fbpx Ένα Πάσχα διαφορετικό αλλά αναγκαίο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 22 Απριλίου, 2020 - 10:00
ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ «Χ»

Ένα Πάσχα διαφορετικό αλλά αναγκαίο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάσχα
Ανάσταση
κ.κ.Παντελεήμων
Γιάννης Γκαράνης

Κεκλεισμένων των θυρών η Ακολουθία της Αναστάσεως - Στα μπαλκόνια τους οι Κομοτηναίοι για το «Χριστός Ανέστη»

Διονύσης Βοργιάς

Ένα Πάσχα διαφορετικό, αλλά αναγκαίο για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, όπως συνομολόγησε κι η ίδια η Ιερά Σύνοδος, ήταν αυτό που βιώσαμε και στη Ροδόπη. Οι εικόνες του «Χ» από τον άδειο ιερό καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, ενώ σε εξέλιξη ήταν η Ακολουθία της Αναστάσεως, είναι πλέον ιστορικές.

Στο ναό, ο Μητροπολίτης, μερικοί κληρικοί, ένας ψάλτης και εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης, για την Ακολουθία της Αναστάσεως, που συνήθως συγκεντρώνει εκατοντάδες πιστούς μέσα στην εκκλησία και ακόμη περισσότερους στον αύλειο χώρο. Η Ανάσταση γιορτάστηκε διαφορετικά, ενώ το Άγιο Φως «ταξίδεψε» μόνο στην Αθήνα, απ’ όπου θα διαμοιραστεί στην υπόλοιπη Ελλάδα, όταν οι συνθήκες δημόσιας υγείας το επιτρέψουν, προκειμένου να το λάβουν όσοι πιστοί επιθυμούν.

Η ευγενική κίνηση Γκαράνη
Θετικά σχολιάστηκε η κίνηση του δημάρχου Κομοτηνής, σε συνεννόηση με τον Μητροπολίτη, να παραλάβει το Άγιο Φως λίγο πριν την Ακολουθία της Αναστάσεως. «Έχω φυλάξει Άγιο Φως από πέρσι», είπε χαρακτηριστικά ο κ.κ. Παντελεήμων προς τον δήμαρχο, ο οποίος κατόπιν έφυγε από την εκκλησία και τοποθέτησε συμβολικά το Άγιο Φως σε φαναράκι στην κορυφή του Δημαρχείου Κομοτηνής, όπου υπάρχει μέχρι και σήμερα.

«Φέτος δεν μπορέσαμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης. Κι αυτό, γιατί αποφασίσαμε να πειθαρχήσουμε στις οδηγίες των επιστημόνων. Όμως, γνωρίζετε ότι η δημοτική αρχή της πόλης μας, από την πρώτη στιγμή της μεγάλης αυτής κρίσης στέκει όρθια στις επάλξεις και μεριμνά για τους δημότες της. Έτσι κι απόψε, έλαβα εξ ονόματός σας, μόνος, το Άγιο Φως, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Παντελεήμονα, και άναψα με τη φλόγα του το φανάρι που τοποθετήσαμε γι’ αυτόν τον σκοπό στην κορυφή του Δημαρχείου μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας κατέφτασε στο ναό κι ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος μετά την Ακολουθία έλαβε το Άγιο Φως από τον Μητροπολίτη εξ ονόματος του λαού της Ροδόπης.

κ.κ. Παντελεήμων: «Ο Χριστός είναι μαζί με όλους, αρκεί να τον θέλει ο καθένας από εμάς»
Το μήνυμά του προς τους πιστούς, οι οποίοι φέτος δεν μπορούσαν να βρεθούν μέσα στις εκκλησίες, ούτε να συνωστιστούν έξω από αυτές, μετέφερε στο πέρας της Ακολουθίας της Αναστάσεως ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Διαμήνυσε ότι μόνο μέσα σε δύο λέξεις -Χριστός Ανέστη- «περικλείεται όλη η σωτηρία του ανθρώπου, γιατί όποιος πιστεύει στον Χριστό έχει βρει νόημα στη ζωή του και δεν φοβάται τίποτα, ακόμη και τον θάνατο». Είπε επίσης ότι ο Χριστός είναι παντού και «είναι μαζί με όλους, αρκεί να το θέλει ο καθένας από εμάς».

Για το φετινό κεκλεισμένων των θυρών Πάσχα, αναγνώρισε πως «αυτή τη χρονιά ζούμε ένα διαφορετικό Πάσχα», εξηγώντας όμως ότι «μπορεί να είναι δύσκολο αλλά θα βγάλει και καλά». Γι’ αυτό ζήτησε από τους πιστούς, όταν επιτραπεί ξανά να κοινωνούν περισσότερο και περισσότεροι.

Ανάσταση από το μπαλκόνι
Μια Ανάσταση διαφορετική επέβαλαν φέτος οι έκτακτες συνθήκες του κορωνοϊού. Ωστόσο, το αναστάσιμο μήνυμα δόθηκε από τους ιερούς ναούς σε κάθε περιοχή. Έτσι και στην Κομοτηνή το «Χριστός Ανέστη» ακούστηκε και πάρα πολλοί Κομοτηναίοι βγήκαν στα μπαλκόνια τους, με λαμπάδες, προκειμένου να γιορτάσουν την Ανάσταση. Οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα. Ο Μητροπολίτης είχε καλέσει τους πιστούς από τις προηγούμενες ημέρες να τιμήσουν την Ανάσταση του Κυρίου από τα μπαλκόνια τους, το οποίο κι έγινε από τους περισσότερους.

Πάντως, δεν απουσίασαν και τα φαινόμενα συγκέντρωσης πιστών έξω από τις εκκλησίες, με περί των 50 πιστών να παρακολουθούν την Ακολουθία έξω από τον καθεδρικό ναό, τηρώντας πάντως τις αποστάσεις.

Ανάσταση στα σύνορα
Εν τω μεταξύ κι όσο συνέβαιναν όλα τα παραπάνω, αστυνομικοί έκαναν Ανάσταση στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, στις Καστανιές, τα οποία παραμένουν ενισχυμένα στη φύλαξή τους. Σε σχετικό βίντεο που δημοσίευσε το xronos.gr γυναίκες των Καστανεών, λίγες ώρες πριν την Ανάσταση, φροντίζουν ώστε οι άνθρωποι που βρίσκονται στο μέτωπο, να προμηθευτούν με πασχαλινά αυγά και τσουρέκια.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλώς πράττουν και διαμαρτύρονται οι Ομοσπονδίες στον υπουργό Ανάπτυξης και στον περιφερειάρχη,  για να μη φορολογηθούν για τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων,  όπως στη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, με δεδ