fbpx Ένας πίνακας του Βαν Γκογκ και μία σημαντική διάκριση για το 2ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 11 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ

Ένας πίνακας του Βαν Γκογκ και μία σημαντική διάκριση για το 2ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τέχνη
Ζωγραφική
Διαγωνισμός
Σχολεία
Μαθητές
2ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής

Το ομαδικό έργο των νηπίων  «Χρυσάνθεμα» του Βαν Γκονγκ επιλέχτηκε στα πρώτα τριάντα  έργα  πανελλαδικά και θα  εκτεθεί στην έκθεση ζωγραφικής στην  Αθήνα

Ασπασία Ιωαννίδου νηπιαγωγός: Τα παιδιά προσεγγίζουνε την γνώση πολύ πιο εύκολα μέσα από την τέχνη

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ένας πίνακας του Βαν Γκογκ έδωσε την αφορμή για να δημιουργηθεί ένα εμπνευσμένο έργο από τα νήπια του προαιρετικού ολοήμερου  τμήματος του 2ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής, που απέσπασε μία σημαντική διάκριση στον πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής  για τα  60 χρόνια  Ευρώπης. Η  νηπιαγωγός που βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα είναι η Ασπασία Ιωαννίδου, η οποία κατάφερε μέσω ενός προγράμματος να εμφυσήσει στα μικρά παιδιά την αγάπη για την τέχνη και τη δημιουργία. 


Πρόκειται για ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που αφορά στην τέχνη. Όπως μας εξήγησε η κα Ιωαννίδου "με αφορμή έναν πίνακα μαθαίνω, παίζω, τραγουδώ, ταξιδεύω και δημιουργώ λέγετε το πρόγραμμά μας. Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα γύρω στις αρχές Οκτώβρη. Το συγκεκριμένο έγινε με αφορμή τον πίνακα του Βαν Γκόγκ Χρυσάνθεμα. Ξεκινήσαμε με θεματικές ενότητες από κάποιους ζωγράφους και με αφορμή ένα έργο τους ταξιδέψαμε στην χώρα του ζωγράφου, οπότε μάθαμε πληροφορίες για την χώρα, είδαμε την σημαία της, μπήκαμε στο διαδίκτυο όπου είδαμε κάποιες εικόνες και κάποια χαρακτηριστικά της κάθε χώρας, μάθαμε κάποιες λεξούλες και μετά προχωρήσαμε σε εικαστικές ανησυχίες". Δηλαδή, όπως προσθέτει η νηπιαγωγός "προσπαθήσαμε να αναπαράγουμε κάποια έργα στο χαρτί, αλλά και να ζωντανέψουμε τους πίνακες, ασχοληθήκαμε με τα μαθηματικά και την γλώσσα, ακόμη μαγειρέψαμε".


Όσον αφορά την ανταπόκριση των νηπίων στο πρόγραμμα "ανταποκρίθηκαν με πολύ μεγάλη χαρά", όπως τονίζει η νηπιαγωγός τους, γιατί, "η τέχνη είναι κάτι που ελκύει τα παιδιά, είναι ένας τρόπος πιο εύκολος και πιο ελκυστικός για να μάθουνε πράγματα. Προσεγγίζουνε την γνώση πολύ πιο εύκολα μέσα από την τέχνη, γιατί είναι κάτι πιο δημιουργικό και ευχάριστο". Προς το τέλος του προγράμματος τα νήπια με την εκπαιδευτικό τους κατέληξαν σε ένα ομαδικό έργο μεταξύ όσων δει από τον Βαν Γκόγκ. Επέλεξαν τα Χρυσάνθεμα και μάλιστα κάποια παιδιά μετέφεραν στο σχολείο τους πραγματικά χρυσάνθεμα. Έτσι προέκυψε ο πίνακας των νηπίων, που διακρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής  για τα  60 χρόνια  Ευρώπης.


Ο διαγωνισμός  διοργανώθηκε από την Παιδική Πινακοθήκη  Ελλάδας σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το υπουργείο  Εξωτερικών με θέμα: «Η  Ευρώπη αναλογίζεται το παρελθόν της και ατενίζει  με αισιοδοξία το  μέλλον». Τα έργα που  συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν  ξεπέρασαν τον  αριθμό των 600 έργων. Η  τελική επιλογή περιλάμβανε τα 30έργα που  συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία  και τα οποία θα αποτελέσουν την  ομότιτλη  έκθεση ζωγραφικής. Η διαδικασία  αξιολόγησης των έργων των  παιδιών ήταν  σύμφωνη με τους κανονισμούς της ΠΠΕ και βασίστηκε στην  βαθμολόγηση του κάθε έργου από 8 διαφορετικούς αξιολογητές.  Το ομαδικό έργο των νηπίων  «Χρυσάνθεμα» του Βαν Γκονγκ  επιλέχτηκε στα πρώτα τριάντα  έργα  και θα  εκτεθεί στην έκθεση ζωγραφικής στην  Αθήνα. 


Πάντως οι άνθρωποι του 2ου νηπιαγωγείου Κομοτηνής σχεδιάζουν να εκθέσουν και στην Κομοτηνή όχι μόνο το διακριθέν έργο, αλλά το σύνολο των δημιουργιών των νηπίων. Αυτό θα γίνει το τελευταίο τριήμερο του Μαΐου στην Καπναποθήκη του Δήμου Κομοτηνής σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, από την οποία ζητήθηκε να γίνει η παραχώρηση του χώρου. Έτσι οι γονείς αλλά και όσοι το επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις δημιουργίες των μικρών παιδιών. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές