fbpx Ένα παιδικό βιβλίο-δημιούργημα ανθρώπων της περιοχής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ

Ένα παιδικό βιβλίο-δημιούργημα ανθρώπων της περιοχής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βιβλιοπαρουσίαση
Βιβλιοχαρτοπωλείο Βαφειάδης
Στάθης Γκεβρέκης

Το βιβλίο "Φρουτοφίλοι" της Λεύκης Σαραντινού, σε εικονογράφηση του Κομοτηναίου καλλιτέχνη Στάθη Γκεβρέκη, ψυχαγωγεί τους μικρούς ενώ παράλληλα δίνει μαθήματα σωστής διατροφής

Διονύσης Βοργιάς

Μία συγγραφέας από την Κρήτη η οποία όμως χρόνια τώρα ζει και δημιουργεί στην Κομοτηνή κι ένας γνωστός Κομοτηναίος καλλιτέχνης, συνεργάστηκαν και το αποτέλεσμα είναι ένα παιδικό βιβλίο, πλούσιο σε περιεχόμενο και εικονογράφηση, το οποίο ήδη κέρδισε τους μικρούς αναγνώστες. Κάνουμε λόγο για την συγγραφέα Λεύκη Σαραντινού και τον καλλιτέχνη Στάθη Γκεβρέθη, οι οποίοι παρουσίασαν το πρώτο παιδικό βιβλίο της κας Σαραντινού με τίτλο "Φρουτοφίλοι". Η παρουσίαση έγινε από τα βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Tales Quest» το απόγευμα του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου στην υπόγεια αίθουσα της Λέσχης Κομοτηναίων.

Ο χώρος γέμισε με πολλά παιδιά και χαμόγελα, αλλά και δεκάδες γονείς, οι οποίοι ήταν χαρούμενοι, γιατί τα παιδιά τους πήραν στα χέρια τους ένα βιβλίο με ψυχαγωγικό και διδακτικό χαρακτήρα. Οι φρουτοφίλοι είναι η καλύτερη και η πιο τρελή παρέα, είναι μία ομάδα από εικοσιτέσσερα φρούτα και λαχανικά που μένουν στη Φρουτοχώρα και μπλέκουν καθημερινά στις πιο απίθανες περιπέτειες, με στόχο να διασκεδάσουν τους μικρούς, αλλά και να δώσουν το μήνυμα της υγιεινής διατροφής, όπως άλλωστε λέει στον "Χ" η συγγραφέας κα Σαραντινού.

"Δώδεκα ιστορίες με φρούτα, μία για κάθε εποχή, αλλά και είκοσι τέσσερις φρουτοφίλους". Αυτά περιλαμβάνει το βιβλίο, το οποίο, σύμφωνα πάντα με την ίδια "μέσα από αστείες συγχρόνως όμως διδακτικές ιστορίες θα ήθελα να περάσω το μήνυμα, τα παιδιά να χαίρονται τρώγοντας φρούτα, να τα σκέφτονται μέσα από κάποια αστεία". Έτσι λοιπόν η συγγραφέας προσπάθησε να συγκεράσει την παιδική λογοτεχνία με σημαντικά μηνύματα, με φόντο και την αύξηση των δεικτών της παιδικής παχυσαρκίας.

Η κα Σαραντινού μας πληροφόρησε ότι έγραψε το βιβλίο για τον γιο της, κι αυτή είναι η πρώτη της απόπειρα στην παιδική λογοτεχνία, καθώς την έχουμε γνωρίσει με τα βιβλία της τα οποία απευθύνονται σε ενήλικες. "Το έγραψα για τον γιο μου αλλά χάρη στην εικονογράφηση του Στάθη ευτύχησα να το δω ως μία ολοκληρωμένη δουλειά", είπε χαρακτηρίζοντας την παιδική λογοτεχνία ως "ένα δύσκολο είδος", εξηγώντας παράλληλα ότι το παν είναι να βρεθεί η κεντρική ιδέα και παράλληλα να διατηρείται η πρωτοτυπία σε όλες τις σελίδες. 

Πάντως, στο πλαίσιο της συζήτησης, η συγγραφέας επιφυλάχθηκε ότι το προσεχές διάστημα θα δούμε και μία ακόμη συγγραφική της δουλειά, σχετιζόμενη με τα παιδιά, ήτοι μία σειρά 16 βιβλίων με θέμα "ελληνική μυθολογία και αρχαιότητα".

Διαβάζουν τα παιδιά;
Το ερώτημα αυτό κλήθηκε να απαντήσει στον "Χ" η συγγραφέας, για να αναπτύξει μία ενδιαφέρουσα τοποθέτηση. "Θεωρώ ότι τα παιδιά διαβάζουν περισσότερο μέχρι την ηλικία που πηγαίνουν σχολείο. Εκεί, κάτι γίνεται και λίγο ...ζορίζουν τα πράγματα και χειροτερεύουν στο γυμνάσιο", είπε, για να συμφωνήσει ότι αυτό είναι το στοίχημα συγγραφέων, εκδοτών και ιδιοκτητών βιβλιοπωλείων, να κρατήσουν 'ζωντανό' το ενδιαφέρον των παιδικών αναγνωστών στο δημοτικό και μετά στις τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου.

Εικονογράφηση δια χειρός Στ. Γκερβέκη
Την εικονογράφηση ανέλαβε ο Στάθης Γκεβρέκης, που κοσμεί πλέον εκτός από ...τείχους και τοπία, και ένα παιδικό βιβλίο. Μας εξήγησε ότι πρόσεξε τα σχέδιά του, ώστε να είναι χαρούμενα κι ευδιάθετα, για τα μικρά παιδιά, αλλά τόνισε πως δεν ήταν κάτι δύσκολο για τον ίδιο καθώς "έχει να κάνει και με την ίδια την διάθεσή μου", όπως είπε, εξηγώντας πως "συνήθως κάνω ευδιάθετα σκίτσα τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους".

Για τους φρουτοφίλους μας ενημέρωσε ότι είναι γεμάτοι με σκίτσα εντός των σελίδων του βιβλίου, καθώς επιθυμία και της ίδιας της συγγραφέως ήταν να υπάρχουν πολλές εικόνες.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χαβά του συνεχίζει ο Tαγίπ Ερντογάν λίγο πριν καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών,  συνεχίζοντας να απειλεί τους πάντες και τα πάντα με εκφράσεις καφενείου,  κυρίως όμως για εσωτερική κατανάλωση.