fbpx Έναρξη με προβλήματα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Έναρξη με προβλήματα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
Σχολεία
Εκπαίδευση
Υπουργείο Παιδείας

Οι εκπαιδευόμενοι επικαλούνται την έλλειψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού, τη μεγάλη καθυστέρηση στην προσέλευση ωρομισθίων και μία σειρά άλλων προβλημάτων

Έναρξη με προβλήματα έκανε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής, όπως μαρτυρά το περιεχόμενο επιστολής των εκπαιδευόμενων του Β’ κύκλου σπουδών, με αποδέκτη τον νέο υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου. Οι εκπαιδευόμενοι επικαλούνται την έλλειψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού, τη μεγάλη καθυστέρηση στην προσέλευση ωρομισθίων και μία σειρά άλλων προβλημάτων. 


Αναλυτικά η επιστολή: Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε εν τάχει τα πολύ σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει για ακόμη μία χρονιά το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής. 


Πιο συγκεκριμένα:

1. Έλλειψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού 
Το σχολείο αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο με τις 2 αποσπασμένες εκπαιδευτικούς (διευθύντρια και υποδιευθύντρια). Το πρόβλημα του μικρού αριθμού των μονίμων εκπαιδευτικών που υπήρχε και πέρυσι (1 μόνιμη αποσπασμένη εκπαιδευτικός πλην της διεύθυνσης του σχολείου), φέτος επιδεινώθηκε (κανείς μόνιμος αποσπασμένος). 


Σαν αποτέλεσμα, δίνονται λύσεις ανάγκης, όπως η συγχώνευση τμημάτων ή η διδασκαλία μόνο του ενός από τους 2 κύκλους σπουδών, μιας και 2 εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να διδάξουν και στα 6 τμήματα που υπάρχουν στο σχολείο μας, ενώ καλύπτονται μόνο 2 από τους 8 γραμματισμούς.


2. Μεγάλη καθυστέρηση στην προσέλευση ωρομισθίων
Πέρυσι οι ωρομίσθιοι καθηγητές προσελήφθησαν στις αρχές του Μάρτη. Φέτος, αν και ευελπιστούσαμε σε έγκαιρη πρόσληψή τους, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα. Θέλουμε να πιστεύουμε σε έγκαιρη διευθέτηση του ζητήματος, γιατί ο χρόνος που περνάει, όπως αποδεικνύεται από την περσινή χρονιά,  λειτουργεί εις βάρος μας. 


3. Σοβαρότατο πρόβλημα προμήθειας πετρελαίου
Λόγω της καθυστερημένης εξόφλησης των προμηθευτών από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (ένα χρόνο μετά την προμήθεια με καύσιμα), κανείς προμηθευτής δε δέχεται να μας εφοδιάσει με πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να κάνουμε εράνους μεταξύ μας. Τέτοιου είδους λύσεις όμως είναι προσωρινές, και δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε σε αυτές. Αν συνυπολογίσετε τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής (πολύ χαμηλές θερμοκρασίες) και την οικονομική κατάσταση των εκπαιδευομένων (πάνω από το 50% είναι άνεργοι), μπορείτε να καταλάβετε την οξύτητα του προβλήματος και θα σας παρακαλούσαμε να βρεθεί άμεσα μια λύση.


4. Σοβαρό πρόβλημα στην καθαριότητα 
Το πρόβλημα της καθαριότητας του σχολείου λόγω έλλειψης κονδυλίων, εντείνεται λόγω και της συνύπαρξης του ΣΔΕ με άλλους φορείς (ΕΑΠ, ΚΔΒΜ), ιδιαίτερα στις τουαλέτες, όπου η υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας. Θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή πώς, εάν δεν προσληφθεί εγκαίρως συνεργείο καθαρισμού, υπάρχει η πιθανότητα οι άλλοι φορείς να εμποδίσουν τη λειτουργία του σχολείου μας, κάτι που θα έχει δυσάρεστες συνέπειες στη φοίτησή μας. 


Πέρυσι είχαν δημιουργηθεί εθελοντικές ομάδες εργασίας που φρόντιζαν για την καθαριότητα, χωρίς να είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Θα ήταν πολύ δυσάρεστο, αυτό να επαναληφθεί και φέτος, μιας και δεν θεωρούμε πως αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος λειτουργίας ενός σχολείου. 


5. Γενικότερα λειτουργικά προβλήματα 
Εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων δεν μπορεί να προχωρήσει καμία διαδικασία αγοράς ή συντήρησης (αγορά αναλωσίμων, εκπαιδευτικές επισκέψεις, συντήρηση μηχανημάτων, συντήρηση καυστήρα, αναγομώσεις πυροσβεστήρων). Όλα τα παραπάνω καθιστούν δύσκολη, έντονα προβληματική αλλά και επικίνδυνη τη λειτουργία του σχολείου μας. 


Μετά την αποκαρδιωτική εμπειρία μας πέρσι ως εκπαιδευόμενοι του Α’ επιπέδου (ανακοίνωση παράτασης της φοίτησής μας, αναπλήρωση χαμένων διδακτικών ωρών, αναστάτωση τόσο στους εκπαιδευόμενους όσο και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως έντονη απογοήτευση) δε θα θέλαμε να βρεθούμε στην ίδια δυσάρεστη θέση και φέτος για κάτι που δεν είναι δική μας υπαιτιότητα. 


Για αυτό το λόγο, θα θέλαμε να γίνουν από πλευράς σας όλες οι απαραίτητες ενέργειες,  προκειμένου να επιλυθούν τα παραπάνω προβλήματα το συντομότερο δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη πως πρόκειται για σχολείο ενηλίκων, οι οποίοι αφιερώνουμε πολύτιμο χρόνο από τη δουλειά και την οικογένειά μας για τη φοίτησή μας, ενώ πολλοί από εμάς είμαστε αντιμέτωποι με έντονα οικονομικά προβλήματα και ευελπιστούμε στην έγκαιρη αποφοίτησή μας, για να μπορούμε να ονειρευτούμε κάτι καλύτερο για εμάς και τις οικογένειές μας». 
Η επιστολή απευθύνεται επίσης προς την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Φωτάκη, προς το γενικό γραμματέα Δια Βίου Μάθησης, Παυσανία Παπαγεωργίου, προς την προϊσταμένη του τμήματος Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Βασιλική Νικολοπούλου, προς την υπεύθυνη Έργου ΣΔΕ του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., Ράνια Πριγκιφίλη και κοινοποιείται προς τον πρόεδρο του ΠΕΦΑΣΔΕ και προς τους βουλευτές του Νομού Ροδόπης.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο