας πολεμούν με κάθε τρόπο..."
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Επαγγελματίες Σαπών: "Μας πολεμούν με κάθε τρόπο..."

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σάπες
Ένωση Επαγγελματιών Σαπών

Μέχρι και σήμερα Παρασκευή συλλέγονται υπογραφές σε όλους τους οικισμούς της περιφέρειας Σαπών για να μην κλείσει η Εθνική, το Σάββατο κομβικής σημασίας συνάντηση στην οποία έχουν προσκληθεί οι τρεις βουλευτές Ροδόπης και ο περιφερειάρχης

Ν. Ευκαρπίδης, τ. πρόεδρος επαγγελματιών Σαπών: "Το ζήτημα είναι πολιτικό" - Εντείνεται το παρασκήνιο ότι με πολιτική παρέμβαση δίνεται φιλί ζωής στο κατάστημα του Ιάσμου, αλλά όχι των Σαπών

Διονύσης Βοργιάς

Βροντοφωνάζουν όχι στην απαξίωση, οι επαγγελματίες των Σαπών και διεκδικούν να μην κλείσει (και) το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην περιοχή. Το υποκατάστημα εξυπηρετεί όλη την επαρχία Σαπών (Δήμος Μαρωνείας - Σαπών, Δήμος Αρριανών) και διαχρονικά οι επαγγελματίες της περιοχής εξυπηρετούνται εκεί. Το διαφαινόμενο λουκέτο, όπως έχουν ενημερωθεί, θα έχει μπει μέχρι τις 9 Μαρτίου 2019, γι' αυτό και το ζήτημα σχεδόν μονοπώλησε την έντονη συζήτηση των μελών της Ένωσης Επαγγελματιών Σαπών, που έκοψαν την ετήσια πίτα τους το βράδυ της Τετάρτης 30/1 στο Πολύκεντρο Σαπών. Παρών ήταν μόνο ο "Χ".

Σάκος του μποξ οι επαγγελματίες των Σαπών
Την παραδοχή ότι τα πράγματα δυστυχώς πάνε κάθε χρόνο και χειρότερα για τους επαγγελματίες των Σαπών, δεν έκρυψε ο δήμαρχος Μαρωνείας - Σαπών, ο οποίος βρέθηκε στην πίτα και χαιρέτισε τους παρευρισκομένους. "Πραγματικά κάθε χρόνο βρισκόμαστε, ευχόμαστε τα καλύτερα, αλλά δυστυχώς πρωτοπορούμε σε ένα πράγμα: Δεν υπάρχει νόμος, νομοσχέδιο ή τροπολογία που να έχει ψηφιστεί και να μην αγγίζει αρνητικά αυτό τον κλάδο. Υπάρχει σοβαρό θέμα. Επιχειρήσεις κλείνουν μία μετά την άλλη. Αυτό που μπορώ να πω και να ευχηθώ σαν δήμαρχος είναι τουλάχιστον τα προβλήματα που έχουν σωρευτεί να μας βρουν ενωμένους, για να τα προσπεράσουμε", είπε και μετέφερε τις προσωπικές του ευχές.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε, ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε του τι έχει πράξει, προσπαθώντας να σώσει το υποκατάστημα της Εθνικής, θυμίζοντας την πρόσφατη συνάντηση με τους εργαζόμενους της Εθνικής που συμμετέχουν στο ΔΣ της Τράπεζας κι έχουν λόγο στις αποφάσεις, και πληροφορώντας ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα έχει στην Αθήνα συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής.

Συλλέγουν υπογραφές, δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις
Μέσα στον κυκεώνα αρνητικών εξελίξεων για τους επαγγελματίες της περιοχής, που βλέπουν πολλές δομές να κλείνουν, έρχεται να προστεθεί το διαφαινόμενο λουκέτο στην Εθνική Τράπεζα. Το ζήτημα βεβαίως είναι πανελλαδικό, καθώς μέχρι το 2021 τα υποκαταστήματα των συστημικών τραπεζών ανά την Ελλάδα θα έχουν μειωθεί ραγδαία. Οι τράπεζες φαίνεται να έχουν συνεννοηθεί ...ποια θα μείνει που, ασφαλώς ερήμην των ανθρώπων της κάθε περιοχής. "Το πρώτο θέμα μας είναι η τράπεζα", είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Σαπών Ιορδάνης Ρεφειάδης στον χαιρετισμό του, για να θυμίσει ότι η Ένωση από τις 20 Δεκεμβρίου προσπαθεί να ταρακουνήσει την περιοχή γύρω από το θέμα, προκαλώντας δημόσια συζήτηση, με πιο σημαντική αυτή που έγινε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, παρόντων όλων των φορέων, κατά την οποία βγήκε ομόφωνο ψήφισμα κατά του λουκέτου.

