fbpx Ένας Τάσος Βαβατσικλής από τα... παλιά, υπόσχεται νέο "Ξεκίνημα για την πόλη"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Ένας Τάσος Βαβατσικλής από τα... παλιά, υπόσχεται νέο "Ξεκίνημα για την πόλη"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τάσος Βαβατσικλής
Εκλογές
Δήμος Κομοτηνής

Διαρρηγνύει τον κομματικό του μανδύα και δεν κρύβει την πικρία του για το παρελθόν όταν λέει "επιστρέφουμε στο έργο, που βίαια και βρώμικα μας ανάγκασαν να διακόψουμε το 2006"

Σήμερα, κατά τον Τάσο Βαβατσικλή, ο Δήμος είναι πεδίο δημοσίων σχέσεων, ανόδου και προβολής των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων

Δήμητρα Συμεωνίδου

Κραυγή και αίτημα για να αντιμετωπιστεί η σημερινή ζοφερή κατάσταση, όπως την χαρακτήρισε, στην Κομοτηνή και τους οικισμούς, είναι η παράταξη "Ξεκίνημα για την πόλη". Ο πρώην δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Τάσος Βαβατσικλής παρουσίασε το απόγευμα του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής το πλαίσιο πολιτικής, έκανε κριτική στη σημερινή διοίκηση και πολλές αναφορές στο παρελθόν της δικής του διοίκησης του στον Δήμο. Μίλησε για χαμένη 12ετία αναφερόμενος στις τελευταίες διοικήσεις στον Δήμο και τόνισε πως "η Κομοτηνή δεν έχει το περιθώριο να μείνει αμέτοχη". 

Ανέδειξε στο λόγο του ότι " οι πολίτες της γειτονιάς έχουν πρόσωπο, έχουν οράματα και σχέδια" και εμφανίστηκε απογοητευμένος από την εικόνα σήμερα των οικισμών και των γειτονιών εκτός του κέντρου. Κατηγόρησε τη σημερινή διοίκηση του Δήμου ότι δείχνει το σκληρό πρόσωπο στους δημότες προχωρώντας σε κατασχέσεις, ενώ την ίδια στιγμή παρουσιάζουν πλεόνασμα. Ακόμη είπε ότι ο Δήμος έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα και έναν τόπο κατανάλωσης, ασκώντας κριτική ακόμη και για πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το Santa Run και η αποκριάτικη παρέλαση. Είπε αναλυτικότερα "η τελευταία δωδεκαετία ήταν για την Κομοτηνή, μια χαμένη δωδεκαετία «μετριοπαθών» διαχειριστών. Που δεν τόλμησαν να κοιτάξουν κατάματα την κρίση, δεν  συμπαραστάθηκαν στην πόλη, στους δημότες της, δεν πρότειναν και δεν δημιούργησαν μια εναλλακτική ζωή, λιγότερο αποξενωμένη. Δεν συγκρούστηκαν με πολιτικές περιοριστικές και εξοντωτικές, δεν προχώρησαν σε ανοιχτές διεργασίες διαλόγου με την τοπική κοινωνία. Περιθωριοποίησαν και απομόνωσαν ακόμη περισσότερο, κοινωνικά, ταξικά, οικονομικά τους οικισμούς και τα χωριά. Βύθισαν την πόλη και την αγορά της στην αβεβαιότητα  και τα αδιέξοδα. Δημιουργική λογιστική και αποτελέσματα πλεονασμάτων, όπως τα παρουσίασαν πρόσφατα, από τη μια. Δείχνοντας από την άλλη το σκληρό πρόσωπο των «νοικοκυραίων». Απειλώντας ακόμη και με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματιών και δημοτών". Ανέδειξε την διαφορετική φιλοσοφία που έχει σχετικά με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, κάνοντας γνωστό ότι έχει προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσει σύντομα.

Στην αναδρομή του στο παρελθόν δεν έκρυψε την πικρία του όταν είπε "επιστρέφουμε στο έργο, που βίαια και βρώμικα μας ανάγκασαν να διακόψουμε το 2006. Η νέα αυτή αστική συνθήκη προτείνεται για να αναδείξουμε την Πόλη Έργο, την πόλη ως έργο, έργο που θα παράγεται συλλογικά από τους κατοίκους της. Ενεργοποιώντας μαζί με την προσπάθεια, τις σωστές αποφάσεις και την επινοητικότητα της φαντασίας, ως δημιουργική δύναμη. Σήμερα μετά από 13 χρόνια συστρατευόμαστε πάλι, για να  διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην πόλη. Όλα αυτά, που εν τω μεταξύ από το 2006 μέχρι σήμερα, εγκαταλείφθηκαν, ερήμωσαν, οπισθοχώρησαν, παραδόθηκαν. Ξαναβρεθήκαμε όσοι από τους παλιούς διαθέτουμε την εμπειρία και τη γνώση και μια σημαντική δύναμη νέων ανθρώπων, από το χώρο της δουλειάς και της επιστήμης".

Παρέθεσε εν συντομία τον τρόπο με τον οποίον θέλει να διοικήσει, με συμμετοχικό προϋπολογισμό όπου οι δημότες θα έχουν λόγο στην κατανομή των χρημάτων του Δήμου, με ενέργειες άρσης της ανισότητας μεταξύ αστικού και αγροτικού χώρου, με πολιτικές κατά του ρατσισμού, του φασισμού και της ξενοφοβίας, μακριά από τον διχαστικό λόγο που διαίρει την τοπική κοινωνία, με λαϊκές συνελεύσεις. Σήμερα, κατά τον Τάσο Βαβατσικλή, ο Δήμος είναι πεδίο δημοσίων σχέσεων, ανόδου και προβολής των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, που, σύμφωνα με τον ίδιο, "καλλιεργούν και συντηρούν τον εθισμό των πολλών στην αδιαφορία για τα κοινά, την ατομική απομόνωση και την πρόσληψη της καθημερινής ζωής και της πολιτικής με όρους θεάματος. Όλοι αυτοί οι δημοτικοί παράγοντες έχουν πολύτιμο σύμμαχο την απάθεια και την παραίτηση του κόσμου από την ιδέα ότι μπορεί ο ίδιος να αλλάξει κάτι στην πόλη του". Ειδικά για την παράταξη Κοινωνία Πολιτών που μέχρι πρότινος ηγούνταν ο Γιώργος Πετρίδης την χαρακτήρισε ως "κοινωνία πολιτών μόνο κατ' όνομα".

Γιατί διαρρηγνύει τον κομματικό του μανδύα  
Στην ομιλία του ο Τάσος Βαβατσικλής θέλησε δημόσια να φανεί ότι διαρρηγνύει τον κομματικό του μανδύα, με τον οποίον πορεύτηκε όλα τα χρόνια της αυτοδιοικητικής του ζωής. Το γιατί βρίσκεται ίσως στην εποχή μας, που είναι της μόδας ένας υποψήφιος της αυτοδιοίκησης να εμφανίζεται υπεράνω κομμάτων, ακόμη κι αν στο παρελθόν τα υπηρέτησε πιστά και χωρίς καμία διάθεση κριτικής για τις επιλογές του. Αυτήν την τακτική ακολουθεί και ο κος Βαβατσικλής, ο οποίος είπε "δεν έχουμε κομματική εξάρτηση. Οι θέσεις μας και η λειτουργία μας θα αποφασίζονται με δημοκρατικές διαδικασίες". Σε άλλο σημείο του λόγου του είπε "χωρίς να υποτιμούμε και να αμφισβητούμε  το ρόλο των κομμάτων, ως θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος, πολύ δε περισσότερο τη συμβολή  τους στην εμπέδωση  και  τη  λειτουργία  της  Δημοκρατίας, με απόλυτο σεβασμό στις απόψεις και τις προτάσεις τους, όχι μόνο δεν αρνούμαστε την αξιολόγηση, την κριτική των προτάσεών μας, της λειτουργίας και της δράση μας, αλλά αντιθέτως είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, επιδιώκουμε τη συνεργασία, την αποδοχή και τη στήριξη του προγράμματός μας". Και πρόσθεσε περαιτέρω "αρνούμαστε τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των κομμάτων και κυρίως των μηχανισμών, με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, θα συζητήσουμε με όλα τα κόμματα και τις παρατάξεις που υποστηρίζονται από αυτά τις προτάσεις μας για τη Συνταγματική αναθεώρηση, τις θεσμικές αλλαγές για την Αυτοδιοίκηση και το Κράτος, τις προτάσεις μας για την πόλη μας".

