fbpx Ένα οικολογικά φτιαγμένο μουσικό ποδήλατο-μπαρ!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 20 Μαΐου, 2017 - 11:00
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΟΝΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ

Ένα οικολογικά φτιαγμένο μουσικό ποδήλατο-μπαρ!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρήστος Τσόνιας
Οικολογία
Νησί
Διασκέδαση

"Προσπάθησα να δέσω το street art, ένα κινούμενο μπαρ, και φυσικά το οικολογικό πνεύμα, όλα σε ένα", μας λέει ο καλλιτέχνης Χρήστος Τσόνιας


Το ποδήλατο θα τοποθετηθεί στο μαγαζί "Νησί" επί της πλατείας Ειρήνης

Διονύσης Βοργιάς

Τον συναντάμε με ένα τρυπάνι στο χέρι και μια από τις πλέον πρωτότυπες δημιουργίες που έχουμε αντικρίσει στην Κομοτηνή. Είναι ο Χρήστος Τσόνιας, κι αυτό είναι το ...κινούμενο πιάνο μπαρ του!


Για να καταλάβετε λίγο καλύτερα, πρόκειται για μια κατασκευή 100% χειροποίητη, 50% βασισμένη σε ανακυκλώσιμα υλικά, που λειτουργεί με φωτοβολταϊκά και ...ανθρώπινα πόδια. Συνδυάζει μουσική, μπαρ, ποδήλατο, τέχνη! "Η ιδέα ξεκίνησε, όταν βρέθηκα τον Ιανουάριο στην Αθήνα, όπου αντίκρισα ένα παρόμοιο ποδήλατο κι εκεί εμπνεύστηκα την ιδέα γι' αυτό το ξεχωριστό ποδήλατο. Μετά, κατέβηκα με το μοντέλο στην έκθεση Horeca, αυτόν τον Φεβρουάριο στην Αθήνα, και όλοι φάνηκαν να ανταποκρίνονται στην ιδέα αυτή. Σε όλους άρεσε η κατασκευή για promotion, γιατί στην Ελλάδα, λόγω γραφειοκρατίας, είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθεί μια τέτοια κατασκευή ως υπαίθρια καντίνα", παραδέχεται ο Χρήστος Τσόνιας, ο οποίος έχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

"Προσπάθησα να δέσω το street art, ένα κινούμενο μπαρ, και φυσικά το οικολογικό πνεύμα, όλα σε ένα! Ό,τι κάνω στην τέχνη μου, για παράδειγμα με τα όργανα, έκανα και στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο είναι ένα κινούμενο street bar, πάνω στο ποδήλατο, με ενσωματωμένο πιάνο, ιδανικό για μουσική, διασκέδαση και φωτογραφίες", αναφέρει για τη αξία της κατασκευής, ενώ για την επιλογή του πιάνου ως μουσικού οργάνου, εξηγεί πως "η μορφή του ήταν ιδανική για να μπει στο πίσω μέρος του ποδηλάτου". Εμείς θα προσθέσουμε ...και η μουσική του.
Πως όμως όλα αυτά τα ξεχωριστά και -αταίριαστα στο μυαλό μας- κομμάτια συνδυάστηκαν για το αποτέλεσμα που βλέπετε; "Ξεκινήσαμε από τη βάση και σιγά-σιγά έφτιαξα το γύρω-γύρω.

Όλα είναι με προσωπική εργασία, και με τη βοήθεια οξυγονοκολλητή και μαραγκού, γιατί δεν είχα όλα τα εργαλεία", διευκρινίζει ο καλλιτέχνης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή, εκτός από την κατασκευή στο σύνολό της, είναι ιδίως η τεχνική με την οποία "ντύθηκε" το ποδήλατο και την οποία ο ίδιος εξηγεί ως εξής: λέγεται abstract, δηλαδή ελεύθερη έκφραση. Είχα διάφορα παλιά υφάσματα και τα τοποθέτησα το ένα πάνω στο άλλο, σε στρώσεις. Ύστερα, μετά από πολύ τρίψιμο και ...σκόνη, βγήκε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, το οποίο είναι κάθε φορά διαφορετικό και ξεχωριστό". 


ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΑ
Ένα ατυχές περιστατικό, ώθησε τον Χρήστο Τσόνια, ώστε να ασχοληθεί ακόμη μεθοδικότερα με την τέχνη και τις κατασκευές. Ο ίδιος εργαζόταν ως σχολικός φύλακας, όμως "όταν μας σταμάτησαν από τη δουλειά, εγώ μετακόμισα στο Λονδίνο, όπου συνεργάστηκα με μια γκαλερί και τον καλλιτέχνη που ζωγράφισε το τείχος του Βερολίνο. Ό,τι εκείνος ζωγράφιζε, εγώ το μεταμόρφωνα σε 3d, δηλαδή σε γλυπτά και μουσικά όργανα. Η συνεργασία μας συνεχίζεται μέχρι και σήμερα", εξηγεί. 


Ο ίδιος τονίζει ότι η γραφειοκρατία στην Ελλάδα είναι το μόνο εμπόδιο, ώστε τα κινούμενα μπαρ να διαδοθούν και προσθέτει ότι "θα μπορούσαν αυτά τα υπαίθρια μπαρ να προωθήσουν τον τουρισμό μας και, παράλληλα, να δώσουν μια λύση στην ανεργία, απασχολώντας ανθρώπους στο μπαρ και μουσικούς. Οι παραλλαγές είναι πολλές, για παράδειγμα κάποιος μπορεί να αφαιρέσει το πιάνο και να τοποθετήσει εκεί χώρο για έναν dj".


Το ποδήλατο έχει κεντρίσει τα βλέμματα και ο καλλιτέχνης ήδη έχει κάνει επαφές για να το προωθήσει ακόμη περισσότερο. "Σκεφτόμαστε να κάνουμε κι ένα βίντεο-κλιπ με κάποιον αναγνωρίσιμο καλλιτέχνη κι έχουμε κάνει επαφές με τον Πάνο Μουζουράκη, ενώ θέλουμε να το αξιοποιήσουμε και στην ευρωπαϊκή μέρα μουσικής για συναυλία στην πλατεία", εξηγεί.


ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΓΝΩΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
"Το Νησί" της πλατείας Ειρήνης, θα είναι ο χώρος που θα φιλοξενήσει το ιδιόμορφο αυτό ποδήλατο, καθώς για την κατασκευή του βοήθησε με χορηγία. Το ποδήλατο θα ξεκινήσει το μικρό του ταξίδι από το εργαστήριο στην Κομοτηνή, προς την πλατεία, όπου θα παρκάρει στο μαγαζί, αποτελώντας ένα στατικό μπαρ, το οποίο όμως ενδέχεται να δούμε να κάνει και κάποιες ...βόλτες στην πλατεία. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όπου «γάμος και χαρά», νέα φουγάρα και  αισιοδοξία,  η κυβέρνηση και οι βουλευτές της δίνουν το παρόν.