fbpx Ενισχύεται με κτηνίατρο η Ροδόπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΜΕΣΩ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ενισχύεται με κτηνίατρο η Ροδόπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ροδόπη
Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ
Κτηνίατροι

Προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ Αχιλλέας Σαχπατζίδης: "Εγκρίθηκαν οι προσλήψεις έξι κτηνιάτρων, ένας σε κάθε περιφερειακή ενότητα της ΑΜ-Θ, δύο στον Έβρο"

Διονύσης Βοργιάς

Υποστελεχωμένη είναι η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, καθώς οι μόνιμοι κτηνίατροι είναι 46 και αυτοί καλούνται να επεμβαίνουν σε όλες τις περιοχές στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, όπως φυσικά και στα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης.


Παρόλα αυτά, με ευρωπαϊκό κονδύλι οι 46 εργαζόμενοι γίνονται 52. Η προσαύξηση έξι κτηνιάτρων αναμένεται να επιμεριστεί ως εξής: ένας εργαζόμενος σε κάθε νομό και δύο στον Έβρο. Τις προσλήψεις ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο, κατόπιν της εισήγησης του προϊσταμένου Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜ-Θ Αχιλλέα Σαχπατζίδη, ο οποίος εξήγησε τον εποχικό χαρακτήρα των προσλήψεων και επιβεβαίωσε την πηγή χρηματοδότησης. 


"Τα ποσά έχουν ήδη εξασφαλιστεί, δηλαδή έχει προκαταβληθεί στην χώρα μας ένα ποσό για το προσωπικό, και μετά από την έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου, θα προχωρήσουμε στις διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ. Η απόφαση του περιφερειακού πρέπει να περάσει από την έγκριση της αποκεντρωμένης διοίκησης και μετά να δημοσιευτεί ανακοίνωση (προς κάλυψη θέσεων) που θα είναι ανοιχτή για περίπου είκοσι ημέρες. Επομένως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το προσωπικό θα τεθεί σε λειτουργία σε δύο μήνες", μας πληροφορεί ο κ. Σαχπατζίδης.


Οι νέοι κτηνίατροι θα ασχολούνται κυρίως με το πρόγραμμα καταπολέμησης εξωτικών νοσημάτων, όπως η οζώδης δερματίτιδα και η ευλογιά. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μαζί με άλλες περιφέρειες (ή μεμονωμένες περιφερειακές ενότητες ανά την Ελλάδα), καθώς έχει χαρακτηριστεί ως υψηλού κινδύνου για εξωτικά νοσήματα σε ζώα. Άλλωστε, η πρόληψη πρέπει να καταλαμβάνει πρωταρχικό ρόλο, για να μην πληγεί το πολύτιμο ζωικό μας κεφάλαιο και, συνακόλουθα, η τσέπη των παραγωγών  του. Η συμμετοχή της Περιφέρειας στην πληρωμή είναι μηδενική, άρα όλα τα χρήματα των μισθών καλύπτονται από το ευρωπαϊκό κονδύλι.


Όπως μας εξηγεί ο κ. Σαχπατζίδης, η ενίσχυση είναι βοηθητική και καλοδεχούμενη, όμως  "δε λύνει τα προβλήματά μας, καθώς θα ασχοληθεί κυρίως με το πρόγραμμα. Συνολικά, σε όλη την περιφέρεια υπάρχουν 46 κτηνίατροι, μετά τις τελευταίες συνταξιοδοτήσεις. Θεωρώ πως το ελάχιστο όριο κτηνιάτρων θα έπρεπε να είναι περίπου στους είκοσι ανά περιφερειακή ενότητα, για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ΠΕ Καβάλας έχει μόλις δυο κτηνιάτρους, ο βόρειος Έβρος επίσης μόνο δύο, ενώ και η Ροδόπη έχει μόλις έξι, καταλαβαίνουμε ότι το υπάρχον προσωπικό δε μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του".


Τέλος, ο προϊστάμενος εξηγεί πως η δράση περιλαμβάνει κι άλλους τομείς, όπως την αγορά εξοπλισμού και διάφορων υλικών, τα οποία θα διαχειριστεί απευθείας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές