fbpx Ενισχύεται με ακόμη 800 συνοριοφύλακες ο Έβρος αβεβαιότητα στη Ροδόπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΕΡΕΣ

Ενισχύεται με ακόμη 800 συνοριοφύλακες ο Έβρος αβεβαιότητα στη Ροδόπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνοριοφύλακες Έβρου
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Ικανοποίηση Πέτροβιτς-Ζαμπούκη από τις εξελίξεις, ενίσχυση και της Συνοριοφυλακής Ροδόπης είχε ζητήσει ο Τσαλικίδης

Διονύσης Βοργιάς

Εξαγγελία για την πρόσληψη 800 επιπλέον νέων συνοριοφυλάκων έκανε το πρωί της Τρίτης 22/09 από τις Φέρες Έβρου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, φέρνοντας προ θετικής εκπλήξεως την τοπική κοινωνία, της οποίας φέρεται να εκπληρώνει σχετικό αίτημα.

Η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς στον «Χ» ήταν χαρακτηριστική της εξέλιξης των πραγμάτων. Χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» που ο υπουργός αποδέχθηκε το τοπικό αίτημα, το οποίο φάνηκε να (υπερ)εκπληρώνει, καθώς αρχικά είχε διατυπωθεί από τον ίδιο τον κο Πέτρβιτς ως εξής: «Είχαμε ζητήσει πέρα των 400ων να προσληφθούν και οι επιλαχόντες» αναφερόμενος στις πρόσφατες προσλήψεις συνοριακών φυλάκων. Τελικά, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να τρέξει από την αρχή νέο διαγωνισμό για πρόσληψη 800 επιπλέον συνοριακών φυλάκων. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, θα υπάρξει μοριοδότηση για τους Εβρίτες.

Κολακευτικά λόγια για τον υπουργό επεφύλασσε κι ο Γιάννης Ζαμπούκης, ο οποίος χαρακτήρισε τον κο Χρυσοχοϊδη ως «μία ιδιαίτερη περίπτωση υπουργού», διότι «βρίσκεται περισσότερο χρόνο στον τόπο των προβλημάτων παρά στο γραφείο του». Δίνοντας ένα χρονικό διάστημα σε αδρές γραμμές, πληροφόρησε ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί το διαγωνισμό μέρος και στα μέσα του 2021 θα έχουν αναλάβει καθήκοντα κι υπηρεσίες. Στο περιθώριο της επίσκεψης του υπουργού, έγινε κι αναλυτική συζήτηση με τους έχοντες εκτάσεις πλησίον των συνόρων, αναφορικά με τις αποζημιώσεις για την κατασκευή του φράχτη.

Στο πλαίσιο των χθεσινών του επαφές, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης συναντήθηκε επίσης  με τους συλλόγους Αινήσιο «Δελτα», με τον τοπικό σύλλογο αγροτών και τον τοπικό σύλλογο κτηνοτρόφων, καθώς και με Εβρίτες αυτοδιοικητικούς, ενώ έκανε νέα αυτοψία στο υπό κατασκευή τμήμα του φράχτη.

Με τη Ροδόπη, τί;
Μπορεί η ενίσχυση του Έβρου να τυγχάνει θετικών σχολίων στην Εβρίτικη κοινωνία και επί της ουσίας να αποτελεί ενίσχυση της συνοριογραμμής, ωστόσο η αβεβαιότητα και τα κενά παραμένουν στη Ροδόπη.

Προ μερικών ημερών, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας, μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm χαρακτήριζε τη Ροδόπη και τον Έβρο ως «συγκοινωνούντα δοχεία» στο μεταναστευτικό. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης πολλαπλώς έχει καταδείξει την αδυναμία πλήρους διαχείρισης των μεταναστών ροών, ελέω υποστελέχωσης των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και Ιάσμου.

Και μπορεί ο Έβρος να είναι η νούμερο ένα πύλη μεταναστών από χερσαίο έδαφος στην ενδοχώρα, ωστόσο η Ροδόπη αποτελεί τον επόμενο «σταθμό» όσων καταφέρνουν να εισέλθουν, ενώ επίσης υπάρχουν ακόμη «ενεργά περάσματα» από τη Βουλγαρία μέσω της ορεινής Ροδόπης.

Συνάντηση σχετικά με την ενίσχυση της Συνοριοφυλακής είχαν τα περασμένα εικοσιτετράωρα ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης και ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης. Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του αντιπεριφερειάρχη ειπώθηκαν τα εξής:

«Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ, ειδικότερα δε της δύναμης της συνοριοφυλακής για τη θωράκιση της ασφάλειας και της προστασίας στην περιοχή, συναντήθηκα με τον αστυνομικό δντή Ροδόπης Κ. Μιχάλη Σεβδυνίδη όπου συζητήσαμε για το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών».

Μετά τη συνάντηση ο Νίκος Τσαλικίδης απέστειλε σχετικό έγγραφο στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ζητώντας: «την άμεση απόσπαση στα τμήματα της Ροδόπης, 19 συνοριακών φυλάκων που κατάγονται από την περιοχή και υπηρετούν σε γειτονικές διευθύνσεις και την πριμοδότηση της εντοπιότητας για τους υποψηφίους που προέρχονται από την Περιφερειακή μας Ενότητα στον επόμενο διαγωνισμό για την πρόσληψη συνοριακών φυλάκων που θα προκηρύξει η ΕΛΑΣ».

Μετά την ενίσχυση του Έβρου με 1.200 συνολικά συνοριοφύλακες (με μοριοδότηση των Εβριτών για την κάλυψη των θέσεων), εάν η Ροδόπη δεν καταφέρει να ενισχύσει ούτε με μερικούς δεκάδες συνοριοφύλακες την δύναμή της, οι πολιτικές παρεμβάσεις τόσο της Αντιπεριφέρειας όσο και πιο «υψηλές» θα έχουν αποτύχει.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποιος,  η τι φταίει που φτάσαμε να φορτωθεί σε τέτοια μεγάλα ποσοστά επιδημιολογικά η χώρα μας, αλλά  και ο νομός Ροδόπης,  προφανώς είναι ένα δύσκολο ερώτημα για να απαντηθεί.