"Ξεκινήσαμε να μαζεύουμε υπογραφές σε όλα τα χωριά του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών και του Δήμου Αρριανών", είπε, πληροφορώντας ότι σήμερα Παρασκευή 10 στις 12 το πρωί "θα είμαστε μπροστά στην Εθνική Τράπεζα για υπογραφές και θα γυρίσουμε και την αγορά και το παζάρι". 

Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι το περιθώριο να παραμείνει ανοιχτό το κατάστημα στενεύει, ενώ πολλές ήταν οι φωνές επαγγελματιών που ζήτησαν πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Αρκετοί ήταν επίσης όσοι παρουσιάστηκαν απογοητευμένοι για την μεθόδευση κατά των Σαπών, μιλώντας για απαξίωση, προειλημμένες αποφάσεις, έλλειψη δυναμικών αντιδράσεων και μία σωρεία λοιπών προβλημάτων. "Δεν είναι μόνο η τράπεζα, είναι ότι η τράπεζα φέρνει κόσμο στην περιοχή", διαπίστωσε επαγγελματίας της περιοχής.

"Πολιτικό ζήτημα", βλέπει ο Νίκος Ευκαρπίδης
Επαγγελματίες κόμισαν επίσης την πληροφόρησή τους, ότι το υποκατάστημα του Ιάσμου δέχθηκε ...κυβερνητικό φιλί ζωής, με πολιτική παρέμβαση προερχόμενη από την Ροδόπη, την ίδια ώρα όμως η απόφαση για λουκέτο στο υποκατάστημα των Σαπών είναι τετελεσμένη. "Δεν είμαστε ένας απλός Δήμος. Πρέπει να το αντιληφθούν αυτό, είμαστε η δεύτερη περιφέρεια της Ροδόπης", είπε επαγγελματίας της περιοχής. "Δεν γνωρίζω κάτι (σ.σ. αναφορικά με το εάν θα παραμείνει ανοιχτό το υποκατάστημα στον Ίασμο)", απάντησε ο δήμαρχος, λέγοντας ότι το θέμα είναι να μείνει ανοιχτή των Σαπών.

"Η Ένωση επαγγελματιών δεν είναι κράτος, αυτό που μπορεί να κάνει είναι να συσπειρώσει τον κόσμο", είπε ο τ. πρόεδρος της Ένωσης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος ΑΜ-Θ, Νίκος Ευκαρπίδης, εξηγώντας ότι έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν το κακό. "Έχουμε μαζεμένες πάνω από 400 υπογραφές", είπε το βράδυ της Τετάρτης, "χωρίς ακόμη να έχουμε μπει στις Σάπες". Κατηγόρησε ότι "το ζήτημα είναι πολιτικό, γι' αυτό χρειάζεται πολιτική παρέμβαση, για να μείνει ανοιχτό το κατάστημα".

Τελευταία ευκαιρία σε τοπικούς βουλευτές και περιφερειάρχη
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αποφασίστηκε να κληθούν οι τρεις βουλευτές νομού Ροδόπης (ΣΥΡΙΖΑ: Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, ΔΗΣΥ: Ιλχάν Αχμέτ) και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, σε έκτακτη συνάντηση στις Σάπες, αυτό το Σάββατο και ώρα 11 το πρωί. Θα τους περιμένουν ο δήμαρχος Γιάννης Σταυρίδης και οι Ιορδάνης Ρεφειάδης και Νίκος Ευκαρπίδης. Δεν θα γίνουν δεκτοί αντιπρόσωποι κανενός, άφησαν να εννοηθεί κατά την εκδήλωση. Η παρουσία (ή μη) όλων, όπως και η στάση τους, θα κριθούν αναλόγως.

Στο πλευρό τους Επιμελητήριο και ΟΕΒΕΣ, απόντες οι πολιτικοί
Στο πλευρό του αιτήματος των επαγγελματιών Σαπών δήλωσαν πως είναι ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου. Ήταν άλλωστε οι μοναδικοί τρεις που παρευρέθησαν κατά την εκδήλωση κοπής πίτας, με τους επαγγελματίες εύλογα να αναρωτιούνται που είναι οι πολιτικοί και πολιτευτές της ευρύτερης περιοχής. 

Όσοι ζητούν ψήφο από τις Σάπες, να μην τις έχουν ξεχασμένες, το σχόλιο που σε αδρές γραμμές εκφράστηκε από πολλούς επαγγελματίες, πρέπει να το έχουν κατά νου τους όλοι.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