fbpx Ενωτικός αγώνας φοιτητών και πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΑΧΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Ενωτικός αγώνας φοιτητών και πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΦΑΑ
ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής
Διαμαρτυρία

Διπλός ο κίνδυνος, αφενός για τα εργασιακά δικαιώματα των πτυχιούχων αφετέρου για την δημόσια υγεία, εξηγεί ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ Βασίλης Γούργουλης

Στην Αθήνα με τον υφυπουργό Αθλητισμού συναντήθηκαν χθες οι κοσμήτορες ΣΕΦΑΑ

Διονύσης Βοργιάς

Το εκπαιδευτικό έργο στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής ανεστάλη από το μεσημέρι της Πέμπτης και αυτό ίσχυσε μέχρι και την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου. Χθες, μάλιστα πραγματοποιήθηκε πορεία φοιτητών και πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ, με αφετηρία την πλατεία Ειρήνης και προορισμό την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Εκεί τους υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, με φοιτητή να του λέει χαρακτηριστικά "θεωρώ αναγκαίο να το συζητήσετε στο περιφερειακό συμβούλιο, γιατί είναι ένα νομοσχέδιο κίνδυνος για την δημόσια υγεία".

Η πορεία ξεκίνησε περί τις 11:30 από την πλατεία Ειρήνης. Πλήθος φοιτητών και αποφοίτων ΤΕΦΑΑ διατράνωσαν από κοινού το αίτημα περί αλλαγών στο επίμαχο νομοσχέδιο. Οι αντιδράσεις εδράζονται κυρίως στο ότι το  νομοσχέδιο εισάγει το επάγγελμα του "εκπαιδευτή" με σεμιναριακού τύπου κατάρτιση και δυνητικά μοναδικό προσόν εκείνο του απολυτήριου Δημοτικού. Αγνοεί μάλιστα το νομοσχέδιο ότι η άσκηση είναι μια έντονη διατάραξη της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού η οποία, αν δεν γίνει στοχευμένα στηριγμένη σε αμιγώς επιστημονικές αρχές, αντί να βελτιώσει την υγεία ή την απόδοση, θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας. Ο "εκπαιδευτής" σύμφωνα με την πρόταση νόμου θα γυμνάζει, μεταξύ άλλων, παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους, αρκεί να έχει παρακολουθήσει σεμινάριο δήθεν πιστοποιημένου ιδιωτικού φορέα.

"Πρωτόγνωρη για τον κλάδο", χαρακτήρισε την κινητοποίηση ο καθηγητής και μέλος της κοσμητείας Βασίλης Γούργουλης, κι εξήγησε "με το σχέδιο νόμου εξομοιώνεται το πτυχίο ενός πανεπιστημίου με την μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και με σεμιναριακού τύπου ταχύρυθμη εκπαίδευση. Αυτό αποτελεί υποβάθμιση του πτυχίου του ΤΕΦΑΑ και θέτει σε κίνδυνο τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτή η εξομοίωση σε βάθος χρόνου θα θέσει σε δυσχερή θέση τους αποφοίτους ΤΕΦΑΑ, ενώ θέτει σε κίνδυνο και την υγεία όλων όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό". Δεν παραγνώρισε πάντως πως "το νομοσχέδιο προσπαθεί να βάλει σε τάξη την μεγάλη ανομία που υπάρχει στον χώρο μας", αλλά όπως είπε "δυστυχώς γίνεται με μια προχειρότητα που σε πολλά σημεία αντικρούει το ένα με το άλλο". Εξέφρασε όμως αισιοδοξία πως "από όλη την προσπάθεια θα βγει κάτι θετικό για τον αθλητισμό της Ελλάδας, οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί επίσημα".

Τι λένε οι φοιτητές
Πως δεν γίνεται να αντικατασταθεί η τετραετής φοίτηση του πανεπιστημίου, με άλλους είδους εκπαίδευση, ανέδειξε η φοιτήτρια και πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής Ελισάβετ Συκιώτη. "Δεν είναι δυνατόν ένας γονιός να πηγαίνει το παιδί του σε ένα γυμναστήριο όπου ο γυμναστής είναι ανειδίκευτος", είπε σχηματικά, διαμηνύοντας πως "θα ακολουθήσουμε μέτρα για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο", αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο κατάληψης.

"Πτυχίο αμφιβόλου ποιότητας", χαρακτήρισε το πτυχίο ιδιωτικών ιδρυμάτων και σεμιναρίων, ο Χρήστος Τσίτζιλης φοιτητής ΤΕΦΑΑ - μέλος επιτροπής αγώνα φοιτητών, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως "βάζει την ιδιωτικότητα στην εκπαίδευση". Σχηματικά εξήγησε πως όποιος έχει χρήματα θα παίρνει ένα πτυχίο αντίστοιχης δυναμικής σε λιγότερα χρόνια και δεν θα αποκτά την απαραίτητη κατάρτιση. "Αν χρειαστεί θα κατεβούμε και στην Αθήνα όλοι μαζί να διαδηλώσουμε μπροστά στο υπουργείο", διαμήνυσε, θέτοντας στο τραπέζι και μια σειρά ζητημάτων υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

Τετ-α-τετ με τον υφυπουργό
Χθες πάντως πολύωρο τετ-α-τετ μέχρι τις απογευματινές ώρες είχαν οι κοσμήτορες των Σχολών Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, για το επίμαχο νομοσχέδιο. 

Φυσικά παρούσα ήταν και η κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ ΔΠΘ Ελένη Δούδα. Ακολούθησε και σύσκεψη των κοσμητόρων για να δουν πως θα κινηθούν, στον απόηχο της συνάντησης με τον υφυπουργό. Περισσότερα για το περιεχόμενο της συνάντησης θα δούμε στην αυριανή έντυπη έκδοση του "Χ".

Εξέλιξη - βράδυ Δευτέρας

Φαίνεται πως καρποφώρησε η πολύωρη συνάντηση που είχαν οι κοσμήτορες ΣΕΦΑΑ της Ελλάδας με τον υφυπουργό Αθλητισμού κο Βασιλειάδη. Κατά τις πληροφορίες του "Χ" ο υφυπουργός φέρεται να αναδιπλώθηκε και να αντιλήφθηκε τις δίκαιες αντιρρήσεις και τα επιχειρήματα φοιτητών και αποφοίτων ΤΕΦΑΑ περί υποβάθμισης του πτυχίου τους και κίνδυνο της δημόσιας υγείας με την εξομοίωση του πτυχίου ΤΕΦΑΑ με σεμιναριακή ή ιδιωτική εκπαίδευση. Η δέσμευση ήταν προφορική με τον υφυπουργό να λέει πως θα διορθώσει τα επίμαχα σημεία και θα ξαναστείλει το νομοσχέδιο. Πρόκειται για μια πρώτη δικαίωση, αν και οι άνθρωποι του αθλητισμού θα κοιτάξουν από κοντά τις εξελίξεις, ώστε να δουν αν ο υφυπουργός θα τηρήσει τα λόγια του.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;