fbpx Ένας καρσιλαμάς από την Κομοτηνή που έγινε viral
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 5 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 25.000 ΘΕΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Ένας καρσιλαμάς από την Κομοτηνή που έγινε viral

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρήστος Χατζόπουλος
Δήμος Κομοτηνής
Χορός
Παράδοση
ΔΚΕΠΠΑΚ
Ελευθέρια

Ο καρσιλαμάς γράφτηκε από τον μουσικό Χρήστο Χατζόπουλο και έγινε βίντεο με τη βοήθεια εννέα συλλόγων και της ΔΚΕΠΠΑΚ


Χρήστος Χατζόπουλος: «Εμείς στην Κομοτηνή, δημιουργούμε, χορεύουμε όλοι μαζί»

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ένα πρωτοποριακό βίντεο παρήχθη πριν από μερικές ημέρες με την βοήθεια του Δήμου Κομοτηνής και της ΔΚΕΠΠΑΚ, αφού το περιεχόμενό του συνδυάζει μουσική, χορό και προβολή ιστορικών σημείων της πόλης. Για να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά όμως, να πούμε κατ’ αρχήν ότι το τραγούδι συντέθηκε από τον κο Χρήστο Χατζόπουλο, ο οποίος μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm είπε: «Το κομμάτι το έγραψα πέρσι. Είναι οργανικός αντικριστός καρσιλαμάς και έχει χρώματα της Θράκης. Κοίταξα να έχει όλα αυτά τα χρώματα που και εγώ βίωσα από μικρός. Όλο αυτό έχει να φέρει μνήμες και από γάμους και από πανηγύρια και από γλέντια, με τα οποία και εγώ μεγάλωσα». 


Η παραγωγή του βίντεο ήταν μία ιδέα που στήριξε ο Δήμος της Κομοτηνής και το αποτέλεσμα φυσικά δικαιώνει όλους τους συντελεστές. Όπως είπε ο κος Χατζόπουλος, σε αυτό το άτυπο «βίντεο-κλιπ» συμμετέχουν εννέα πολιτιστικοί σύλλογοι που διέθεσαν από δύο χορευτές έκαστος, ενώ τα γυρίσματα έγιναν σε τρία διαφορετικά σημεία της πόλης: «Το κάναμε βίντεο έτσι ώστε να δείξουμε την πόλη- κάποια όμορφα μέρη της πόλης. Το γυρίσαμε στις περιοχές του βυζαντινού φρουρίου, στην Παναγία την εκκλησία, στο ρολόι, στο Γενί τζαμί. Η ανταπόκριση των συλλόγων ήταν άμεση και τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο καρσιλαμάς είναι ένας χορός αντικριστός που εκπροσωπεί σχεδόν όλους». Στους εννέα συμμετέχοντες συλλόγους συμπεριλαμβάνεται και αυτός της μειονότητας, ενώ ο κος Χατζόπουλος διευκρίνισε ότι δεν ήθελε να εξαιρέσει κανέναν σύλλογο, όμως αυτό ήταν πρακτικώς αδύνατο. Έτσι, δεσμεύτηκε ότι σε επόμενη δουλειά του θα συμμετέχουν σύλλογοι που δεν συμμετείχαν στο συγκεκριμένο βίντεο. 


Αν και οι χορευτές χρειάστηκε να χορέψουν τον καρσιλαμά 29 φορές, τελικά άξιζε τον κόπο, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Ο κος Χατζόπουλος πάντως περιέγραψε τη διαδικασία των γυρισμάτων ως εξής: «Τα παιδιά χόρεψαν πάρα πολύ καλά σαν να το είχαμε κάνει πολλές πρόβες ενώ το βγάλαμε πολύ γρήγορα. Τα γυρίσματα τα βγάλαμε σε μια μέρα. Είχαμε να κάνουμε και με τον καιρό, να μην σκοτεινιάσει, να μην βρέξει, να μην έχει μέσα στα πλάνα κόσμο - είναι πολύ δύσκολα όλα αυτά. Πιστεύω τα πετύχαμε όλα αυτά. Να ευχαριστήσω την Νατάσα Λιβεριάδου για την στήριξη που αγκαλιάζει όλες τις προσπάθειες και μιλάω προσωπικά για εμένα, τους συλλόγους τα παιδιά που χόρεψαν, τα παιδιά με τις ηχογραφήσεις και το αφιερώνω στην Κομοτηνή»


Το βίντεο παρήχθη με αφορμή τα Ελευθέρια 2017 και βρίσκεται αναρτημένο στον προσωπικό λογαριασμό του κου Χατζόπουλου στο Facebook αλλά και στο youtube (βρείτε το αναζητώντας: ‘Αντικριστός Καρσιλαμάς Κομοτηνής Χρ. Χατζόπουλος'). Ο ίδιος μάλιστα έχει την πρόθεση να το ενσωματώσει και σε κάποια μελλοντική του δισκογραφική δουλειά, ενώ το μήνυμα που θέλει να περάσει από όλη αυτή την προσπάθεια είναι ότι «εμείς στην Κομοτηνή, δημιουργούμε, χορεύουμε όλοι μαζί»
 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Έπαιξαν οι Μουσικοί: Σοφία Χατζοπούλου κανονάκι, Θάνος Καρακατσιάνης ακορντεόν, Ανδρέας Τσαρακλής κλαρίνο, Οζούν Ογλού νταούλι, Γιάννης Σαρχοσάκης τουμπερλέκι, Γιάννης Κουμής γκάιντα, Νίκος Βερβερίδης λαούτο, Χρήστος Χατζόπουλος σάζι και ντέφι


Χόρεψαν οι Σύλλογοι: Σύλλογος Γρατινής (Θανάσης Δούκας και Ευαγγελία Γιασσάρη), 
Σύλλογος Εβριτών Ροδόπης (Κατερίνα Αρβανιτίδου και Κωνσταντίνος Βασιλειάδης), 
Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας (Καρά Φουρκάν και Σαδίκ Μερβέ),
Σύλλογος Θρακών Ν. Ροδόπης (Γεώργιος Κωστάκης και Σωτηρία Τσακίρη)
Σύλλογος Καππαδοκών (Παναγιώτης Μαυρίδης, Ευαγγελία Μαυρίδου) 
Μορφωτικός όμιλος Κομοτηνής (Νανά Δαλαμανάκη και Στέφανος Κουκλάρης)
Σύλλογος Μικρού Κρανοβουνίου (Αντώνης Σουρμελής και Νάσια Βαλαβάνη)
Σύλλογος Ροδίτη (Νίκος Μαυρίδης και Αναστασία Ασκητανίδου) 
Σύλλογος Φιλοτεχνών Ν. Ροδόπης (Σοφία Σταμπόλη και Δημήτρης Χρυσοβαλάντης Κοτσίλας)

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