fbpx Ένα μνημόνιο συνεργασίας και ένα μεγάλο έργο σε εστίες και λέσχες σίτισης Κομοτηνής και Ξάνθης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΔΠΘ ΚΑΙ ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Ένα μνημόνιο συνεργασίας και ένα μεγάλο έργο σε εστίες και λέσχες σίτισης Κομοτηνής και Ξάνθης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Σιτίση
Φοιτητές
ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Το μνημόνιο συνεργασίας καλύπτει συσσωρευμένα προβλήματα πολλών ετών, τα οποία προέκυπταν κυρίως λόγω των κενών που υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν στο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των φοιτητικών εστιών

Πρόεδρος ΙΝΕΔΙΒΙΜ: Το μνημόνιο συνεργασίας θα πρέπει να καταστεί παράδειγμα και για τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ένα δεκαετές μνημόνιο συνεργασίας και ένα μεγάλο έργο στις φοιτητικές εστίες και λέσχες σίτισης Κομοτηνής και Ξάνθης, σηματοδοτούν οι υπογραφές που έθεσαν χθες ο πρύτανης του ΔΠΘ Αλέξανδρος Πολυχρονίδης και ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Δημήτριος Ζέρβας. "Αυτή η συνεργασία έχει σαν στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης των φοιτητών μας στις εστίες και της σίτισης στις λέσχες, εκφράζοντας την ελπίδα μέχρι το καλοκαίρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να μπορέσουν να εκκινήσουν οι εργασίες στις φοιτητικές εστίες και λέσχες σίτισης Κομοτηνής και Ξάνθης", ανέφερε ο πρύτανης καλωσορίζοντας στην Κομοτηνή στελέχη του Ιδρύματος.

Πρωτοπόρο χαρακτήρισε το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Δημήτριος Ζέρβας, εξηγώντας γιατί είναι απαραίτητη η υπογραφή του "από το 2011 ξεκινάει το πρόβλημα, καθώς τότε ψηφίστηκε Νόμος ο οποίος δεν ξεκαθάριζε ποιες είναι οι σχέσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με τα πανεπιστήμια. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει εφτά προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μέχρι σήμερα υπάρχει δυσκολία συνεργασίας με τα πανεπιστήμια". Με το μνημόνιο αυτό είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι, πρόσθεσε ο κος Ζέρβας και τόνισε ότι "το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις που αφορούν την υλοποίηση μεγάλων έργων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, για εστίες και εστιατόρια". Καταληκτικά, είπε, πως αυτό το μνημόνιο συνεργασίας θα πρέπει να καταστεί παράδειγμα και για τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας.

Λεπτομέρειες του μνημονίου συνεργασίας παρουσίασε ο Μανώλης Βαϊρακτάρης διευθυντής εκπαιδευτικής μέριμνας και τεχνικών υπηρεσιών ΙΝΕΔΙΒΙΜ "το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει την παρακολούθηση όλων των υπηρεσιών που παρέχονται στους φοιτητές και ιδιαίτερα θέματα συντήρησης των εγκαταστάσεων. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα οριστούν άνθρωποι που θα παρακολουθούν αυτά τα θέματα, ώστε να μειωθούν τα προβλήματα. Επίσης το μνημόνιο αυτό προβλέπει ότι θα ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες για την πλήρη ανακαίνιση των εστιών και των λεσχών σίτισης σε Ξάνθη και Κομοτηνή". Παραδέχτηκε τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτές τις υποδομές σε πανεπιστήμια όλης της χώρας και ανέφερε "ξεκινάμε από το Δημοκρίτειο με σκοπό αυτό να το κάνουμε σε όλη την Ελλάδα". 

"Με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας καλούμαστε να καλύψουμε συσσωρευμένα προβλήματα πολλών ετών, τα οποία προέκυπταν κυρίως λόγω των κενών που υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν στο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των φοιτητικών εστιών", είπε ο αντιπρύτανης Φώτης Μάρης. Ειδικότερα για τις παρεμβάσεις που θα γίνει στα κτίρια των εστιών και των λεσχών σίτισης, κτίρια δεκαετιών που εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα, η Τεχνική Υπηρεσία του ΔΠΘ έχει αναλάβει τις μελέτες. Προ τριών μηνών ξεκίνησε η εκπόνηση των μελετών και ήδη, όπως έκανε γνωστό ο κος Μάρης, έχει εκπονηθεί η μελέτη οικοδομικών για τις εστίες και τη λέσχη σίτισης στην Ξάνθη και εκτιμάται ότι μέχρι τον Μάρτιο θα είναι έτοιμες και οι μελέτες μηχανολογικών. Αναφορικά με τις δομές στην Κομοτηνή, αυτήν την περίοδο εκπονείται η μελέτη για τη λέσχη σίτισης, με τον αντιπρύτανη να εκφράζει την πεποίθηση ότι και αυτή θα είναι έτοιμη στις αρχές καλοκαιριού.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι θα γίνουν παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας στις φοιτητικές εστίες της Κομοτηνής. Στις μελέτες γίνεται λόγος για λειτουργική ανακατασκευή, αυτό σημαίνει ότι θα γίνονται κτίριο - κτίριο και δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία των εστιών και της λέσχης, διαβεβαίωσε ο κος Μάρης. Στη διάρκεια των εργασιών θα γίνει χρήση υλικών που θα συντελέσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιών κτιρίων και στη μείωση του κόστους, λαμβάνοντας υπόψη και την προοπτική χρήσης φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια.

Με χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας θα γίνουν τα έργα, με τα στελέχη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ να εμφανίζονται βέβαια ότι αυτή είναι εξασφαλισμένη. Αναφορικά με το κόστος, τα 7 εκ. ευρώ θα αγγίξουν οι παρεμβάσεις στην Ξάνθη, ενώ για την Κομοτηνή το ποσό εκτιμάται ότι είναι λίγο μικρότερο, μεταξύ 5 και 6 εκατομμυρίων ευρώ. 

Να σημειωθεί τέλος ότι το μνημόνιο προβλέπει τη λειτουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής  όπου θα μπορούν οι φοιτητές να καταθέτουν προβλήματα και προτάσεις, που θα τίθενται άμεσα υπόψη προς επίλυση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και στο πανεπιστήμιο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται,  ή η πενία τέχνες κατεργάζεται, θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αφού  μας κάνει εντύπωση το γεγονός της ηλεκτρονικής προσαρμογής, σε τόσο σύντομο χρόνο.