Γιατί αποφάσισε να κατέλθει στις τοπικές εκλογές
Απαντώντας στο γιατί αποφάσισε να κατέλθει στις τοπικές εκλογές, είπε "έχει σημασία που παρεμβαίνω με αυτό τον άμεσο τρόπο, για να απαντήσω, σε κάτι φυσικά που απάντησαν ήδη οι ίδιοι οι συνυποψήφιοι μου. Δύο νέοι υποψήφιοι, φιλόδοξοι, με την αυτοπεποίθηση της νεότητά τους στην πολιτική, τοποθέτησαν ήδη μια πόλη, τους πολίτες της, τα προβλήματά τους, στους πάγκους της Λαϊκής Αγοράς και διαλαλούν το ξεπούλημα... Σας μίλησαν, σας κινητοποίησαν ποτέ για τα προβλήματα της πόλης, στάθηκαν δίπλα σας στα αιτήματα σας για την ανεργία, την εργασιακή εκμετάλλευση, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Κομοτηνής, για τόσα άλλα...

Σας προκαλώ να μου απαντήσετε... Είναι συμμετοχή των νέων στα ζωτικά ζητήματα της πόλης, μόνον η πολυπληθής πρόσκλησή τους σε εκδηλώσεις καρναβαλιού ή του Santa run (Σάντα-ραν); Σε αυτήν την κατάσταση μόνιμης...ευθυμίας της πόλης;... Το βασικό κίνητρο λοιπόν για το οποίο αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στην πόλη, στο Δήμο και στα κοινά του, είναι το έργο μας. Να το συνεχίσουμε και να το ολοκληρώσουμε. Μετά από μια δωδεκαετία καθυστερήσεων και υποχώρησης των δίκαιων του δημότη, επαναδιεκδικούμε την πόλη, το Δήμο, το δικαίωμα στο έργο. Στη νέα πορεία μας, στην επιστροφή μας, μας οδηγούν οι δρόμοι που ανοίξαμε, ακολουθούμε τα έργα που αφήσαμε πίσω μας, όπως ακολουθούσαν τα πετραδάκια οι ήρωες της ιστορίας των αδελφών Γκριμ (Χάνσελ και Γκρέτελ), επιστρέφοντας στο σπίτι τους, από ένα ζοφερό περιβάλλον, από ένα δάσος με σοβαρά προβλήματα... Κι εκεί θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες. Όμως θα προσπαθήσουμε, με τη δική σας συμμετοχή, να βρούμε λύσεις...".

Για την παράταξη του μίλησε για μια "πλατιά λαϊκή οργάνωση στην οποία έχουν θέση όσοι συμφωνούν με τις αρχές μας". Καταληκτικά και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο και συναινέσεις με κινήσεις πολιτών που έχουν γνώμονα το καλό της πόλης. "Ακόμη και αν διαθέτουμε απόλυτη πλειοψηφία, δεσμευόμαστε να επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες με τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς παραταξιακούς ή προσωπικούς εγωισμούς. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε συζήτηση για την κατανομή ρόλων. Αποτελεί μια παθογένεια του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, η δυνατότητα συγκρότησης πλειοψηφίας με την υπόσχεση θέσεων και τη δημιουργία συμπαρατάξεων «ειδικού σκοπού»".  

Η επόμενη δημόσια εκδήλωση της παράταξης "Ξεκίνημα για την πόλη" είναι προγραμματισμένη για το τέλος του μήνα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλώς πράττουν και διαμαρτύρονται οι Ομοσπονδίες στον υπουργό Ανάπτυξης και στον περιφερειάρχη,  για να μη φορολογηθούν για τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων,  όπως στη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, με δεδ