fbpx Ένας πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά των κουνουπιών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2019 - 10:00
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Ένας πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά των κουνουπιών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κουνούπια
Δήμος Κομοτηνής
Περιφέρεια ΑΜΘ

Το έργο του Δήμου θα εξελιχθεί παράλληλα με το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Έλαβε υπόψη του τα περσινά κρούσματα, στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών κατά τη θερινή περίοδο μέσω της μείωσης από την όχληση των κουνουπιών, την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου

Δήμητρα Συμεωνίδου

Έναν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια περιορισμού ή και εξάλειψης των κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, βρήκε στον Δήμο Κομοτηνής η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η διοίκηση του Δήμου λαμβάνοντας υπόψη της τα κρούσματα του ιού που εκδηλώθηκαν στην περιοχή, εκ των οποίων ένα θανατηφόρο, αποφάσισε να υλοποιήσει με ίδιους πόρους έργο καταπολέμησης κουνουπιών στα όρια δικαιοδοσίας της, παράλληλα με το έργο που υλοποιεί η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Κομοτηνής λαμβάνει τέτοια πρωτοβουλία δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν, ευνοούν την ανάπτυξη κουνουπιών και κατ' επέκταση την εμφάνιση κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου. 

Καθώς τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρότατο παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών (όπως ελονοσία, Ιός του Δυτικού Νείλου κ.λ.π.) για τις οποίες είναι διαβιβαστές, ενώ παράλληλα σημαντικές είναι και οι δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις περιοχές όπου εμφανίζονται υψηλοί πληθυσμοί κουνουπιών, κρίθηκε απαραίτητη η εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών. Το πρόγραμμα αυτό θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο έργο καταπολέμησης Κουνουπιών της Περιφέρειας και έχει σαν στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την αναβάθμιση της ασφάλειας των δημοτών. Για τον λόγο αυτό ο προγραμματισμός των ψεκασμών θα αποφεύγει την επικάλυψη ενεργειών στον ίδιο τόπο και χρόνο λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα καταπολέμησης της Περιφέρειας.

Στόχοι του Δήμου Κομοτηνής μέσω της εφαρμογής προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών είναι:
1. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών κατά τη θερινή περίοδο μέσω της μείωσης από την όχληση των κουνουπιών.
2. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας.
3. Η τουριστική ανάπτυξη του Δήμου. 


ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Η περιοχή εκτέλεσης των εργασιών είναι τα διοικητικά όρια του Δήμου Κομοτηνής και ωφελούμενοι αυτού θα είναι το σύνολο του πληθυσμού του Δήμου Κομοτηνής. Οι εφαρμογές θα γίνουν στο αστικό περιβάλλον, εστιασμένες στις εστίες αναπαραγωγής που εκτιμάται ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη πληθυσμών κουνουπιών.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ
Η κατεξοχήν μέθοδος για την καταπολέμηση των κουνουπιών είναι η προνυμφοκτονία. Τα πλεονεκτήματα της προνυμφοκτονίας είναι η υψηλή αποτελεσματικότητα, οι επεμβάσεις μικρής κλίμακας που έχουν ως αποτέλεσμα το χαμηλό κόστος και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

Οι εφαρμογές θα περιλαμβάνουν εφαρμογές προνυμφοκτονίας με ψεκασμούς εδάφους καθώς και με προνυμφοκτόνα σκευάσματα χωρίς βιολογική ή χημική δράση, τα οποία καταπολεμούν τις προνύμφες των κουνουπιών με μηχανικό τρόπο και θα συνδυάζονται με περιορισμένες και εντοπισμένες εφαρμογές ακμαιοκτονίας, ώστε να επιτευχτεί η μέγιστη δυνατή μείωση των εντός οικισμών κουνουπιών.

Ο ιδιώτης που θα αναλάβει το έργο υποχρεούται να εντοπίσει τις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στη περιοχή εφαρμογής του έργου και να παραδώσει, μετά το πέρας της σύμβασης, τόσο σε αναλογική, όσο και σε ψηφιακή μορφή χάρτες χωρικής απεικόνισης κατάλληλης κλίμακας, για το σύνολο της περιοχής παρέμβασης, που θα αποτυπώνουν τις εστίες των προνυμφών των κουνουπιών (μόνιμες ή παροδικές) και τους οποίους θα προσκομίσει στην Επιτροπή παρακολούθησης – παραλαβής του έργου, ώστε να είναι δυνατές οι επεμβάσεις που θα ελέγξουν τις πρώτες γενεές κουνουπιών και θα αποτρέψουν την έξαρση των πληθυσμών αργότερα. 

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται να γίνει ενημέρωση των κατοίκων του τοπικού πληθυσμού για τους κινδύνους αλλά και τους τρόπους και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια. 

Το κόστος της σύμβασης που θα υπογραφεί μεταξύ Δήμου και ιδιώτη ανέρχεται σε 17.000 ευρώ. Η υπογραφή αυτής θα σημάνει την έναρξη του έργου. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές